Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-06-16

Az utolsó boldog évek – egy békebeli illatszertár

Az utolsó boldog évek – egy békebeli illatszertár

Június 20-án a tatabányai Jászai Mari Színház művészei egy klasszikus romantikus vígjátékot adnak elő a Városmajori Szabadtéri Színpadon. László Miklós darabja a szerelemről és a boldogságról, az álmodozásról és a csalódásról szól. A történet egy olyan világban játszódik, amikor még boldogan nevethetnek az emberek, őszinték a mosolyok, ám a fenyegető gazdasági válság miatt már árnyék borul a szerelemre vágyó fiatalok mindennapjaira. Tanulságos, keserédes, gyönyörű történet vár arra, aki ezen az estén eljön a Városmajorba.

László Miklós azok közé tartozik, akik nem csupán idehaza arattak szép sikereket, de meghódították Amerika színpadait és filmszínházait is. A Jászai Mari Színház egy olyan darabbal jön el június 20-án a Városmajorba, amelyet New Yorkban többször láthattak az érdeklődők, mint Budapesten. Az Illatszertár nemcsak az amerikai színházbarátoknak tetszett, de olyan hatalmas sikert aratott, hogy többször is filmre vették, Musical is készült belőle, és többek között Bécsben, Berlinben, Londonban és Párizsban is sikerrel mutatták be.
 
Boldog napok Budapesten

A történet középpontjában egy Váci utcai drogéria áll. A múlt század húszas éveinek elején úgy tűnt, hogy minden rendben van a magyar fővárosban. Szívhez szóló, romantikus pillanatok várnak a történet szereplőire. A boldog békeidők hangulata lengi be az illatszertárt, miközben kint a nagyvárosban mindenki a karácsonyra készül. Ez a boltocska egy apró különleges világ.
 
Itt dolgozni kiváltság, ezért a fiatal alkalmazottak valamennyien csinosak, jól öltözöttek, lelkesek. A fejükben légies keringők dallama zeng. Természetesen elkerülhetetlen, hogy a jóképű fiúk és a bájos kisasszonyok egymásra találjanak. Miközben odakint küszöbön áll a gazdasági világválság, idebent valamennyi alkalmazott szeretné megőrizni a húszas évek derűlátó hangulatát. Elfordulva a külvilág kellemetlenségeitől, a szerelemre, a szép álmokra és a boldogságot kecsegtető illúziókra összpontosítanak.
 
A boldogság keresője

A darab írója, László Miklós 1903-ban született, Budapesten. Az apja nem csupán gyémántkereskedéssel foglalkozott, az 1880-as években a fővárosi szórakoztatóipar egyik kulcsfigurája lett. Mindezek után nincs miért csodálkozni azon, hogy a fiát azonnal beszippantotta a színház és a pesti kabaré világa.

Miklós színésznek tanult a híres Színiakadémián. 1924-ben lediplomázva több budapesti színházban szerepelt, sőt a 30-as évek derekától már a filmvásznon is találkozhattak vele. Nem érte be azonban azzal, hogy csak szerepeljen. Már 1926-ban bemutatták első vígjátékait. Darabjai olyan nagy sikert arattak, hogy a legnevesebb színházi szakfolyóiratok is közölték őket. A boldogság korszaka azonban a harmincas évek elején véget ért.

László Miklós az utolsó nagy hazai sikerét 1934-ben aratta, amikor A legboldogabb ember című művét irodalmi díjjal tüntette ki a Magyar Királyi Akadémia. Néhány évvel később viszont már úgy érezte, nem kap levegőt. Az egyre szaporodó háborús előjel miatt kénytelen volt emigrálni, és New Yorkban kezdett új életet. Európában hamarosan megkezdődött a második világháború.
 
László Miklós az USA-ban vészelte át a nagy világégést. Nem üres kézzel emigrált. Vitte magával az Illatszertárt, amire Hollywoodban gyorsan felfigyeltek. A háborút követően jó néhány sikeres darabot írt. Az amerikai mozilátogatók 1940-ben nézhették meg a Saroküzletet, 1948-ban a Nagyvárost, majd egy évvel később A jó kis nyarakat. A szerelem hálójában című darabjából 1980-ban készült film Tom Hanks és Meg Ryan főszereplésével.

Az Illatszertár sikere azonban meghaladta a későbbi művekét. A nézők világszerte harsány nevetéssel és vastapssal jutalmazták meg Hammerschmidt úr, Asztalos úr, Balázs kisasszony, Rátz kisasszony és Molnár kisasszony kalandjait. A szerelem, az azt kísérő boldogság meg a csalódás ugyanis nem ismer határokat. A nézők Londonban, Berlinben, Párizsban pontosan ugyanazt érezték, mint akik a Városmajorban nézik meg László Miklós darabját. 
 
Társulat Tatabánya szívében

A Jászai Mari Színház Tatabánya legrégebbi művelődési intézményében, a több mint százéves Népházban működik. A második világháborút követően mindenekelőtt vendégtársulatok és a helyi amatőr színjátszó csoport tagjai léptek fel itt. Tehetségüket jól mutatja, hogy a város a hatvanas években már a magyar amatőr színjátszás egyik fellegvárának számított.

A hetvenes évek végén a városban már egy hivatásos társulat előadásait is megtekinthette a közönség. 1994-ben vették fel Jászai Mari nevét. A társulat gyakran vállal vendégszereplést az ország különböző színpadain, fesztiváljain. László Miklós darabjának előadása során a Népház Show formációs táncegyüttes tagjai is közreműködnek.

Így, közös erővel idézik fel a romantikus komédiában a boldog békeidők utolsó éveit. A darabot azoknak ajánljuk, akik szeretnének elmerülni egy szépséggel, boldogsággal és álmodozással teli korban. A történet enyhén keserédes, de szép, és fontos szerephez jutnak benne a legcsodálatosabb érzelmek.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...