Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-08-23

A jövő műértői – programsorozat gyerekeknek a Hegyvidék Galériában

A jövő műértői – programsorozat gyerekeknek a Hegyvidék Galériában

A Hegyvidék Galériában szeptembertől újból indulnak a különböző, az épp aktuális időszaki kiállításhoz kapcsolódó foglalkozások, amelyre a XII. kerületi óvodák, iskolák, gimnáziumok jelentkezhetnek, illetve szombatonként egy előzetes regisztráció után várják a 3–18 éveseket.

Ezeken a szombati napokon a programot kidolgozó és vezető Hajdu Orsolya Boglárka szívesen látja a gyerekek szüleit is, hiszen egy-egy ilyen alkalommal átélt közös élmény igazi feltöltődés minden korosztály számára.
 
Múzeumpedagógia és a flow-élmény

A múzeumokról általában a hatalmas belső terek és az elérhetetlen távolságban kiállított műtárgyak jutnak az ember eszébe, talán ezért is van, hogy inkább felnőttfejjel tudjuk befogadni a művészet által közvetített szépséget, élményt. Szerencsére azonban manapság egyre több az olyan kezdeményezés, amelynek segítségével a fiatalabb korosztály számára is befogadhatóvá, sok esetben kézzelfoghatóvá válik a művészet.

A jövő műértői program célja Hajdu Orsolya Boglárka megfogalmazásában a művészet és a gyermeki fantázia találkozásával az adott kiállításokhoz, programokhoz kötötten szabad asszociációk, történetalkotás és a kreativitás kibontakoztatása 3-tól 18 éves korig. Cél a kiállítóterek, az alkotások befogadása játékosan, a művészetek, a műtárgyak iránti fogékonyság fejlesztése.

Ennek elérésében 20 év tapasztalata segít, amely segítségével a drámajátékokkal, mozgással és történetmeséléssel ötvözött múzeumpedagógiai módszer több száz gyermeket és szülőt inspirált, színesítette az általuk átélt, a műtárgyak megértésével, hatásával kapcsolatos élményt.

A foglalkozások tematikája

A Művészeti korszakok, stílusok gyereknyelven foglalkozások szintén minden hónapban várják az érdeklődő családokat. A kreatív foglalkozássorozat keretében a gyerekek játszva tanulhatnak a különböző művészeti korszakokról, stílusokról, az őskori barlangrajzoktól a kortárs művészetekig.

Júniusban például a 19. század utolsó harmadának korszakalkotó stílusa, az impresszionizmus került sorra: Degas, Monet, Pissarro, Renoir, Morisot, Sisley – gyors, rövid ecsetvonások, szín- és fényjátékok, vibráló színek, francia báj és miliő. A drámapedagógiai elemekkel, szerepjátékokkal és kreatív alkotófeladatokkal tarkított program során a gyerekek az impresszionista mesterek bőrébe bújva kísérletezhettek a fény-árnyék játékokkal, az apró, tiszta színfoltok és tükröződések megjelenítésével. Kedvük szerint álmodhatták újra Monet híres vízililiomos tavacskáját vagy akvarelltechnikával meseháttereket tervezhettek.

Kiállításokhoz kapcsolódó foglalkozások

Májusban A művészet rejtett arcai 1947–49 című kiállításhoz kapcsolódó családi napon az Antal–Lusztig-gyűjtemény páratlan darabjait, az Elvont Művészek Csoportjához tartozó nyolc alkotó munkáit ismerhették meg a kíváncsi gyermekek és szüleik, nagyszüleik.

A festmények, grafikák absztraháló vonalvezetése és a szobrok organikus, biomorf formavilága a mozdulatok és a tánc dinamikájával párosulva egyedi módon vezették körbe a tárlaton a kicsiket. A foglalkozást kreatív alkotómunkával zárták, ahol a műalkotások hatására a gyerekek egyéni értelmezésükben ábrázolták a zenét és a ritmusokat.
 
A programok helyszíne a Hegyvidék Galéria (1126 Budapest, Királyhágó tér 10.).

A programon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, az aktuális dátumokról és témákról a Galéria honlapján és Facebook-oldalán található friss információ.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...