Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-04-28

Májusi éjszakák: gyűjtsünk élményeket napnyugta után!

Májusi éjszakák: gyűjtsünk élményeket napnyugta után!

Ahogy melegszik az idő, egyre több programot szervezhetünk a szabadban. A májusi éjszakák már arra is lehetőséget adnak, hogy bepillantsunk a Budakeszi Vadaspark lakóinak záróra utá-ni életébe vagy a Svábhegyi Csillagvizsgáló tanfolyamán megtanuljuk profi módon használni a csillagászati távcsövünket. 

A természet ébredésével a Budakeszi Vadasparkban is beindult az élet: a magasságot és iz-galmakat kedvelő kalandorok már birtokba vehették a Kalandparkot, a Parasztudvar háziálla-tainál a tavaszi ellések időszaka is eljött, a vadasparki lakók pedig felébredtek téli álmukból. A tavasszal nagyon hangulatos vadasparki élmény egy rendhagyó programnak köszönhetően válik teljessé.


Fedezzük fel záróra után a Vadasparkot!
 
A Budakeszi Vadaspark május 6-án, pénteken éjszakai szakvezetést szervez. Az alkonyat után, este hétkor induló túra során szakvezető segítségével ismerkedhetünk meg a Kárpát-medence őshonos állatainak ritkán látható, ám mozgalmas éjszakai életével.
 
A 2-2,5 órás programon fény derül többek között arra, hogy mitől csillog fényesen az éjszakai állatok szeme, hogyan szerzik meg zsákmányukat a baglyok vaksötétben, vagy melyik állathoz tartozó hangokat lehet hallani az erdőben az éj leple alatt. A gyerekek és a felnőttek nemcsak közelebb kerülhetnek a ritkán mutatkozó erdei állatokhoz, de az elsajátított ismeretek birtokában erdőjáráskor önállóan is beazonosíthatják a különböző neszezések, horkantások és csörtetések forrását. 
 
Legyünk rutinos távcsőforgatók!

Sokan kapunk vagy veszünk kezdő csillagászati távcsövet, de nem igazán vagyunk biztosak a használatában. Szeretnénk magunk is megpillantani a szebbnél szebb égitesteket, de nem találjuk őket, vagy csalódunk az első látványban. Az amatőr csillagászat egy tudományos ismereteket igénylő hobbi, a kezdő lépéseket is el kell sajátítanunk. Poroljuk hát le a távcsövünket, tanuljuk meg a helyes használatát, és váljunk rutinos távcsőforgatóvá.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló május 17-én, délután öt órától este tízig tartó, friss távcsőtulajdonosoknak szóló tanfolyamán közösen áttekintjük a távcsövek és a kiegészítő eszközök használatát. Megismerkedünk a távcsőmechanika beállításával és a tükrös távcsövek jusztírozásával. Áttekintjük a csillagtérképek használatát, megtanuljuk beállítani az égitesteket.

Bepillantunk az észlelő amatőrcsillagász legváltozatosabb megfigyelési területeibe, és a csillagos égbolton végigkalauzoló szakkönyvekbe. A gyakorlati rész során pedig segítenek nekünk összerakni a távcsövünket, beállítják, és megtanítanak jusztírozni. Végül abban is segítségünkre lesznek, hogy egyedül is meg tudjuk keresni a csillagos ég alatt a legszebb égitesteket, és ezt követően önállóan is tovább tudjunk haladni a világegyetem felfedezésében.

Ajánló
Ajánló
Szabadtéri játékok: a fejlesztés eszközei

Szabadtéri játékok: a fejlesztés eszközei

Sokszor előkerül a gyermekek fejlődésével kapcsolatban, hogy a felnőtteknek olykor triviálisnak...

Leonardo 500 – egy zseni élete a Várkert Bazárban

Leonardo 500 – egy zseni élete a Várkert Bazárban

Hála a Leonardo da Vinci munkásságáról az elmúlt évtizedek során készült könyveknek és filmeknek,...

Nyári táborok 2023

Nyári táborok 2023

Lehet, hogy az időjárás még csak most fordult melegebbre, de már csupán néhány hét választ el...