Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-07-18

Hegyvidéki dallamok – az idei utolsó nyári koncertek

Hegyvidéki dallamok – az idei utolsó nyári koncertek

A júniusban kezdődött Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat XII. kerületi helyszínén, a Hegyvidéki Kulturális Szalon előtti téren még három alkalommal hallgathatunk térzenét.


Július végén és augusztusban három csütörtök estén az alábbi koncertek várnak minket a megszokott helyszínen:

Gipsy inspiration
Július 28-án Ifj. Sárközy Lajos hegedű, Csík Gyula cimbalom

Ifj. Sárközy Lajos Junior Príma díjas hegedűművész Budapesten született, egy hétgenerációs zenészcsalád sarjaként. Ötévesen kezdett hegedülni, és 13 éves korában felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek osztályába. Tizenöt évesen megnyerte a Radics Gábor magyar jazzhegedűversenyt, majd megjelent szólólemeze I am Only Fifteen címmel. Ez időben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élére is meghívást kapott, ahol Kocsis Zoltánnál játszhatott együtt 2015-ben, majd a muzsikustársadalom őt választotta a Gipsy Philharmonic Orchestra élére művészeti vezetőnek és főprímásnak. 

Zenekarával több elismert hazai és nemzetközi fesztivál rendszeres fellépői (többek között Cziffra Fesztivál, Kaposfest, Fesztivál Akadémia). Az évek során olyan nagyszerű zenekarokkal és művészekkel volt lehetősége egy színpadon játszani, mint Kocsis Zoltán, Miklósa Erika, Fischer Iván, Szakcsi Lakatos Béla, Tony Lakatos, most pedig Csík Gyula cimbalmossal lépnek fel itt, a Hegyvidéken.

Swing-dixiland
Augusztus 4-én ismét Fritz József klarinét és Gáspár Pál bendzsón kísért énekelőadásában hallhatunk swing-dixilend dallamokat. 

A Joe Fritz művésznéven is ismert klarinétművész zenészcsaládból származik, a nagyapja hegedült, az édesapja klarinétozott, sőt, a nővére is zongorázott. Ő pedig korán, hétévesen elkezdett hegedülni, azonban csak tizenkét évesen talált rá a hangszerére, a klarinétra, amelyhez azóta sem lett hűtlen. Az általa vezetett Fritz Jazz Band repertoárjában az 1930–40-es évek örökzöldjei szerepelnek.

Gáspár Pál a bendzsó ismeretét és a benne rejlő lehetőségeket a legjobbaktól leshette el. A modern bendzsójáték rejtelmeibe Eddie Davis vezette be, akinek a zenekarában Woody Allen is klarinétozik, de Bényei Tamástól, a Hot Jazz Band kitűnő bendzsósától és a Benkó Dixieland Band-es Nagy Jenőtől is sokat tanult. Európa számos dzsesszklubjában lépett már fel, így a mostani swing-dixiland koncert is színvonalasnak ígérkezik.

A jazz aranykora
Augusztus 11-én Elek István szaxofon- és Gyárfás István gitárművész térzenei koncertje

Elek István 1955-ben született Budapesten, és 1976-ban szerzett klarinéttanári diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. 1984-től külföldön dolgozott, majd 1990-ben a szaxofonos Muck Ferenc hívására jött haza az akkor alakult Besenyő Brass Bandbe, 2001 novemberében pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének szaxofontanára lett. 

A háromszoros EMeRTon díjas szaxofonos Elek István négy évtizedes pályája során több zenekar szólistája volt, 2014-ben saját kvartettet alakított, amely nagy sikerrel szerepelt az országban. A hegyvidéki térzenei koncerten Gyárfás István gitár kíséretében hallhatjuk.

A csütörtöki térzenei eseményeken kívül, szintén a Zenélő Budapest programsorozat részeként, júliusban szombatonként 10.30-tól 12.30-ig továbbra is közösségi hangszerek interaktív programja és mesekoncert látható a Szalon teraszán.

A rendezvényeket szabadtéren tartják, de a nézőknek székeket tesznek ki. A koncerteken való részvétel ingyenes!

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...