Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-07-07

Last vagy first minute – hogyan utaz(z)unk az idén nyáron?

Last vagy first minute – hogyan utaz(z)unk az idén nyáron?

A rendszerváltás után kitárult világ egyik népszerű hazai vonatkozása a szabad külföldi utazás volt, néhány éven belül pedig elterjedt a last minute utazás. 


Az azóta eltelt évek alatt sokat változtak az utazási szokásaink, nem beszélve a pandémia hatásáról. Megnéztük, hogy az idén milyen utazást ajánlanak az évtizedek óta sikeresen működő utazási irodák, mint például a Vista.

Utazási iroda vagy internetes foglalás?

A világháló az utazások szervezését is megkönnyítette, hiszen néhány kattintással foglalhatunk magunknak repülőjegyet, szállást, és a programokat is leszervezhetjük. Azonban, ha valaki először jár a kiválasztott országban vagy városban, nem árt inkább szakértő segítségét kérni, és utazási irodán keresztül intézni a foglalást. Az utazási irodában naprakész információik vannak a célország előírásaival, mint például vízumkötelezettség, vagy a néhány helyen, így Olaszország vasútjain is, a még kötelező maszkviselési előírásokkal kapcsolatban is. 

A repülőjegyárak között sem egyszerű eligazodni. A Vista például a Magyarországon jelen lévő légitársaságok legnagyobb forgalmat lebonyolító partnere, és az 1989-es alapításuk óta sikeres együttműködés eredményeképpen a légitársaságok olyan árakat biztosítanak nekik, amelyekkel a többi iroda nem könnyen versenyezhet. Az is lehetséges, hogy olyan légitársasággal szeretnénk utazni, amelynek nincs magyarországi képviselete. Ilyen esetekben valószínű, hogy a velük kapcsolatban álló utazási iroda bővebb ár- és útvonalkínálatot tud biztosítani.

First minute vagy last minute?

Mind az előfoglalás, mind az utolsó pillanatban való fizetés esetén kaphatunk kedvező árat, azonban különbség van a két lehetőség közt. Az előfoglalási akcióban általában 4-6 hónappal előbb kell lefoglalnunk az utazást, amit csak nagyon indokolt esetben tudunk lemondani vagy módosítani. A last minute utaknál pedig egy-két héten, esetleg napon belüli utazással kell számolni, így ez inkább akkor javasolt, ha egy adott időponthoz ragaszkodunk, nem pedig egy kiszemelt utazási célhoz, mert az nem biztos, hogy épp szerepel a kínálatban.

Utasbiztosítás

A biztosításokkal, így az utasbiztosítással is sokan úgy vannak, hogy „velem úgysem történik baleset”, azonban jó, ha tudjuk, hogy az európai uniós egészségbiztosításunk sem fedez minden betegellátási költséget. Ráadásul, ha nem is velünk, de a csomagunkkal történhet bármi egy utazás alatt, ellophatják vagy megsérül a magunkkal vitt értékes elektronikai berendezés, és van olyan biztosítás, ami ezeket a károkat is fedezi.

Az utóbbi években a pandémia miatti bizonytalanság hatására egyre többen kötnek olyan utazási biztosítást, amely arra az esetre is fedezetet nyújt, ha betegség esetén nem tudunk elutazni. Egyes változatok olyan esetben is fedezik az utazás árát, amikor közvetlenül az utazás előtt pozitív Covid-tesztünk lesz, így már a repülőgépre sem szállhatunk fel, meg sem kezdhetjük az utazást.

Népszerű utazási célpontok

A Vista weboldalán, illetve a MOM Parkban található irodájában különböző utazási típusok közül választhatunk, legyen szó üdülésről, hajóútról, körútról, külföldi vagy belföldi lehetőségről. Ha esetleg nem találunk olyan utazást, ami minden igényünket kielégíti, akkor egyedi ajánlat kérésére is van lehetőség.

Ha nyári üdülésen gondolkozunk, akkor a Vistánál a következő úti célok népszerűek:

Madeira:
„Madeirát az Atlanti-óceán virágoskertjének is nevezik – különleges, egyedi hangulata egyből magával ragadja az idelátogatókat. A varázslatos szigetet egyszerű, harmonikus, nagyon szép természeti világ jellemzi, tökéletes úti cél azok számára, akik szeretnének egy kicsit elszakadni a mindennapos rohanástól és stressztől.

A legnagyobb városa, Funchal központjában a parkokban testközelben vannak mangó-, papaja- és banánfák.”

Kanári-szigetek:
„Tenerife a Kanári-szigetek legnagyobb szigete, mesés partszakaszai, festői tájai a Teide vulkánnal a háttérben és kellemes klímája igazán kedvelt úti céllá teszi. A sziget északi részén sziklákba ütköznek az Atlanti-óceán hatalmas hullámai, míg a déli részén varázslatos homokos strandokat találhatunk.

"La Playa de Canarias",, vagyis a Kanári-szigetek strandja szlogennel hirdeti magát Fuerteventura szigete, amely Budapestről közvetlen fapados járattal elérhető, és egy ötórás repülőutat követően belekóstolhatunk egy igazán különleges világba. Vulkanikus felszíne meghatározza a tájképet, amelyet a barna, a sárga és a karibi partokra emlékeztető fehér homokos partok díszítenek.”

Mauritius:
„Utazz el Mauritiusra, sétálj a strandon, olvasgass a szállodai medence partján vagy a bungaló teraszán. Mivel az Indiai-óceán vize még a téli hónapokban is meleg, tiszta, csodás színű és algáktól mentes, így bármikor tökéletes célpont, ha egy kis kikapcsolódásra vágysz. Finom, fehér homokos part mellett épült hotelek az all inclusive ellátás kényelmével. Ideális pároknak, családoknak és baráti társaságoknak, akik szeretnének mezítláb lábat lógatni. Jó elhelyezkedésének köszönhetően rövid hajózással a sziget gyöngyszeme, a kihagyhatatlan Ile aux Cerfs is ingyenesen meglátogatható.”

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...