Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-06-30

Nyári mozis élmények – sikerfilmek a MOM Kulturális Központban

Nyári mozis élmények – sikerfilmek a MOM Kulturális Központban

A nyári kikapcsolódáshoz hosszú ideje hozzátartozik egy-egy jó film megnézése valamelyik kellemes kertmoziban. A Hegyvidéken ezen a nyáron is izgalmas vagy éppen a gyerekeknek szóló történetekkel várják a kikapcsolódásra vágyókat. Júliusban egy talpraesett és ínyenc patkány kalandjaiban, valamint egy életen át tartó, csodálatos szerelem szívhez szóló krónikájában merülhetnek el a filmbarátok.


A XII. kerület lakóinak immár húsz éve nem kell messzire menniük ahhoz, hogy nyáron beülhessenek egy szabadtéri moziba. A MOM Kulturális Központ igazi úttörőnek bizonyult e szórakoztatási forma felélesztése során. Bár Budapesten a múlt században több helyen is működtek szabadtéri filmszínházak, az ezredforduló táján ezek nagy része eltűnt.

A nyári szabadtéri vetítéseknek megvan a maguk egyedi hangulata. A MOM Kulturális Központ nyári sorozata szerda esténként izgalmas utazásra csábítja az érdeklődőket.

A szervezők arra törekszenek, hogy az összeállításban jusson hely a romantikának, a természetfilmeknek, a vígjátékoknak, az animációnak vagy éppen a művészi alkotásoknak. Júliusban egy történettel a gyerekeket (és az ínyenceket), majd egy a szerelem erejét bemutató romantikus alkotással a felnőtteket várják.
 
Egy kis szőrös mesterszakács

Brad Bird 2007 nyarán igencsak meglepte a nagyvilág moziba járóit. Új filmjének a főszereplője ugyanis nem egy meseszép hercegnő, hanem egy apró, szőrös jószág, vagyis egy jókedvű patkány. Az itthon L’ecsó címmel bemutatott animációs film Párizsba kalauzol el minket. Arrafelé az emberek nehezen tudnának elképzelni egy szerelmes éjszakát egy gyertyafényes étterem és finom vacsora nélkül. A történet eredeti címe, a Ratatouille egy hagyományos francia egytálételre utal. Zöldségekből készítik, és tényleg hasonlít a lecsóra.

 A történet főhőse, Rémy egy barátságos és igencsak talpraesett patkány. Eltérően a társaitól, nem szeretne szemetet enni, mivel igazi ínyenc. Élete nagy és titkos álma, hogy egyszer finom ételeket, válogatott ínyencségeket főzhessen. Ez sokáig lehetetlennek tűnik, ám rámosolyog a szerencse, mert eljut egy híres főszakács éttermébe, ahol megbarátkozik az ügyetlen mosogatófiúval, Linguinivel. Beköltözik a fiú szakácssapkája alá és onnan irányítja a mozdulatait.

Hála a kis patkánynak, a fiúból ünnepelt szakács lesz. A két jó barátra jó néhány izgalmas kaland vár, ráadásul színre lép a Párizsban elkerülhetetlen szerelem is. A történet nem csak a gyerekeket szórakoztatja, mert rengeteg olyan poénnal rakták tele, amelyek jobb kedvre deríthetik a család minden tagját. Az is elképzelhető, hogy a megtekintése után otthon lecsó lesz a vacsora vagy a másnapi ebéd.
 
Szerelmünk lapjai

Nick Cassavetes filmjét 2004-ben láthattuk meg először. A romantikus történet Nicholas Sparks sikeres regényén alapul. Sparks napjaink egyik legnépszerűbb amerikai írója. Huszonhárom sikeres könyve jelent meg, amelyek közül több mint tízből filmet is készítettek. Népszerűségének és közismertségének talán az a titka, hogy nagyon jól választja meg a témáit. A történeteiben központi szerep jut a hitnek, a szeretetnek, a tragédiáknak és a szerelemnek.

A film kezdetén talán kissé szokatlannak tűnő módon egy idős pár szemszögéből láthatjuk e szerelem viharos kezdeteit. A címben említett lapok ugyanis egy régi napló oldalai. Az idősek otthonában Duke ebből olvas fel részleteket Allie-nek. A történet kibontakozásához vissza kell mennünk 1940-be. Ekkor találkozik egy Noah nevű fiú egy gyönyörű tizenhét éves lánnyal. Bár a srác egyből beleszeret Allie-be, nagyon sokat kell udvarolnia ahhoz, hogy a lány közelebb engedje magához. Végül egy csodálatos, érzelmekben gazdag nyarat tölthetnek el együtt. Kettőjük kapcsolata azonban viharosan folytatódik.

A filmben több váratlan csavar és meglepetés lepi meg a nézőket. A szívhez szóló történet végén kiderül, mi történt a levelekkel és fény derül arra is, hogy napjainkban ki olvassa fel kinek a múlt csodálatos élményeinek krónikáját. Az idős Allie szerepében Gene Rowlandsot láthatjuk, a szerelmes ifjút pedig a Golden Globe-díjas Ryan Gosling játssza.

A MOM Kulturális Központ szabadtéri színpadján a vetítések szerdánként este kilenckor kezdődnek.
 
Jegyinformáció

400 forintos regisztrációs jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...