Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-05-12

Egy csodálatos életpálya – Barbra Streisand életművének ünneplése

Egy csodálatos életpálya – Barbra Streisand életművének ünneplése

A MOM Kulturális Központban nagyszabású ünnepség keretében emlékeznek meg az egyik legismertebb amerikai színész, énekes, rendező és zeneszerző, Barbra Streisand életművéről. A legrangosabb díjakkal elhalmozott, nők egymást követő nemzedékeinek példát mutató művész ugyanis az idén áprilisban ünnepelte a nyolcvanadik születésnapját. Tátrai Eszter (Ester) és barátai gondoskodnak arról, hogy a megemlékezés méltó legyen ehhez az eseményhez.

Valószínűleg nincsen olyan ország, ahol a moziba járók ne ismernék a brooklyni születésű amerikai filmsztár nevét. Barbra Streisand a hatvanas évektől kezdve rendszeresen szerepelt a filmekben. Pályafutását olyan alkotások fémjelzik, mint a Hello, Dolly!, a Mi van doki?, az Ilyenek voltunk, a Csillag születik vagy a Hullámok hercege.

Ráadásul a vetítések végén, a stáblistán a hetvenes évek végétől már nem csak a színészek között találkozhattunk a nevével, mivel forgatókönyvíróként, producerként, rendezőként és zeneszerzőként is hozzájárult a legfelejthetetlenebb alkotások sikeréhez. Ez utóbbin nincs is miért csodálkozni, hiszen albumai 1963 óta sokszor szerepeltek a nemzetközi sikerlistákon.
 
Mi lehet a siker titka?

Tátrai Eszter énekes pályája korai szakaszában felfigyelt Barbra Streisand sikeres pályafutására és életművére. Bár Streisand előadóművészként is remekül megállta a helyét a legelőkelőbb koncerttermekben, a legigényesebb közönség előtt, ám jóval több „egyszerű” énekesnél. Nem csupán egyetlen stílust jelent, szívhez szóló dalai az emberi lélek legelrejtettebb húrjait is megpendíti. Kézen fogja a hallgatóságát, és a dalokban elmondott meséivel átvezeti hallgatóit az öröm és a bánat, a hit és a szerelem világába.

Mindezt a múlt század hatvanas éveinek eleje óta teszi hatalmas alázattal, mélységes odaadással és töretlen lelkesedéssel. Amikor 1942 tavaszán megszületett New Yorkban, még javában tombolt a második világháború. A gyermekéveit viszont már a győzelmet követő fellendülés időszakában élhette át. Az apja középiskolai tanárként dolgozott, és a munkahelyén ismerte meg Dianát, Barbra anyját. Dianának is szép hangja volt, ám nem mert komolyan arról álmodozni, hogy a zeneiparban fusson be, ehelyett inkább egy biztonságot jelentő szakmát választott.

Az édesapja váratlan halála után rendkívül nehéz időszak következett. Bár Streisandék nem éheztek, a környéken a legszegényebbek közé tartoztak. A kislányról hiába derült ki az általános iskolában, hogy milyen gyönyörűen énekel, az anyja nem támogatta a zenei pályafutását.

Attól félt ugyanis, hogy a kislány álmait összezúzza a valóság, és ugyanolyan szegénység vár rá, mint a sokáig egyedülálló Dianára. Babra azonban biztosra vette, a szegénységből egyedül az éneklés és a zene emelheti ki.
 
Mindenkit elbűvölt

Amikor az életében először beülhetett egy színházba, az Anne Frank naplója című darabot nézte meg. Az előadás olyan nagy hatással volt a kamaszlányra, hogy eldöntötte, színész lesz. Elszántan kezdett tanulni. Rengeteget olvasott, mindenekelőtt a híres színésznőkről, de a kortárs szépirodalom és a színművészet elmélete is érdekelte. A tanulás mellett dolgoznia kellett. Színházakban segített ki, hogy még jobban megismerje az előadóművészek világát.

Tizenhat évesen saját lakásba költözött, attól kezdve önállóan élt.  Egy barátja segítségével bejutott a manhattani Lion Club tehetségkutató estjére. Ekkor élte át először, milyen az, ha a közönsége felállva tapsviharban részesíti. Ekkor választott művésznevet magának, és Barbarából így lett Barbra.

1960-ban énekesként már heti százhuszonöt dollárt keresett. Folyamatosan fejlesztette a tudását és a repertoárját. Elég bátor volt ahhoz, hogy ne csak énekeljen, de beszélgessen is a közönségével. Egyre többen rajongtak érte, ám nemcsak csodálatos hangja, hanem lenyűgöző humora miatt is. Húszéves korára készen állt arra, hogy sztár legyen.

A nagy áttörést 1962-ben, az „I Can Get It for You Wholesale” című Broadway darabban játszott szerepével sikerült elérnie. Barbra személyisége, színpadi ereje a kritikusokat és a közönséget is lenyűgözte. A pályafutása során kétszer kapott Oscar-díjat, háromszor Golden Globe-ot és a legnépszerűbb Grammy-díjas amerikai sztárok közé is bekerült. Világszerte száznegyvenmillió albuma talált vásárlóra. Sokoldalúságát jól mutatja, hogy színészként és énekesként is kiérdemelte az Oscar-díjat.
 
Gyönyörű emlékek

Nem könnyű méltó módon megünnepelni ezt a csodálatos életművet, Tátrai Eszter azonban dalokkal és szavakkal beszél példaképe szerelmeiről, bánatairól, kapcsolatairól, veszteségeiről és megtörhetetlen hitéről. A május 30-ai előadáson jól ismert filmzenék, érzelmes balladák, musicalbetétek, pop-, blues- és jazzslágerek csendülnek fel, méltó emléket állítva a huszadik század egyik legnagyobb, sokoldalú előadó-művészének Barbra Streisandnak.
 
Jegyinformáció:

Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Ajánló
Ajánló
Szabadtéri játékok: a fejlesztés eszközei

Szabadtéri játékok: a fejlesztés eszközei

Sokszor előkerül a gyermekek fejlődésével kapcsolatban, hogy a felnőtteknek olykor triviálisnak...

Leonardo 500 – egy zseni élete a Várkert Bazárban

Leonardo 500 – egy zseni élete a Várkert Bazárban

Hála a Leonardo da Vinci munkásságáról az elmúlt évtizedek során készült könyveknek és filmeknek,...

Nyári táborok 2023

Nyári táborok 2023

Lehet, hogy az időjárás még csak most fordult melegebbre, de már csupán néhány hét választ el...