Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-04-28

Párizs, Bécs és Moldva – májusi dallamok a MOM Kulturális Központban

Párizs, Bécs és Moldva – májusi dallamok a MOM Kulturális Központban

A legszebb tavaszi hónapban is gyönyörű áriákkal, dalokkal, keringőkkel és a legősibb hagyományokat megőrző népzenével várnak minket a Csörsz utcában. Találkozhatunk Csordás Klára mezzoszoprán operaénekessel, a Budapesti Strauss Zenekarral, a Zurgó Együttes pedig közös énektanulásra, mesehallgatásra és moldvai csángó magyar táncok megismerésére csábít minket.


Május 5-én, csütörtökön este Bizet, Berlioz, Saint-Saëns, valamint Offenbach legszebb áriái és dalai hangzanak el a MOM Kulturális Központ Kupolája alatt. Egy olyan operaénekes áll ki a színpadra, aki meghódította az egész világot. Csordás Klára munkásságát több meghívással, díjjal, elismeréssel méltatták, itthon fellépett már a Magyar Rádióban és a Zeneakadémián is. A legnagyobb magyar zeneszerzők hagyományait követi, és büszke arra, hogy kiérdemelte a Cziffra-díjat is.

A pályafutása Cegléden kezdődött, hatéves korában kezdett el zenével foglalkozni. Már az általános iskolában megismerte a Kodály-módszert, amit mesteri szinten elsajátított. Csordás Klárának nemcsak a hangja gyönyörű, de kiválóan zongorázik. Sokoldalúságát mutatja, hogy a Liszt Ferenc Zeneakadémián nemcsak operaénekesi diplomát szerzett, de komoly zenetudományi tanulmányokat is folytatott, és e szép tudományból is lediplomázott. 

Operaénekesként külföldön is tanúbizonyságot tehetett a tudásáról. Kezdetben a Nemzeti Filharmóniánál dolgozott, majd Bécsben, Mannheimban, Stockholmban és Párizsban bűvölte el a közönséget. Franciaországban talált új otthonra, így nem csoda, hogy a május 5-i koncertjén éppen a legismertebb ottani mesterek művei közül válogat. Könnyed, fülbemászó dalaik visszarepítenek minket a 19. századba és a boldog békeidőkbe.

Izgalmas és fordulatos zenei pályafutása során a legjelentősebb kortárs zeneszerzők és előadóművészek irányításával tanulhatott. Érdekesség, hogy gyakran ad tematikus koncerteket. Ezeken nem csupán egy zongoraművész – május 5-én Harazdy Miklós –, hanem egy narrátor is segít abban, hogy a közönség elmerülhessen a muzsika magával ragadó világában. Csordás Klára azon zeneművészek közé tartozik, akikben a muzikalitás kiváló nyelvérzékkel jár együtt.

Remekül beszél spanyolul, olaszul, angolul, franciául, németül és svédül is. Mindez jelentkezik széles dalrepertoárjában is, hiszen több mint féltucatnyi nemzet műveit adhatja elő a fellépésein. A hegyvidéki zenebarátok biztosak lehetnek abban, hogy egészen különleges zenei élményben lesz részük ezen az estén.
 
Romantikus újjászületés

A Budapesti Strauss Zenekar visszatérő vendég a MOM Kulturális Központban, legközelebb május 13-án láthatjuk őket. Fellépéseikről a korábbiakban több alkalommal írtunk. A Strauss család fülbemászó dallamai hatalmas népszerűségnek örvendnek az egész világon. A koncertmester Csáki-Bogár Rita és a karmester, Deák András olyan szerzeményekből válogatott, amelyekben tetten érhető, hogy a legnagyobb romantikus zeneszerzők mennyire szerették a májust és a tavaszt. Polkák és keringők egyvelege idézi fel a természet ébredését, a lángoló érzelmeket, a romantikus szerelmi kalandokat.

A Budapesti Strauss Zenekar harminchat éve a közönség kedvence. Bogár István, az itthon és külföldön népszerű zeneművészeti szakember egy olyan együttest akart létrehozni, amelynek a zenéje nemcsak kellemes kikapcsolódást jelent, de energiával és jókedvvel tölti fel a romantikus dallamok kedvelőit. Az új csapat a rendszerváltást megelőző időszakban csupán külföldön szerepelt.

A kilencvenes évek elején azonban a hazai közönség is megismerhette. Budapest mellett otthonra találtak Barcelonában és Csordás Klárához hasonló módon Párizsban is. A portugál és francia közönség több mint kétszáz alkalommal hallhatta a magyar zeneművészeket. A zenekar alapítója 2006-ban hunyt el. A művészeti vezetést ezt követően a leánya, Csáki-Bogár Rita vállalta magára. A csapat népszerűsége azóta is töretlen, így rengeteg meghívásnak tehettek eleget itthon és szerte a nagyvilágban.
 
Táncoljunk hajnalig!

Május 20-án, péntek este Draskóczy Lídia, Navratil Andrea, Benke Félix Ágoston, Nagy Bercel és Sófalvi Kiss Csaba, vagyis a Zurgó Együttes nem mindennapi programja kínál felüdülést azoknak, akik szeretik az autentikus magyar népzenét, örömmel énekelnek és táncolnak. A csapat 1993 óta szórakoztatja és tanítja a közönséget itthon és a szomszédos országok magyarlakta területein. Igen komoly célt tűztek ki maguk elé: meg akarták ismerni a moldvai csángó magyarok szép, ősi emlékeket őrző zenei világát.

Bartók Béla és Kodály Zoltán nyomdokain haladva gyűjtőutakat szerveztek, és kiadták saját népzenei lemezüket is. A jól ismert hangszerek – a hegedű, a dob, a furulya – mellett olyan különlegességek is megszólalnak, mint a tilinkó, a kaval és a levélsíp. Fellépésükön az érdeklődőknek lehetőségük lesz a néptáncok elsajátítására, majd pedig hajnalig táncolhatnak az élő zenére.

JEGYINFORMÁCIÓ:
 
Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Ajánló
Ajánló
Szabadtéri játékok: a fejlesztés eszközei

Szabadtéri játékok: a fejlesztés eszközei

Sokszor előkerül a gyermekek fejlődésével kapcsolatban, hogy a felnőtteknek olykor triviálisnak...

Leonardo 500 – egy zseni élete a Várkert Bazárban

Leonardo 500 – egy zseni élete a Várkert Bazárban

Hála a Leonardo da Vinci munkásságáról az elmúlt évtizedek során készült könyveknek és filmeknek,...

Nyári táborok 2023

Nyári táborok 2023

Lehet, hogy az időjárás még csak most fordult melegebbre, de már csupán néhány hét választ el...