Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-04-28

Májusi éjszakák: gyűjtsünk élményeket napnyugta után!

Májusi éjszakák: gyűjtsünk élményeket napnyugta után!

Ahogy melegszik az idő, egyre több programot szervezhetünk a szabadban. A májusi éjszakák már arra is lehetőséget adnak, hogy bepillantsunk a Budakeszi Vadaspark lakóinak záróra utá-ni életébe vagy a Svábhegyi Csillagvizsgáló tanfolyamán megtanuljuk profi módon használni a csillagászati távcsövünket. 

A természet ébredésével a Budakeszi Vadasparkban is beindult az élet: a magasságot és iz-galmakat kedvelő kalandorok már birtokba vehették a Kalandparkot, a Parasztudvar háziálla-tainál a tavaszi ellések időszaka is eljött, a vadasparki lakók pedig felébredtek téli álmukból. A tavasszal nagyon hangulatos vadasparki élmény egy rendhagyó programnak köszönhetően válik teljessé.


Fedezzük fel záróra után a Vadasparkot!
 
A Budakeszi Vadaspark május 6-án, pénteken éjszakai szakvezetést szervez. Az alkonyat után, este hétkor induló túra során szakvezető segítségével ismerkedhetünk meg a Kárpát-medence őshonos állatainak ritkán látható, ám mozgalmas éjszakai életével.
 
A 2-2,5 órás programon fény derül többek között arra, hogy mitől csillog fényesen az éjszakai állatok szeme, hogyan szerzik meg zsákmányukat a baglyok vaksötétben, vagy melyik állathoz tartozó hangokat lehet hallani az erdőben az éj leple alatt. A gyerekek és a felnőttek nemcsak közelebb kerülhetnek a ritkán mutatkozó erdei állatokhoz, de az elsajátított ismeretek birtokában erdőjáráskor önállóan is beazonosíthatják a különböző neszezések, horkantások és csörtetések forrását. 
 
Legyünk rutinos távcsőforgatók!

Sokan kapunk vagy veszünk kezdő csillagászati távcsövet, de nem igazán vagyunk biztosak a használatában. Szeretnénk magunk is megpillantani a szebbnél szebb égitesteket, de nem találjuk őket, vagy csalódunk az első látványban. Az amatőr csillagászat egy tudományos ismereteket igénylő hobbi, a kezdő lépéseket is el kell sajátítanunk. Poroljuk hát le a távcsövünket, tanuljuk meg a helyes használatát, és váljunk rutinos távcsőforgatóvá.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló május 17-én, délután öt órától este tízig tartó, friss távcsőtulajdonosoknak szóló tanfolyamán közösen áttekintjük a távcsövek és a kiegészítő eszközök használatát. Megismerkedünk a távcsőmechanika beállításával és a tükrös távcsövek jusztírozásával. Áttekintjük a csillagtérképek használatát, megtanuljuk beállítani az égitesteket.

Bepillantunk az észlelő amatőrcsillagász legváltozatosabb megfigyelési területeibe, és a csillagos égbolton végigkalauzoló szakkönyvekbe. A gyakorlati rész során pedig segítenek nekünk összerakni a távcsövünket, beállítják, és megtanítanak jusztírozni. Végül abban is segítségünkre lesznek, hogy egyedül is meg tudjuk keresni a csillagos ég alatt a legszebb égitesteket, és ezt követően önállóan is tovább tudjunk haladni a világegyetem felfedezésében.

Ajánló
Ajánló
Catwalk concert – izgalmas kulturális, művészeti és gasztronómiai élmény

Catwalk concert – izgalmas kulturális, művészeti és gasztronómiai élmény

A június 1. és 8. között a Városmajori Szabadtéri Színpadon megrendezendő Szabadtéri Színházak...

Ismét együtt! – Hegyvidéki piknik 2022

Ismét együtt! – Hegyvidéki piknik 2022

Az elmúlt két évben nagyon sok mindenről, köztük a legtöbb rendezvényről is le kellett mondanunk,...

Váltsunk életmódot tavasszal!

Váltsunk életmódot tavasszal!

Nem csak az év eleje alkalmas arra, hogy fogadalmakat tegyünk és megváltoztassuk az életmódunkat....