Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-05-18

Bowlingozás közel és távol

Bowlingozás közel és távol

Sokan úgy gondolhatják, a bowling egy Amerikából származó játék, de az igazság az, hogy a golyóval és bábokkal űzött tevékenységre utaló emlékeket már az egyiptomi piramisokban is találtak a régészek. Nézzük meg, honnan hová fejlődött ez a szórakozási forma.


A történethez hozzátartozik, hogy a piramisok országából a mostani Európa területére vezetnek a nyomok, azonban az írásos emlékek alapján, a mai játékra leginkább hasonlító formában valóban az USA-ban lett népszerű az immár 10 bábuval és négylyukas golyókkal űzött szórakozás.

Sportból szórakozás

Mint a legtöbb mozgásos tevékenység, így a bowling is űzhető sportként, de a technikai újításoknak köszönhetően nagyszerű szabadidőtöltési lehetőséget is kínál. Az egyik ilyen technikai előrelépés az automata bábuállító rendszer volt, amely az 1950-es években az Egyesült Államokban segítette a bowling elterjedését. A másik pedig a bonyolult eredményszámítási rendszert leegyszerűsítő automata eredményszámoló, amely szinte megmentette az 1980-as évek közepén Európában hanyatlásnak induló bowlingközpontokat. 

Ezeknek köszönhetően ma már csak annyi a dolgunk, hogy a bowlinggolyót elgurítva a háromszög alakban felállított tíz bábu közül a lehető legtöbbet eltaláljuk, az eredményt, azaz, hogy hány bábut döntöttünk le, a kijelzőkön láthatjuk. Ha elsőre sikerül az összes bábut letarolni, akkor „strike”-olunk, a kijelzőn "X" jelenik meg, ha ez a második gurítással sikerül, azt „spare”-nek hívják  "/" szimbólum jelzi, és ezek többszörözik az elért eredményt. De ahogy említettük, ma már nem nekünk kell ezt fejben tartani, hanem nyugodtan hagyatkozhatunk az automata eredményjelzőn megjelenő kiírásra.

Az is sokat segített a szórakozási forma népszerűvé válásában, hogy a bowlingpályák mellett helyet kaptak mozik, éttermek, üzletek, mintegy szabadidőközponttá alakítva a centrumot, vagy épp a bowlingpálya költözött egy bevásárlóközpontba, Magyarországon pedig néhány szállodában is találunk színvonalas bowlingozási lehetőséget.

A kisebbek számára jelent nagy könnyebbséget az ütköző bowling, amely nem engedi a golyót a pálya szélén található vályúba gurulni, így a gyerekek vagy a kezdő játékosok is élvezhetik a játékot. Nem véletlen, hogy születésnapi és egyéb mulatságok kedvenc helyszíne lehet a bowlingcentrum, ahol kulturált környezetben, felszabadultan játszhat együtt akár az egész család. 

Bowling a Hegyvidéken

A nemrég új üzemeltetőhöz került CinemaMOM első szintjén továbbra is megtaláljuk a bowlingpályákat. A MOM Bowlingban tíz pálya várja a vendégeket, hétköznapokon 15-től 23 óráig, hétvégén pedig már 11 órától lehet gurítani.

A pálya csak bowlingcipőben használható, amelyet a helyszínen is kölcsönözhetünk a játék idejére. Egy pályán nyolcan tudnak egyszerre játszani, de ha nagyobb a társaság, akkor egymás melletti pályák bérlésére is lehetőség van, így akár csapatversenyt is rendezhetünk.

A MOM Bowling pályafoglalásnál is érvényesíteni tudja Hegyvidék kártya kedvezményét!

Bowling retro környezetben

Arra is van lehetőség, hogy egy másik Hegyvidék kártya elfogadóhelyen, a családi nyaralás alatt próbáljuk ki ezt a tevékenységet, ugyanis a Harkányban található Dráva Hotel Thermal Resort ****  egyik szolgáltatásaként egy négypályás retro hangulatú bowlingközpont vár minket, ahol rendezvénytermek, partihelyszín, biliárd és darts is található.

Ráadásul a bowlingpálya a zero waste jegyében újrahasznosított elemeket tartalmaz. Maga az épület, ahol a pálya található, valamikor ifjúsági szálláshelyként üzemelt, a berendezés a retro hangulat miatt a hotelben korábban használt berendezési tárgyakból áll, ahol még a lámpák egy része is beleillik a koncepcióba. A pályán azonban csak a hangulat retro, a bowlinghoz használt gépek és rendszerek a mai elvárásoknak mindenben megfelelnek.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...