Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-05-12

Egy csodálatos életpálya – Barbra Streisand életművének ünneplése

Egy csodálatos életpálya – Barbra Streisand életművének ünneplése

A MOM Kulturális Központban nagyszabású ünnepség keretében emlékeznek meg az egyik legismertebb amerikai színész, énekes, rendező és zeneszerző, Barbra Streisand életművéről. A legrangosabb díjakkal elhalmozott, nők egymást követő nemzedékeinek példát mutató művész ugyanis az idén áprilisban ünnepelte a nyolcvanadik születésnapját. Tátrai Eszter (Ester) és barátai gondoskodnak arról, hogy a megemlékezés méltó legyen ehhez az eseményhez.

Valószínűleg nincsen olyan ország, ahol a moziba járók ne ismernék a brooklyni születésű amerikai filmsztár nevét. Barbra Streisand a hatvanas évektől kezdve rendszeresen szerepelt a filmekben. Pályafutását olyan alkotások fémjelzik, mint a Hello, Dolly!, a Mi van doki?, az Ilyenek voltunk, a Csillag születik vagy a Hullámok hercege.

Ráadásul a vetítések végén, a stáblistán a hetvenes évek végétől már nem csak a színészek között találkozhattunk a nevével, mivel forgatókönyvíróként, producerként, rendezőként és zeneszerzőként is hozzájárult a legfelejthetetlenebb alkotások sikeréhez. Ez utóbbin nincs is miért csodálkozni, hiszen albumai 1963 óta sokszor szerepeltek a nemzetközi sikerlistákon.
 
Mi lehet a siker titka?

Tátrai Eszter énekes pályája korai szakaszában felfigyelt Barbra Streisand sikeres pályafutására és életművére. Bár Streisand előadóművészként is remekül megállta a helyét a legelőkelőbb koncerttermekben, a legigényesebb közönség előtt, ám jóval több „egyszerű” énekesnél. Nem csupán egyetlen stílust jelent, szívhez szóló dalai az emberi lélek legelrejtettebb húrjait is megpendíti. Kézen fogja a hallgatóságát, és a dalokban elmondott meséivel átvezeti hallgatóit az öröm és a bánat, a hit és a szerelem világába.

Mindezt a múlt század hatvanas éveinek eleje óta teszi hatalmas alázattal, mélységes odaadással és töretlen lelkesedéssel. Amikor 1942 tavaszán megszületett New Yorkban, még javában tombolt a második világháború. A gyermekéveit viszont már a győzelmet követő fellendülés időszakában élhette át. Az apja középiskolai tanárként dolgozott, és a munkahelyén ismerte meg Dianát, Barbra anyját. Dianának is szép hangja volt, ám nem mert komolyan arról álmodozni, hogy a zeneiparban fusson be, ehelyett inkább egy biztonságot jelentő szakmát választott.

Az édesapja váratlan halála után rendkívül nehéz időszak következett. Bár Streisandék nem éheztek, a környéken a legszegényebbek közé tartoztak. A kislányról hiába derült ki az általános iskolában, hogy milyen gyönyörűen énekel, az anyja nem támogatta a zenei pályafutását.

Attól félt ugyanis, hogy a kislány álmait összezúzza a valóság, és ugyanolyan szegénység vár rá, mint a sokáig egyedülálló Dianára. Babra azonban biztosra vette, a szegénységből egyedül az éneklés és a zene emelheti ki.
 
Mindenkit elbűvölt

Amikor az életében először beülhetett egy színházba, az Anne Frank naplója című darabot nézte meg. Az előadás olyan nagy hatással volt a kamaszlányra, hogy eldöntötte, színész lesz. Elszántan kezdett tanulni. Rengeteget olvasott, mindenekelőtt a híres színésznőkről, de a kortárs szépirodalom és a színművészet elmélete is érdekelte. A tanulás mellett dolgoznia kellett. Színházakban segített ki, hogy még jobban megismerje az előadóművészek világát.

Tizenhat évesen saját lakásba költözött, attól kezdve önállóan élt.  Egy barátja segítségével bejutott a manhattani Lion Club tehetségkutató estjére. Ekkor élte át először, milyen az, ha a közönsége felállva tapsviharban részesíti. Ekkor választott művésznevet magának, és Barbarából így lett Barbra.

1960-ban énekesként már heti százhuszonöt dollárt keresett. Folyamatosan fejlesztette a tudását és a repertoárját. Elég bátor volt ahhoz, hogy ne csak énekeljen, de beszélgessen is a közönségével. Egyre többen rajongtak érte, ám nemcsak csodálatos hangja, hanem lenyűgöző humora miatt is. Húszéves korára készen állt arra, hogy sztár legyen.

A nagy áttörést 1962-ben, az „I Can Get It for You Wholesale” című Broadway darabban játszott szerepével sikerült elérnie. Barbra személyisége, színpadi ereje a kritikusokat és a közönséget is lenyűgözte. A pályafutása során kétszer kapott Oscar-díjat, háromszor Golden Globe-ot és a legnépszerűbb Grammy-díjas amerikai sztárok közé is bekerült. Világszerte száznegyvenmillió albuma talált vásárlóra. Sokoldalúságát jól mutatja, hogy színészként és énekesként is kiérdemelte az Oscar-díjat.
 
Gyönyörű emlékek

Nem könnyű méltó módon megünnepelni ezt a csodálatos életművet, Tátrai Eszter azonban dalokkal és szavakkal beszél példaképe szerelmeiről, bánatairól, kapcsolatairól, veszteségeiről és megtörhetetlen hitéről. A május 30-ai előadáson jól ismert filmzenék, érzelmes balladák, musicalbetétek, pop-, blues- és jazzslágerek csendülnek fel, méltó emléket állítva a huszadik század egyik legnagyobb, sokoldalú előadó-művészének Barbra Streisandnak.
 
Jegyinformáció:

Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...