Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-07-18

Megmentők és szélhámosok – augusztusi filmvetítések a MOM Kulturális Központban

Megmentők és szélhámosok – augusztusi filmvetítések a MOM Kulturális Központban

A nézőket augusztusban is izgalmak filmekkel és olyan sztárrendezőkkel várják a MOM Kulturális Központ Szabadtéri Színpadán, mint Denis Villeneuve vagy Christopher Nolan. Titokzatos földönkívüli lények és sármos színészek gondoskodnak a színvonalas és önfeledt kikapcsolódásunkról.


Augusztusban, szerdán esténként 9-kor két alkalommal is beülhetünk a MOMkult kertmozijába. Augusztus 3-án Denis Villeneuve izgalmas, magyarul beszélő alkotása, az Érkezés, két héttel később pedig Christopher Nolan fordulatokkal teli bűvészkalandja, A tökéletes trükk varázsolja el a nézőket.

Az elmúlt két évtized során már jó néhány filmsztárral találkozhattunk a nyári éjszakákon moziként szolgáló Szabadtéri Színpadon. Romantikus és természetfilmeket, animációs vagy művészfilmeket, és a nyári szórakozáshoz elengedhetetlen vígjátékokat nézhettünk. A kerületi kulturális intézmény munkatársai tovább folytatják ezt a hagyományt, olyan filmeket válogattak össze augusztusra, amelyek értékes gondolatokat osztanak meg velünk a szeretet erejéről, az őszinteségről és az emberek közötti kapcsolatok fontosságáról.
 
Üzenet a világűrből

A tudományos-fantasztikus műfaj kedvelői nem csupán rakétákkal, fénykardozó űrlovagokkal és átalakuló óriásrobotokkal találkozhatnak, hanem olyan hősökkel, akiknek kalandjaiból fontos tanulságokat szűrhetünk le magunk számára.

Denis Villeneuve a legismertebb filmrendezők közé tartozik, jó érzéke van ahhoz, hogy a legne
hezebb szövegekből is pörgő tempójú, izgalmas filmeket készítsen. Tudását és érzékenységét jól bizonyítja a Szárnyas fejvadász 2049 és a Dűne. Villeneuve ráadásul mindenki másnál jobban ért ahhoz, hogy a film eszközeivel a szerzők eredeti szándékának megfelelően mondja el történeteit. A fantasztikus filmek kedvelői 2016-ban figyeltek fel rá az Érkezés miatt.

Ebben Amy Adams Golden Globe-díjas színésznő egy olyan egyetemi tanárt alakít, akire hatalmas felelősséget rak az amerikai hadsereg. A katonáknak azért van szükségük a szaktudására, mert tizenkét idegen űrhajó érkezett a Földre. Louise Banksnak le kell fordítania, hogy miről beszélnek a csillaglények.

Izgalmas kalandok várnak rá és új munkatársára, az elméleti fizikus Ianre (Jeremy Renner). A film körbejárja az őszinteség és a különféle fajok közötti megértés kérdését. A nő megérti, hogy rajta múlik az egész emberiség sorsa: a tábornokok ugyanis meg akarják támadni a csillaghajókat, mert azt hiszik, hogy az idegen lények a Föld elfoglalására készülnek.

Louise mindent megtesz azért, hogy megakadályozza háborút, és elszántságát még az sem ingatja meg, hogy rádöbben, a közös küzdelem során szerelmes lett valakibe. Érdekesség, hogy a film előkészítő munkálatai során kidolgozták a csillaglények teljesen működőképes nyelvét. A száztizenhat perces történet világszerte sikert aratott.
 
A tökéletes trükk

Christopher Nolan nevéhez tucatnyi film fűződik, ám alkotásaival gyakran kavart vihart. Sokak szerint a Batman: Kezdődik és A sötét lovag a lehető legtökéletesebben adja vissza a denevéremberről szóló képregények hangulatát, míg mások azzal vádolták meg, hogy az alkotásai túlságosan komorak, és a sötétségükkel csak ártottak a képregények hősének.

Hollywood azonban bízik Nolanban, és az elmúlt évtized során több nagyszabású alkotás rendezését bízta rá.

A tökéletes trükk szép példa arra, hogy Nolannál szinte senki sem ért jobban a sztárokat felvonultató drámák filmre viteléhez. Az egymással vetélkedő angol bűvészek történetében igazi filmcsillagokat láthatunk. Összecsap egymással Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine és Scarlett Johansson. Ráadásul Nikola Tesla szerepében David Bowie is bekapcsolódik a kalandokba.

A tökéletes trükk azon filmek közé tartozik, amelyeket az emberek többször is megnéznek. A történetet olyan agyafúrtan építették fel, mint egy bűvészprodukciót. Több meglepetésre csak akkor figyelnek fel a nézők, amikor másodszor vagy harmadszor is megtekintik a 19. század utolsó évtizedeiben kirobbanó versengés eseményeit.

Az ünnepelt mágus, Milton két segítője halálos ellenséggé válik, amikor a színpadon életét veszti egy gyönyörű, fiatal nő. Ezt követően a haragtól elvakulva könyörtelen versengésbe kezdenek. A közönségük erről mit sem tud, csak azt tapasztalja, hogy a színpadon újabb és újabb izgalmas trükkel keresik a kegyeit.

A történet fontos erkölcsi kérdéseket is felvet. A néző eldöntheti magában, hogy a vetélytársak közül melyiknek ad igazat, de el is borzadhat a főszereplők megszállottsága miatt. Érdekes történelmi háttér, hogy a filmben hallhatunk Nikola Tesla és Thomas Edison rivalizálásáról is. 

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...