Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-06-16

Aktív nyári szünet – Járgányt a lurkóknak!

Aktív nyári szünet – Járgányt a lurkóknak!

Ha keveset mozog a gyermekünk, és szeretnénk rávenni, hogy több időt töltsön a szabadban, adjunk alá járgányt. A legkisebbek a nyuszimotortól lódulnak meg, a nagyobbacskákat már inkább a roller vagy a kerékpár varázsolja el.

A mozgás a gyerekek számára nélkülözhetetlen. Hatással van egész életükre, növekedésükre, semmi mással nem helyettesíthető és nem pótolható a testi fejlődésük során. A mozgás ugyan-akkor nem csak a fizikai állapotukra van kedvező hatással, hanem nagymértékben segíti az észlelést, a tapasztalatszerzést, alapját képezi a magasabb gondolkodási funkcióknak, a beszéd egyik feltétele.

A mozgás befolyásolja az idegrendszer fejlődését, egy élénk, jó mozgású gyerek ritkábban válik időjárás-érzékeny felnőtté. Gyermekkorban a játékos mozgás közben tanulják meg a kicsik a stresszes helyzetek könnyebb elviselését, segíti őket a szociális beilleszkedésben és az egészséges önbizalom kialakulásában. A mai, kütyügazdag világban azonban szülőként nehéz dolgunk van, ha szeretnénk a gyerekeinket kirobbantani a négy fal közül. Egy megfelelő járgány, amire a csemeténk felpattanhat, megnöveli a kedvét egy sétához vagy hosszabb csatangoláshoz is. 
 
A legkisebbek kedvence: a kismotor

Az első jármű, amit a totyogó gyermek megkap, a váltott lábbal hajtható kismotor. Amellett, hogy a kicsik imádják, mert gyorsan haladhatnak vele, a kismotor fejleszti az egyensúlyérzéket és az aszimmetrikus mozgások elsajátítását.

A motorozás technikáját legkésőbb két és fél éves korig el szokták sajátítani. A kismotor használata azért is jó, mert így elkezdődik az irányok, a térérzékelés, a tájékozódás fejlődése.
 
A kerékpározás előszobája: a futóbicikli

Nem túlzás azt állítani, hogy a futóbicikli forradalmasította a kerékpározás tanulását. Néhány évtizede a gyerekek először a pedálozás technikáját sajátították el pótkerékkel, és amikor ez már ment, próbáltak az egyensúlyozásra is ráérezni. A futóbicikliknek köszönhetően a sorrend felcserélődött: először egyensúlyozni tanulnak meg, utána pedig akkor is pillanatok alatt ráéreznek a pedálozásra, ha nem volt háromkerekű biciklijük. A legtöbb gyerek, akinek futóbiciklije volt, legfeljebb egy-két óra alatt tanul meg kétkerekűn tekerni.
 
Komplex figyelmet igényel: a roller

A roller egyszerre segíti az egyensúly, a térérzékelés és a mozgáskoordináció fejlődését. Rollerezés közben egyszerre kell az útra figyelni, valamint a járműre, a testsúly áthelyezésével kell irányt váltani, tehát ez új mozgásforma az eddigiekhez képest. Ez a fajta egyensúlyt igénylő, komplexebb mozgás képes stimulálni az idegrendszert, ezért a kognitív funkciókra, a beszédre, a tanulási készségekre nagyon jótékonyan hat.

A komplex figyelem, illetve mozgásösszehangolás miatt a jobb és bal agyfélteke működésének összeegyeztetését is támogatja. A Manubaba üzletében, illetve webshopjában olyan rollert is találunk, ami háromkerekű, és az elejére tervezett, zárható tárolóban elférnek a gyerek kedvenc játékai. Az sem utolsó szempont, hogy könnyű súlya és kivehető kormánya egyszerűvé teszi a szállítását, tehát a nyaralásra is magunkkal vihetjük.
 
Az iskolaérettség feltétele: a bicikli

A gyerekek többsége 4-5 éves kora táján érik meg a hagyományos kerékpár használatára. Addigra már képesnek kell lennie arra, hogy a mozdulatait összehangolja úgy, hogy egyensúlyozás által egyenesben tudja tartani magát. Ez az összetett feladat többféleképpen segíti az agy fejlődését: fejleszti a mozgáskoordinációt, ezáltal elősegíti a beszédfejlődést. Az egyensúlyozás azokat az agyi területeket aktiválja, amelyek később az írás-olvasás tanulásakor kapnak szerepet.

Oxigént juttat az agyba, ezáltal javítva annak működését. Segíti az idegpályák közti összeköttetések kialakulását. Mint minden mozgásforma, csökkenti a szorongást és a stresszt. Talán nem is gondolnánk, de igen fontos mindezek elsajátítása: többek között az iskolaérettség feltétele is, hogy a gyermek tudjon kétkerekű biciklit hajtani. 

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...