Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-05-05

Nemzetközi és magyar sztárok – májusi jazzkoncertek a Hegyvidéken

Nemzetközi és magyar sztárok – májusi jazzkoncertek a Hegyvidéken

Májusban kerületünk a hazai, de a nemzetközi jazzélet egyik fellegvára lesz. Lenyűgöző a MOM Kulturális Központban fellépő világhírű zenészek névsora. Találkozhatunk Joey Calderazzóval, John Patituccival, Kenny Garrett-tel, Stacey Kenttel és a Son Del Menével, ráadásul a Kossuth-díjas Hot Jazz Band és a vendégei megemlékeznek a feledhetetlen Forgács Lászlóról is.


A jazzkoncertek sora május 11-én este veszi kezdetét, mégpedig a Csörsz utcai kulturális központ színháztermében. Ekkor lép fel az egyik legtehetségesebb zongorista, Joey Calderazzo. Az egykori csodagyerek nem egyedül érkezik a magyar fővárosba. A műfaj rajongói ugyanis Joey mellett meghallgathatják a négyszeres Grammy-díjas John Patitucci gitárjátékát is.

Joey 1965-ben született Amerikában, New York államban. Klasszikus zenét tanult, ám a bátyja felkeltette az érdeklődését a jazz iránt. 1987-ben kezdődött profi pályafutása, amikor beállt Michael Becker csapatába. 2017-ben súlyosan megbetegedett, és lebénult a jobb kezének két ujja. Megoperálták, és ötesztendőnyi rehabilitáció és folyamatos gyakorlás után ma már ugyanolyan remekül játszik vezető zongoristaként, mint korábban.

John Patitucci 1959-ben, Brooklynban látta meg a napvilágot. Tizenkét évesen döntötte el, hogy hivatásos zenész lesz. A rádiót hallgatta, és megpróbálta eljátszani, amit ott hallott. A hetvenes években a legjobb amerikai zeneművészeti főiskolákon tanult. Joey Calderazzóval a nyolcvanas évek óta együtt játszik. Nem csupán aktívan zenél, de professzorként a jazz-zenészek új nemzedékét oktatja.

Másnap, május 12-én a világ egyik legjobb szaxofonosa, Kenny Garrett nyűgözi le tudásával a hegyvidéki jazzrajongókat. A koncerten bemutatja új nagylemezét, a Sound From the Ancestorst is. Azok sem fognak csalódni, akik rajonganak Aretha Franklin vagy Marvin Gaye stílusa iránt. Kenny az ő munkásságukból ugyanúgy merít, mint a gospelből, a hiphopból, az R&B-ből vagy az afrokubai jazzból. Olyanokkal zenélt együtt hosszú éveken át, mint Miles Davis, Herbie Hancock, Sting vagy Michael Becker. Fellépése, régi és új dalai felejthetetlen élményt jelentenek majd a zenebarátok számára.
 
Hot Jazz Band hétvége

A múlt század nyolcvanas éveiben jó néhány tehetséges muzsikus és együttes pályafutása kezdődött a katonák között megszervezett tehetségkutató műsorok során. A május 14-én és 15-én egy jubileumi hétvége keretében fellépő Kossuth-díjas Hot Jazz Band is a sorkatonák között született. Bényei Tamás 1985-ben a honvédségnél alapította meg a csapatot. A fiúk a leszerelés után is együtt maradtak, és mindenekelőtt dixielandet játszottak. 1988-ban vették fel a Hot Jazz Band nevet. Örömmel dolgozták fel az 1920-at követő időszak szinte feledésbe merült hazai filmslágereit és dalait. A csapatot 2015-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

Ezen a hétvégén egy külön koncertet szentelnek a nyolcvanéves korában elhunyt jazztrombitásnak és énekesnek, Forgács Lászlónak, vagyis Papa Fleighnek. A hazai tradicionális jazzélet ikonikus alakja nem csupán tehetséges zeneművész, de legendásan jókedvű előadóművész is volt. A koncert bevételével Forgách László családját támogatják. Az emlékrendezvényén fellépnek a magyar jazzélet legismertebb művészei.

Másnap, vagyis vasárnap délután ismét találkozhatunk a Hot Jazz Banddel. Tizenkét év szünet után új lemezzel lepték meg a közönséget. Az album az Egy kis malac címet viseli. A csapat igazi különlegességek gyűjteményével töltötte meg a lemezt. A múlt század harmincas éveitől kezdődő három évtizedes időszak ritka gyermekdalaiból válogattak. Játékosság, szeretet és szívhez szóló nosztalgia is árad e különleges dalokból. 

A zenekar felajánlott a Hegyvidéken működő óvodák és iskolák tanulói számára, a 2022. május 15-i Hot Jazz Band koncertre 200 db jegyet, 200 Ft-os regisztrációs egységáron. A jegyigényeket a toth.szilvi@momkult.hu e-mailcímen lehet jelezni, a belépőket a koncert előtt a MOMkult jegypénztárában lehet átvenni a kezdés előtt fél órával! További információ: 06703982618
 
Hiteles és meggyőző kubai zene

1996-ban bemutattak egy dokumentumfilmet a veterán kubai zenészekről. Az alkotás főszereplői olyan autentikus, kubai zenét játszó muzsikusok voltak, akik a negyvenes évek óta léptek fel a havannai Buena Vista Social Club apró színpadán. E muzsikusok a film sikerét kihasználva az egész világon népszerűvé váltak, és a pályafutásuk csúcsán a Grammy-díjat is kiérdemelték.

Május 25-én ennek a nagy zenésznemzedéknek az utódja, a kubai zene legnépszerűbb hagyományait továbbvivő Son Del Neme lép fel a MOM Kulturális Központban. A csapatot vezető Pedro Lugo Martínez pont olyan stílusban énekel, mint azok az „idős úriemberek”, akiktől tanult, akikkel a Buena Vista Social Club fénykorában olyan sokat turnézott. A leghíresebb latin és afrokubai jazzt játszó csapatokban állt színpadra.

2006-ban alapította meg saját társulatát, a Son Del Menét. Amikor Wim Wenders újabb dokumentumfilmet készített Kuba zenéjéről, abban a Buena Vista Social Clubot követő nemzedék legnevesebb tagjainak képviselőjeként Martínez is központi szerepet játszott. Sokoldalú, erőteljes, izgalmas, ugyanakkor esetenként melankolikus és a szívet megszólító dallamokkal várja a színtiszta kubai zene rajongóit a MOM Kulturális Központ Színháztermében.
 
Jegyinformáció:

Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...