Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-07-28

Fényes nappal is csillagokat láthatunk – Asztro-matinék a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

Fényes nappal is csillagokat láthatunk – Asztro-matinék a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

A csillagászok igazából nagyra nőtt gyerekek – például szeretik a nagy durranásokat vagy sokat kérdeznek… Állítja a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagászat (nem csak) gyerekeknek programajánlója.


Augusztusban is szombatonként a gyerekek könnyen érthető, de annál színesebb nyelvén kapunk magyarázatot az univerzum érdekességeire, interaktív módon ismerhetjük meg a jelenségeket, és még a felmerülő kérdéseinkre is választ kapunk. Az asztro-matiné programok 2-2,5 órásak, és elsősorban 6–12 éves korú gyermekeknek ajánlják, de természetesen a kísérő felnőttek is kérdezhetnek.

Augusztus 6., szombat, 10 és 13 óra – Naprendszer

Kezdetnek egy plüssbolygós Naprendszer-ismertetést láthatunk az előadóteremben, amelyet Naprendszer-séta követ a kertben. A foglalkozás alatt izgalmas dolgokat hallhatunk és csinálhatunk, ráadásul akkor sincs gond, ha kissé borult az idő, mert akkor eljátszhatjuk a nap- és holdfogyatkozást, illetve megismerhetjük, hogy mitől igazán különleges egyik vagy másik bolygó. 

Megismerhetjük, sőt ki is próbálhatjuk a blink-komparátort (ugye, alig várod, hogy megtudd, mi is az!?), derült időben megfigyeljük a Napot a csillagvizsgáló távcsőóriásával, borult idő esetén pedig alaposan szemügyre vehetjük a Budapest-kupolát, és megismerkedhetünk a távcső kezelésével.

Augusztus 13., szombat, 10 és 13 óra – Üstökösök és rakéták a kertben! 

A (g)asztronómiai kísérletünk során egy nagy fazékban keverhetjük össze az üstökös hozzávalóit, a receptet gondosan betartva. Mindeközben megismerkedünk az üstökösök keletkezésével, a földi víz eredetével, valamint megtudjuk, mi a közös az üstökösökben és a rockkoncertekben. 

Ezen a programon arra is lehetőség nyílik, hogy a kis látogatók megismerjék a rakéták működését, és még egy indítást is láthatnak közelről. Aggodalomra semmi ok, a Svábhegyi Csillagvizsgáló rakétáit víz működteti, azonban így is igazán látványos a kísérlet! 

Augusztus 20., szombat, 10 és 13 óra – Kísérletek

A csillagok, csillagködök fényspektrumát és a csillagászati jelenségeket látványos színes kísérletekkel mutatják be, amely során speciális színbontó szemüvegekkel színes neoncsövek spektrumát vizsgálhatják, majd távcsövet építhetnek lézerágyúval, tükrökkel és lencsékkel.

A program végén az érdeklődők a Budapest-kupolában közelebbről is megismerkedhetnek a távcsövekkel, megtanulhatják kinyitni és forgatni a kupolát, sőt különleges naptávcsövekkel a Napot is megnézhetik.

Augusztus 26., szombat, 10 és 13 óra – Meteoritok

Egy izgalmas meteorit-előadást követően kísérletben szimulált meteoritbecsapódást láthatunk, majd eljátszhatjuk, hogy hogyan menthetnénk meg a Földet egy aszteroidától. Ezután kezünkbe vehetünk igazi égből hullott meteoritokat, sőt még mikroszkóppal is megvizsgáljuk ezeket a különleges égi csemegéket.

A program végén ellátogathatnak a Budapest-kupolába, ahol megnézhetik Budapest legnagyobb távcsöveit, valamint érdekességeket hallhatnak arról, hogy mi mindent lehet látni a távcsövekben.
 
Rossz idő esetén

Az asztro-matiné programok időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartják őket.

Ilyenkor a csillagvizsgáló működését, a csillagászok életét mutatjuk be, sőt borult idő esetén a kizárólag ilyenkor megtekinthető csodálatos színes meteoritkristályokat nézhetnek meg a látogatók a mikroszkópos laborban. 

Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartják a szervezők.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...