Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-05-03

Váltsunk életmódot tavasszal!

Váltsunk életmódot tavasszal!

Nem csak az év eleje alkalmas arra, hogy fogadalmakat tegyünk és megváltoztassuk az életmódunkat. A jó idő a legkényelmesebbeket is kicsalogatja a szobából, így egyszerű a dolgunk, ha többet szeretnénk mozogni, arról nem is beszélve, hogy a melegben könnyebb ételeket kívánunk, azokkal pedig erőfeszítés nélkül tarthatjuk a diétánkat. 


Ne keseredjünk el, ha dugába dőltek az esztendő elején felállított terveink. Az új év kezdete nagyszerű időpontnak tűnik a fogadkozásokra, de a sötét és hideg télben ezek legtöbbször üres ígéretek maradnak. 

Ám tavasszal, amikor a természet virágba borul, a kedvünk is jobb lesz, és a napsütéses, meleg időben szívesen veszünk részt szabadtéri programokon. Senkinek nem kell hosszasan magyarázni, miért van egyszerűbb dolgunk egy májusi életmódváltással, mint egy januárival. 
 
Legyünk türelmesek magunkkal!

Az életmódváltásra érdemes hosszú folyamatként tekintenünk, ami nem egyik napról a másikra zajlik le. Jellemző, hogy azok, akik radikálisan sok káros szokásunkról akarnak hirtelen megszabadulni, többször elbuknak, mint azok, akik kisebb lépésekkel próbálnak változtatni. A túlvállalás hamar megbosszulja magát, míg a kitartás és a türelem meghozza gyümölcsét. Jó néhány lehetőségünk van a mozgás mellett elköteleződni itt, a kerületben. Az Aktív Hegyvidék programjaival, például a szervezett túrákkal nem csupán a testünket mozgatjuk meg, hiszen a jó társaságban a lelkünk is felfrissül. A Hegyvidék SE két túrát szervez májusban, amelyekhez csatlakozhatunk.
 
Időpont:  május 5–8.
Túravezető: Sütő-Nagy István, Zempléni-hegység
Szállás: Sátoraljaújhely, Múzeumkert Panzió, 2-3 ágyas szobákban félpanziós ellátással
Találkozó: 11.00-kor a szállásnál. Utazás: egyénileg
Program: túrák a Zempléni-hegységben, városnézés Sátoraljaújhelyen, Pálházán, Füzéren és a borsi Rákóczi-kastélyban
Táv: naponta 10-15 km. Érkezés: kb. 18 óra után Budapestre
Költség: kb. 18 000 forint + utazás
 
Időpont: május 21.
Túravezető: dr. Arday Lajosné, Vértes-hegység
Találkozó: 6.45-kor a Déli pályaudvar pénztárcsarnokában
Indulás: 7.20-kor Tatabányára, ott átszállás az oroszlányi vonatra, jegy Oroszlányig
Útvonal: Oroszlány vasútállomás – Ófalu – Majki út – Majk (látogatás a Remeteségben) – Bányászati múzeum – Bírótemető – 265-ös magassági pont – Gesztes-vár – Várgesztes.
Táv: 13 km. Érkezés: Budapestre 18 órára 
Költség: teljes árú vonat- és buszjegy: 3160 forint, belépődíj: teljes árú 2500, nyugdíjas: 1250 forint.
 
Kerüljük a szmogos környezetet!

A szabadban töltött idő egyik ajándéka a D-vitamin, amelynek szerepe a koronavírus elleni jótékony hatásai miatt is felértékelődött. A másik a tiszta levegő.  A friss levegő erősíti az immunrendszert és a koncentrációs készséget, jót tesz az emésztőrendszernek, javítja a vérnyomást, tisztítja a tüdőt, segít a depresszió leküzdésében. Sportolás közben tehát érdemes elkerülnünk a szmogos környezetet, a nagy forgalmú utakat, ahol az autók kipufogójának füstjét lélegezzük be.

Ha szervezetünknek ilyen levegőből kell kinyernie a szükséges oxigénmennyiséget, jóval keményebben kell dolgoznia, az egészségkárosító hatásokról nem is beszélve. Milyen szerencse, hogy nekünk, 12. kerületben lakóknak bármikor rendelkezésünkre áll a csodás panorámájú Normafa, amely valóban tiszta levegővel kényeztet minket a város tetején!
 
Ráadásul márciustól megnyílt a nyilvános öltöző a Normafa Park Látogatóközpont –1-es szintjén. Itt zárható szekrényekben helyezhetjük el a ruháinkat, sportolás után pedig megmosakodhatunk vagy le is zuhanyozhatunk. Az előtérben az öltöző használata nélkül a kisebb táskamegőrző szekrényeket 100 forintos érme bedobásával használhatjuk. Mozgáskorlátozottak részére lift és speciális szekrények használata biztosított, számukra a napi bérlés ingyenes.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...