Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-06-22

Időutazás – némafilmek a Lóvasúton

Időutazás – némafilmek a Lóvasúton

Volt egyszer egy kislány Svédországban, úgy hívták, hogy Greta Lovisa Gustafsson… Kezdődhetne így is a mese, amely az 1920-as, 30-as évek világhírűvé vált filmsztárjáról szól, de valószínűleg csak akkor tudnánk, hogy kiről van szó, ha a színésznő később felvett művésznevét hallanánk. A Lóvasút júliusi és augusztusi némafilmvetítésein Greta Garbo filmjeit láthatjuk.


A svéd kislány édesapja korai elvesztése után, amikor még csak 14 éves volt, egy áruházban kezdett dolgozni, ahol hamarosan modellkarrierje is elindult. Innen pedig szinte egyenes út vezetett először a Stockholmi Királyi Drámai Színházba, majd pedig a filmek világába. A tipikus svéd szőkeség elegáns, hűvös megjelenésével rabul ejtette az akkor még néma, vagyis zongora-aláfestéssel játszott mozifilmek közönségét.
 
Az óceánon túl

Néhány európai film után, végül természetesen Hollywoodon át vezetett az út a világhír felé, azonban két variációt is lehet olvasni arról, hogy hogyan is fedezte fel magának a tengerentúli filmipar. Mindkettőben azonos a felfedező személye, aki nem volt más, mint Louis B. Mayer, a Metro-Goldwyn-Mayer hollywoodi filmstúdió egyik alapító igazgatója.

Az egyik legenda szerint Mayer még Amerikában látta Greta Garbót a The Saga of Gosta Berling svéd romantikus drámában, és ezután európai tehetségkutató útja során személyesen is elbűvölte őt a lány.

A másik változatban csak Európában találkozott először vele és filmes munkáival, de mindkét esetben azzal végződik a történet, hogy a találkozás után 1925 júliusában Mayer meghívására az akkor épp csak 20 éves lány New Yorkba érkezik.

Mi lett volna, ha…

A fiatal lány első szereplőválogatására Amerikába érkezése után fél évet kellett várnia, azonban ez bizonyos szempontból szerencsének is tekinthető, mivel Greta megérkezésekor még egyáltalán nem beszélt angolul. A némafilmes világban ugyan a színészek hangját nem lehet hallani, így ez talán nem jelentett volna hátrányt, viszont abból a szempontból, hogy a rendező utasításait megértse, nagyon is lényeges legalább alapfokon beszélnie Hollywood nyelvét.

Az első hangosfilmek megjelenésére nem kellett sokat várni, hiszen a 20-as évek végén már a hangos technikával forgattak, így ha a lány néhány évvel később jut el a tengerentúlra, kérdéses, hogy különlegesnek számító külseje elegendő lett volna-e karrierjéhez.

A néma kezdetek

Greta Garbo-t a krónikák szerint azonban az angol nyelv elsajátítása után is megmaradt svéd akcentusa sem tántoríthatta el a hangosfilmekben való sikeres szerepléstől, sőt, később még énekesnőként is sikereket aratott. Júliusban és augusztusban a Lóvasúton azonban két némafilmjét láthatjuk, a műfajnak megfelelő zongora-kísérettel, nézzük meg tehát, melyik filmekről van szó.

Először július 5-én, este 7 órától láthatjuk a színésznő második amerikai, 1926-ban bemutatott The Tempress című filmjét, amely Vicente Blasco Ibáñez regényének adaptálásából Fred Niblo rendezett, és a színésznő mellett Antonio Moreno és Lionel Barrymore játszotta a férfi főszerepet. 

A történet szerint Elena (Greta Garbo) Fontenoy márki felesége, akit saját férje lök más férfiak karjába, hogy luxuséletüket fenntarthassa. Elena azonban egy álarcosbálban találkozik Manuel Robledóval (Antonio Moreno), egy argentin mérnökkel, akivel egymásba szeretnek, és amikor a férfi visszamegy Argentínába, a nő oda is követi. A messzi országban azonban egyre rosszabbra fordulnak a dolgok a szerelmesek számára, és Manuel Elenát hibáztatja minden bajért, olyannyira, hogy a gyilkosság is megfordul a fejében…

Másodszor augusztus 9-én, 19 órától az 1927-ben mozikba került, híres-hírhedt The Flash and the Devil (magyarul az Asszony és az Ördög) című filmet láthatjuk a Lóvasúton.
A film népszerűségéhez nagyban hozzájárult a két főszereplő, Greta Garbo és John Gilbert a filmvászonról is áradó, a díszletek mögött folytatódó vonzalma. A korabeli hollywoodi pletykák szerint a fogatás alatt annyira összemelegedett a pár, hogy lánykérésre, sőt egy nagyszabású esküvő szervezésére is sor került, azonban Garbo az utolsó pillanatban kihátrált a kapcsolatból, és lemondta az esküvőt. A színésznő a való életben sohasem ment férjhez, és gyermeke sem született.

A „Psszt! Némafilm-vetítés” rendezvények ingyenesek, azonban a Lóvasút weboldalán regisztrációhoz kötöttek!

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...