Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-08-11

A császár és a szépasszony – Poppea megkoronázása a Városmajorban

A császár és a szépasszony – Poppea megkoronázása a Városmajorban

Nero császár alakját sokszor feldolgozták a világirodalom alkotói. Monteverdi olasz zeneszerző azonban egészen egyedi szempontból közelítette meg a zsarnok alakját. A Poppea megkoronázása című operájában a szerelem erejét vizsgálta meg, mégpedig igen alaposan.


1642 karácsonyán sokan mentek a velencei Operába. Ekkor ugyanis Claudio Monteverdi az operatörténet során első alkalommal nem egy mitológiai történetet dolgozott fel, hanem valós történelmi személyiségek kalandjait állította színpadra. Méghozzá úgy, hogy a darabja a 21. századi nézőt is lenyűgözi. Monteverdi ugyanis általános érvényű emberi kérdésekkel foglalkozik. Rákérdez arra, miért lehet hatalmas történelmi események mozgatóereje a szerelem. Ráadásul pontosan ábrázolja a nagy hatalmú férfiak és az alacsonyabb rangú, kiszolgáltatott nők viszonyát.
 
Újítás és hagyományok

Augusztus 25-én este a Katona József Színház társulata adja elő a Poppea megkoronázását a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A legjobb rendezésért a Színikritikusok díját elnyerő Székely Kriszta nagy fába vágta a fejszéjét, amikor úgy döntött, hogy ezt a darabot mutatja be, mégpedig úgy, hogy megőrzi Monteverdi értékeit, miközben a kész művet a mai nézőknek leginkább megfelelő dinamikus és korszerű módon tálalja fel. 
 
Székely Kriszta tisztában van a szerelem mindent legyőző erejével. Mielőtt darabjaival a közönség elé állt volna, fordulatokban bővelkedő életutat járt be. Pályafutását balerinaként kezdte, utána pedig hosszú útra indult. Két évig Laoszban, majd két esztendőn át Kínában élt. 2010-ben iratkozott be a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. Színházi rendezést tanult Székely Gábor és Bodó Viktor keze alatt. Megismerkedett a Katona József Színház társulatával, és immár hét éve a teátrum tagja.

Monteverdi operettje előtt több klasszikusnak számító művet is rendezett. Színpadra állította Shakespeare, Ibsen és Brecht munkáit. Nagy érzékenységgel, empátiával kezdett foglalkozni a császárkori Rómában játszódó történettel, amelyhez a dalszövegeket Závada Péter, a szövegkönyvet pedig Szabó-Székely Ármin dramaturg írta, Lax Éva fordításának a felhasználásával.
 
Titkok és tehetségek

Kihasználta, hogy bár egy klasszikus és világszerte jól ismert műről van szó, a Poppea megkoronázásának színpadra állítása szabad kezet a rendezőnek. A darab ugyanis a 17. század végére feledésbe merült, és nem maradt meg a teljes dokumentációja. Az elmúlt száz évben sok zeneszerző próbálta rekonstruálni az elveszett részeket. A 21. század harmadik évtizedében további nehézséget jelent, hogy ma nem sokan ismerik a késő reneszánsz és a barokk kor sajátos hangszereit. Emellett nem teljesen egyértelmű, hogyan is kell a négyszáz éves kottákat olvasni.

Szerencsére készültek hitelesnek tűnő átdolgozások. A Magyar Állami Operaház hatvan évvel ezelőtt Rajmond Leppard munkáját használta fel. Dinyés Dániel zenei vezető és a zenészek remek munkát végeztek, a muzsikájuk tökéletes összhangban áll a színészek játékával.

A címszereplő Poppeát Pálmai Anna alakítja. Nagyapja a Kossuth-díjas Szirtes Ádám, az édesanyja pedig az ugyancsak Kossuth-díjas Szirtes Ági. A Junior Prima díjas színésznő Gorkij, Shakespeare, Shaw, Ödön von Horváth, Nádas Péter és Bessenyei György darabjaiban is játszott már a Katona József Színházban, emellett az elmúlt négy év során több magyar televíziós sorozatban és mozifilmben is szerepelt.
 
Időtlen kérdések

Claudio Monteverdi a 16. század végén született, egy orvos családjában. Az első művét 15 évesen írta, majd a mantovai herceg kedvence lett. Negyvenévesen komponálta első operáját. Pártfogója halálát követően Velencébe költözött, ahol minden korábbinál nagyobb megbecsülésben részesült. Elég nagy befolyásra tett szert ahhoz, hogy a fiát kimentse az inkvizíció karmai közül.

A Poppea megkoronázásával 1642-ben lepte meg a közönséget. Komoly kérdéseket vet fel a darabban, hiszen úgy gondolja, a szerelem erősebb, mint az erény és a szerencse. Néró korában modern módon gondolkoztak az emberek. Poppea lenyűgözi az uralkodót, aki nem tud ellenállni az intelligens és gyönyörű nő csábításának. Poppea hátat fordít addigi életének, és nem éri be kevesebbel, mint hogy a császár mellett a birodalom első asszonya legyen.

Székely Kriszta rendezésében izgalmas kilencven perc vár a nézőkre. Túl azon, hogy remekül szórakozhatnak, feltárul előttük egy titkokkal és meglepetésekkel teli elmúlt világ, amelyik sok hasonlóságot mutat fel a mostani hétköznapjainkkal.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...