Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-06-30

A Budai ébredés íze – a megújult Major cukrászdában jártunk

A Budai ébredés íze – a megújult Major cukrászdában jártunk

Tavaly szeptembertől néhány hónapig ideiglenes helyen érhettük el a Major cukrászda kínálatát. Azonban nem kellett messzire menni, mert a cukrászdától néhány lépésre lévő, azonos tulajdonosok által működtetett Major reggelizőben a felújítás alatt is elérhető volt a kínálat.


Az átépítés mellett májusban azt is észrevettük, hogy megváltozott a régi, Mézi figurás embléma, ezért úgy éreztük, a Hegylakó Magazinnak is ideje utánajárni, milyen további újdonságokkal várja a kerületi lakosokat a Maros utcai üzlet.

Vendégtér és háttér

A Major cukrászda évtizedek óta a Hegyvidékiek egyik kedvenc helye, legyen szó ünnepi tortáról, aprósüteményről vagy a speciális étrendet követőknek szánt mentes édességekről, itt mindenki kedvére válogathat.

Azonban az idő múlásával szükséges volt haladni a korral, hiszen az újdonságokra nemcsak esztétikai szempontokból, hanem a munkafolyamatok, a kiszolgálás könnyebbé tétele miatt is szükség volt.

A cukrászdába betérők számára leginkább szembetűnő a megszépült vendégtér, de a tányérra kerülő finomságok elkészítésének helyszíne is nagyot változott. A háttérüzem eddigi kilenc négyzetméterét ötszörösére növelve, azt modern gépekkel szerelték fel, így a fagylaltválaszték is megújult.

A két tulajdonos, Nagyné Haán Bernadett és Kiss Károlyné Zsuzsa úgy gondolta, hogy az elegáns, modern kinézethez új embléma dukál, így a májusi újranyitástól már ez díszíti a portált, amely szerintük még inkább illeszkedik a Hegyvidék színvonalához.

Budai ébredés

A cukrászda egyik emblematikus tortája a Milotai Mézes Diótorta, amely 2013-ban megnyerte a Magyarország tortája versenyt, azonban tavaly újabb kihívója akadt a kerületeik kedvencének, mégpedig a Budai ébredés süteménykreáció, amelyet így jellemeznek a készítők:

„Ha egy délutáni süteményre vágytok vagy tortarendelésben gondolkodtok, akkor szeretettel ajánljuk figyelmetekbe újdonságunkat, a Budai ébredés tortánkat. Karakteres ízvilágú torta, amelyben a kávés és csokoládés jegyeket a málna íze egészíti ki és teszi izgalmassá.”

Az összetevők gondos kiválasztásánál figyelembe vették, hogy a kávé élénkíti a szellemet, gondolatokat ébreszt, a málna meghozza a nyarat a lelkünkbe és az egészséget a testünkbe, a csokoládé pedig… Nos, az nem is kérdés, hogy miért kell bele.

Újabb nevezés – Évszakok

A Magyar Cukrász Ipartestület immár tizenhatodik alkalommal meghirdetett Magyarország tortája versenyére ismét benevezett, és egyetlen budapesti cukrászdaként a legjobb öt közé került a hegyvidéki Major cukrászda.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére kiírt versenyt minden évben hatalmas érdeklődés kíséri, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.

A versenyre mindig új, kreatív ötleteket, magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várnak, amelyek ráadásul csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. Az idei évben a mák, a meggy, a tokaji borok és a tejföl több versenyzőnél is favorit volt. A Major cukrászda Évszakok elnevezésű kreációjában a meggy mellett a gesztenye kapott főszerepet.

A szakmai zsűri háromfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri ötöt, ezeket a második körben újrakóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. 

A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.

2022 döntős tortái:
Huncut szilva herceg – Karikó Orsolya – Vanília & Gelarto, Nagykőrös
Évszakok – Szívós Zita – Major Cukrászda, Budapest
Hegyaljai mámor – Halász Zsuzsa – Kishalász Cukrászda, Szerencs
Kék kötény kincse – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
Karmelita – Gyuris László – A Cappella Cukrászda, Szeged

A győztes tortát augusztus 20. után lehet országszerte megkóstolni, persze az eredménytől függetlenül az immár megújult, elegáns környezetben mi továbbra is élvezhetjük a Hegyvidéken a Major cukrászda finomságait.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...