Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-06-23

Hegyvidéki dallamok – térzene a Hegyvidéki Kulturális Szalon előtt

Hegyvidéki dallamok – térzene a Hegyvidéki Kulturális Szalon előtt

A 2015-ben útjára indult Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat mára nagy népszerszerűségnek örvend. A nyári előadások fővárosunk 12 csodálatos helyszínén világszínvonalú produkciókkal szórakoztatják a hét minden napján az idelátogatókat és itt élőket. Az olyan turisztikai látványosságok mellett, mint a Szépművészeti Múzeum vagy a Várkert Bazár, büszkén láthatjuk kerületi helyszínként a Hegyvidéki Kulturális Szalont.

A hegyvidéki helyszín különlegessége, hogy a Szalon terasza és az előtte lévő terület adottságait kihasználva, az esemény látogatóinak igazi térzenei élményben lehet részük. Nézzük, hogy milyen zenei stílusokra számíthatunk júliusban, csütörtök esténként 7 órától a Hegyvidéki Kulturális Szalon előtt.
 
Népszerű klasszikusok

Július 7-én a Capriccio vonósnégyes és Götz Nándor (szaxofon) előadásában hallhatunk népszerű klasszikus darabokat. A négy tehetséges zenész és a klarinét- és szaxofonművész, zeneszerző, aki a Zenélő Budapest program művészeti vezetője is, koncertje igazi zenei csemegét ígér.

Götz Nándor, aki tagja, majd rendszeres vendégművésze lett a kölni Musikfabrik modernzenei együttesnek, szólista és kamarazenei művészként fellépett Európa csaknem összes országában, valamint az USA-ban és Japánban. A műértő közönség hallhatta már a párizsi Opera Garnier, a londoni Barbican Hall, a milanói Teatro alla Scala vagy a New York-i Lincoln Center színpadán, most pedig nekünk lesz szerencsénk előadásához itt, a Hegyvidéken.

Swing-dixiland

Július 14-én Fritz József klarinét és Gáspár Pál bendzsón kísért énekelőadásában hallhatunk swing-dixilend dallamokat. 

A Joe Fritz művésznéven is ismert klarinétművész zenészcsaládból származik, a nagyapja hegedült, az édesapja klarinétozott, sőt a nővére is zongorázott, ő pedig korán, hétévesen elkezdett hegedülni, azonban csak tizenkét évesen talált rá a hangszerére, a klarinétra, melyhez azóta sem lett hűtlen. Az általa vezetett Fritz Jazz Band repertoárjában az 1930–40-es évek örökzöldjei szerepelnek.

Gáspár Pál a bendzsó ismeretét és a benne rejlő lehetőségeket a legjobbaktól leshette el. A modern bendzsójáték rejtelmeibe Eddie Davis vezette be, akinek a zenekarában Woody Allen is klarinétozik, de Bényei Tamástól, a Hot Jazz Band kitűnő bendzsósától és a Benkó Dixieland Band-es Nagy Jenőtől is sokat tanult. Európa számos dzsesszklubjában lépett már fel, így a mostani swing-dixiland koncert is színvonalasnak ígérkezik.

Népzene

Július 21-én Zsikó Zsuzsanna és Szokolay Dongó Balázs tolmácsolásában népzenei koncertet hallhatunk.

Zsikó Zsuzsanna nevét a Fölszállott a páva tehetségkutatóból ismert Zsikó Zoltán és Zenekara együttesből ismerhetjük, ahol testvérével együtt lép fel. Korábbi fellépésein a népdalénekesnő tehetsége és tiszta hangja azonnal elbűvölte a hallgatóságot. 

Szokolay Dongó Balázs Tótkomlóson született, és autodidakta módon kezdett a zenével foglalkozni. Kezdetben bluest, később népzenét játszott dudán, furulyán és szaxofonon. 2003-tól az Óbudai Népzenei Iskola dudatanára, 2005-ben Artisjus, 2016-ban Prima díjat kapott. A legtöbbet foglalkoztatott magyar zenészek egyikeként partnere, alkotótársa az ismertebb énekesek közül Sebestyén Mártának, Lovász Irénnek, Palya Beának és Szalóki Áginak. A júliusi hegyvidéki koncerten Zsikó Zsuzsannával láthatjuk, hallhatjuk.

A csütörtöki térzenei eseményeken kívül, szintén a Zenélő Budapest programsorozat részeként, júliusban minden szombaton 10.30-tól 12.30-ig közösségi hangszerek interaktív programja és mesekoncert látható a Szalon teraszán.

A rendezvényeket szabadtéren tartják, de a nézőknek székeket tesznek ki. A koncerteken való részvétel ingyenes!

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...