Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-06-01

Vidám és tanulságos mesék – szívhez szóló nyári olvasmányok

Vidám és tanulságos mesék – szívhez szóló nyári olvasmányok

A gyerekeknek nyáron sem kell lemondani a vidám és kalandokkal teli történetekről. Összeállításunkban eljutunk a távoli tengerek partjára, beutazzuk a világot, és tanúi lehetünk egy álom valóra válásának. Ráadásul az is kiderül, hogyan lehet sellő egy kutyusból!


Június elején kerületünkben is rengeteg iskolás, óvodás köszön el néhány hónapra kis barátaitól. Vár rájuk a nyár ezernyi öröme, hiszen kezdetét veheti a kötetlen kikapcsolódás időszaka. Olvasni persze ilyenkor is jó!

Most olyan könyveket gyűjtöttünk csokorba, amelyek alkalmasak arra, hogy a kisiskolások önállóan forgassák őket, de arra is, hogy a szülőkkel vagy a nagyszülőkkel együtt tartsanak vidám meseórát.
 
Különös tengeri állatok

A mai világban igazi ritkaság, hogy egy komoly tudós, díjakkal elhalmozott irodalmár mesét is írjon. Pedig a legkisebbeknek szóló olvasmányok akár egy életre is meghatározhatják a gyermekek útját, érdeklődését, azt, ahogy a világunkat látják.

Egressy Zoltán, József Attila-díjas költő és író két gyermek apukájaként tudja, hogy milyen fontosak a mesejátékok és a gyerekeknek szóló, izgalmas olvasmányok. Éppen ezért szakított időt mesék kigondolására is. Ezek közül a legújabb a Piszke papa tengeres meséi címet viseli.
Egressy Zoltán szerint fontos, hogy többet tudjunk meg a sok mulatságos és barátságos vízi állatról, például a rájáról, a holdhalról, a kőhalról és a tintahalról. Történeteit érdemes közösen elolvasnia a családnak, mivel sok olyan gondolat van bennük, amelyekről jót beszélgethetünk a gyerekekkel. Ez a mesekönyv játékosan fejleszti a műveltségünket.
 
Egy csodálatos nyári nap

Corinne Giampaglia a legismertebb olasz illusztrátorok közé tartozik, művei az egész világon népszerűek. A rajzaival több mint húsz éve találkozhatnak az ifjú olvasók. Új könyve, az Erik és a valóra vált álom egy csodálatos nyári éjszaka eseményeit mutatja be. Őseink jól tudták, mennyire fontos életünkben a nyári napforduló, vagyis a Szent Iván-éj.

A kis Erik a távoli hegyek között él a családjával. Amikor megtudja, hogy a nyári napforduló idején valóra válhatnak az emberek kívánságai, útra kel, hogy az öreg fánál elmondhassa, mire vágyik a szíve. Szerencsére nem kell egyedül mennie. Megbarátkozik egy kedves rókával, így együtt indulnak el az izgalmas felfedezőútra a természet ezernyi csodája közé.
 
Irány a nagyvilág!

Antonio Lupatelli nevét nem sokan ismerik, pedig az olasz illusztrátor, író és képregényművész könyvei nemzedékek óta örömet szereznek a kisebb és a nagyobb gyerekeknek. Ennek az az oka, hogy Antonio nem a saját nevét használva írta meg a mesekönyveit. Szerte a nagyvilágban Tony Wolfként ismerték meg a szülők és a gyerekek. Gyönyörűen illusztrált műveiben rengeteg titkot rejt a sok kép. A szöveg is izgalmas és magával ragadó, ám a képek fürkészése azoknak is jó szórakozást jelenthet, akik még nem tanultak meg olvasni.

Legújabb könyvében egy nagy kalandra hív minket. Az Utazd körbe a világot! elkalauzol minket a föld legizgalmasabb városaiba. A szerző nagyszerű idegenvezető, a kis olvasók úgy fogják érezni, hogy tényleg eljutottak azokra a távoli helyekre. Ráadásul megtörténhet, hogy - hála Tony Wolf új könyvének - amikor majd elutaznak valamelyik gyönyörű helyre, ott még az idegenvezetőket is lepipálják az ismereteikkel.
 
Olvasnivalók a legkisebbeknek

Andreas H. Schmachtl neve ismerős lehet a magyar olvasóknak. A német szerző és illusztrátor tizenöt éve örvendezteti meg állatos történeteivel a gyerekeket. Alma Magdi – Mesék a barátságról című könyve azoknak szól, akik mostanában kezdtek megtanulni írni.

A történetek főszereplője, a barátságos Alma Magdi kirándulni készül jó barátjával, Sünivel. Csakhogy ez a szúrós kis állat igen különös módon viselkedik az utóbbi időben. Vajon hol és mikor szokott rá a cukormázas fánkra?

Süni az erdő lakója. Ismeri a fák birodalmának minden zegzugát. Valamiért most mégis turistatérképet vásárol, mintha attól félne, hogy eltéved. Itt valamilyen izgalmas titok lappang! Miközben Alma Magdi és kedves erdei barátai kiderítik, mi lehet ez a rejtély, a kis állatok több izgalmas kalandon mennek keresztül.

Az egészen kicsiknek szól a Disney baby – Járművek sorozat része, a Dömper. Elkísérhetjük a földet, homokot és kavicsot szállító gépet a munkába. Jó barátok között gyorsan repül az idő, és fény derül arra is, mivel foglalkoznak a munkagépek az építkezéseken.

A sorozat következő részének, a Tűzoltónak Mickey a főhőse. Kis piros autójában ülve gyorsan odasiet, ahol fellobbannak a lángok, és segít eloltani a tüzet.

Végezetül pedig ismerkedjünk meg Millivel, a kis mopsszal. Bella Swift angol író mindent tud az apró házi kedvencekről. A kiskutya, aki sellő akart lenni főhőse ugyanolyan izgatott, mint a gazdája, Anna, aki nagyon szeretne egy valódi sellővel találkozni. Amikor egyetlen hableány sem bukkan fel a vízből, Milli úgy dönt, beöltözik sellőnek, hogy így szerezzen örömet és egy csodálatos nyári vakációt Annának. Attól sem fél, hogy mindezért megtanuljon úszni.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...