Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-07-28

Nyolcvan nap alatt a Föld körül – egy klasszikus mű különleges feldolgozása

Nyolcvan nap alatt a Föld körül – egy klasszikus mű különleges feldolgozása

Augusztus 18-án újszerű formában kel életre Jules Verne kalandregénye, a Nyolcvan nap alatt a Föld körül a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A közreműködők között ott találjuk Csorba Lórántot és a Balázs Béla-díjas Divinyi Rékát. Másfél órányi zenei kavalkád várja azokat, akik szeretnék újra átélni Phileas Fogg kalandjait.


Kevés olyan 19. századi író létezik, akinek a regényeit még ma is ugyanolyan lelkesedéssel olvassák, mint százötven évvel ezelőtt. Az egyik leghíresebb francia írónak számító Jules Verne – vagy ahogy egy évszázadon át itthon hívták, Verne Gyula – az ilyen irodalmi óriások közé tartozik.

A 19. század hatvanas éveiben megjelenő kalandos regényeinek sikerét talán csak a Harry Potter sorozat hatásával lehetne összevetni. A magyar olvasók először 1876-ban vehették kézbe az egyik legismertebb alkotását, a Nyolcvan nap alatt a Föld körült.
 
Megújul a klasszikus

Divinyi Réka és Csorba Lóránt, a Lóci játszik zenekar frontembere nagy fába vágta a fejszéjét, amikor úgy döntött, hogy újszerű módon mutatják be a világ körüli útra induló angol úriember kalandjait. Kilencven percig tart a zenés utazás, amelyben többek között a Vígszínház művészei, valamint Novák Eszter és Selmeczi György osztályának hallgatói működnek közre. A Lóci játszik nevét nagyjából nyolc évvel ezelőtt ismerte meg a közönség. A fiúk jó néhány elismerést kaptak, többek között 2017-ben elnyerték a Fonogram Év Felfedezettje díjat. A VOLT Fesztiválon a Linkin Park előtt léphettek fel, valamint játszottak együtt Pinkkel és a Bastille-jel is. A Seveled című film főcímdaláért Csorba Lóránt és Csengery Dániel megkapta a legjobb zeneszerző díjat.

Az együttes telt ház előtt szokott koncertezni. Erőteljes a színpadi megjelenésük, nem idegen tőlük az alternatív zene, de szívesen játszanak balkáni dallamokat is. Rajongóik egy ellentmondásra figyeltek fel: míg a számok hangulata vidám és önfeledt, addig a szövegek mondanivalója gyakran gondolkodásra készteti a hallgatóságot.

Csorba Lóránttól nem idegen az irodalom, a zene azonban kamaszkora óta komoly szerepet játszott az életében. Kezdetben egy szál gitárral lépett fel kávéházakban és kocsmákban, végül régi barátaival, zenésztársaival alapított csapatot. Harmincéves korára befutott muzsikus lett belőle. Példaképének Hajós Andrást tekintette.

A forgatókönyvíró és dramaturg Divinyi Rékával közösen döntötték el, hogy kiszélesítve korábbi palettájukat, megpróbálják a maguk színpadi és zenekari eszközeivel feldolgozni az őrült utazást. Réka a legelismertebb hazai forgatókönyvírók közé tartozik. A névéhez fűződik a Tibor vagyok, de hódítani akarok és a Valami Amerika sorozat második és harmadik része. 2017-ben dramaturgként működött közre a Kincsem című filmben. Megismerte a 19. századi úriemberek sajátos világát, így a rá annyira jellemző könnyed eleganciával dolgozhatta fel Jules Verne szövegeit.

Az előadást rendező Magács László jó néhány műfajban bizonyította már a tehetségét, magyar és angol nyelvű darabokat is rendezett. Állított színpadra klasszikus Shakespeare-műveket, bűnügyi történeteket és meséket. A koncertszínházi előadás során arra törekedett, hogy a nézőket elvarázsolja a nagy utazók kalandjaival.
 
Nyolcvannapnyi száguldás

A regény szerint 1872 őszén Fogg úr a teljes vagyonának a felét feltette arra, hogy nyolcvan nap alatt körbeutazza a földet. Ráadásul a feladatát azzal nehezítették meg, hogy meghatározták, mely nagyvárosokat kell érintenie. Ha kellett, akkor vasúton és gőzhajón haladt a célja felé, ám időnként elefánthátra ült vagy vitorlásszánt vett igénybe.

Az olvasókat lenyűgözte Verne története. Ráadásul az író úgy sodorta újabb és újabb kalandokba a hőseit, hogy közben nemcsak a szereplők tanultak, lettek bölcsebbek, de az olvasók is földrajzi, történelmi és természettudományos ismeretekre tettek szert. Részben ez is az oka annak, hogy Verne műveit sok száz nyelvre fordították le. Sok híres alkotást több alkalommal is filmre vittek. Verne hőseivel találkozhatunk a televízió képernyőjén, a streamingszolgáltatóknál és a moziban is.

Azok sem csalódnak, akik egy romantikus szálra vágynak. Fogg úr ugyanis Indiában megmenti a gyönyörű Auda hercegnőt. Megakadályozzák, hogy az özvegyet elhunyt férje mellett elevenen elégessék. A feltámadó szerelem ereje olyan nagy, hogy a hercegnő kedvéért Fogg még a fogadásról is hajlandó lenne lemondani. Mindezekből a kalandokból Csorba Lóránt, Divinyi Réka és Magács László tálal fel a nézőknek egy élvezetes, izgalmas koktélt.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...