Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-08-25

Vers-zene, klasszikus jazz és outlaw blues – Hangfoglaló-koncertek a Szalonban

Vers-zene, klasszikus jazz és outlaw blues – Hangfoglaló-koncertek a Szalonban

Szeptemberben az egész hónap során zenei különlegességek várják a Hegyvidéki Kulturális Szalon látogatóit. Fellép a Lámpaláng trió, a Petze Balázs Quintet, Makovics Dénes, Redbreast Wilson és a Mad Dog Margaritas.


Idehaza és a Kárpát-medence magyar lakta területein alig akad olyan zenebarát, aki ne hallotta volna a Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program nevét. A Nemzeti Kulturális Alap keretén belül a hazai kulturális kormányzat 2014 óta komoly erőfeszítéseket tesz a magyar könnyűzene támogatására, belföldi és külföldi népszerűsítésére, a színvonalas fellépési lehetőségek számának növelésére. Ez kezdetben a Cseh Tamás Program nevet viselte, majd öt évvel ezelőtt arculatot váltott, és azóta a Hangfoglaló Programban érhető el a magyar könnyűzenét támogató rendszer.

Azok a zenészek, akik szeretnének bekapcsolódni a Hangfoglaló munkájába, több lehetőség közül választhatnak. A program támogatja a pályakezdő együtteseket, a könnyűzenei médiumokat és a koncerthelyeket. Szeptemberben három Hangfoglaló-koncertre is sor kerül a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.
 
Válogatás vagány versekből

Szeptember 2-án a Lámpaláng együttest üdvözölhetjük a Tamási Áron teremben. A különleges zenei élményre vágyó közönség jól ismeri lírai, ugyanakkor dinamikus, izgalmas hangzásukat. Tóth Orsi (ének), Kristóf Martin (gitár) és Neukum Nóra (hegedű) magabiztosan mozog az irodalom és a zene határvidékén. A csapat négy évvel ezelőtt alakult. Kezdetben akusztikus formációként léptek fel, aztán nyitottak az instrumentális megszólalás irányába is. Igazi különlegesség, hogy versalapú muzsikát játszanak.

Ihletet a kortárs költőink szövegeiből, a hazai gondolkodók műveiből merítenek. Vagány magyar nyelvű szövegeket adnak elő. Az évek során kialakult a rajongói táboruk, és a koncertjeikre immár nemcsak az irodalomszerető közönség jár el, de megállják a helyüket a könnyűzenei fesztiválokon, rendezvényeken is. 2019-ben a szélesebb közvélemény is felfigyelt a nevükre, amikor a József Attila Vers-Dal Fesztiválon elnyerték a legjobb megzenésített versért járó díjat.

Nem fognak csalódni azok sem, akik a legnagyobb hazai költők versét szeretnék megzenésítve meghallani. A Lámpaláng Radnóti Miklós, József Attila, vagy éppen Nagy László munkái közül is válogat.
 
Klasszikus hangzás, izgalmas jazz

Szeptember 16-án a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egykori hallgatójának, Petze Balázs trombitaművésznek az együttese ad koncertet a hegyvidéki jazzrajongók nagy örömére. A csapatnak a nevét kölcsönző Petze Balázs mellett fellép Makovics Dénes (szaxofon, fuvola), Schreck Ferenc (harsona), Neumann Balázs (zongora), Hárs Viktor (nagybőgő) és Serei Dániel (dob). A quintett valamennyi tagja a műfaj legjobb előadóművészei közé tartozik. Klasszikus felállásban adják elő a jazz történetének legismertebb dallamait. Büszkén haladnak nagy elődjeik, Miles Davis, Cannonball Adderley és Art Blakey útján.

Fellépésüket az teszi különlegessé, hogy az idén a hatvanadik születésnapját ünneplő Makovics Dénes is színpadra áll a csapattal. Hasonlóan Petze Balázshoz, ő is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult. Több együttesnek is tagja volt, külföldön többek között a Pege Aladár Quartet tagjaként találkozhatott vele a közönség.
 
Lemezbemutató a vadnyugatról

Szeptember 30-án a Hegyvidéki Kulturális Szalon vendégei képzeletben ellátogathatnak az indiánregényekből és a cowboyfilmekből ismert tájakra, Coloradóba és Texasba.

Ezen az estén azonban nem a forgópisztolyok dörögnek, hanem a legismertebb „törvényen kívüli” outlaw dalszerzők nyomában járva Sam „Redbreast” Wilson mutatja be 2020-as nagylemezének legfrissebb, egyedi hangzású dalait.

Akik nem mozognak otthonosan a klasszikus blues és a country világában, azokat meglepheti, hogy ez az ízig-vérig vadnyugati hangzású név egy törzsgyökeres amerikai muzsikát előadó magyar zenészt takar.

Sam nagy kalandja tizenhétéves korában kezdődött. Ekkor hallotta meg Tom Waits zenéjét. Lenyűgözte a különféle zenei hagyományok ötvözete. Rájött, hogy ő is szeretne bluest és countryt játszani. Nem sokkal később felfedezte magának Bukka White hangosítás nélküli előadási stílusát, és ez megadta az ihletet ahhoz, hogy elsajátítsa a blues és a folk alapjait.

Zenei pályafutása elején népdalokat énekelt édesapjával, egy ismert hegedűművésszel. Később megtanult dobolni, majd fokozatosan a gitár felé fordult a figyelme. 2010-ben kezdett el ezen a hangszeren játszani, és néhány év elteltével már több helyre hívták fellépni. Hamarosan megalapította az első csapatát, majd 2018 elején megjelent a bemutatkozó nagylemezük.

Sallangmentes Mississippi bluest játszott. Sam zenéjét hallgatva kiderült, hogy képes hitelesen amerikai népzenét játszani. A Tradin’ Your Love nevű albumon nyolc coloradói és texasi ihletésű szám hallható. Akárcsak a régi cowboyok, Redbreast is örömmel énekel a család fontosságáról, a gyermekkorok szépségeiről, a felnőtté válással járó nehézségekről vagy arról, hogy a sors néha próbára teszi az embert, és olyankor komoly erőfeszítéseket kell tennünk azért, hogy a magunk útján járhassunk. Meghallgatva e dalokat, olyan érzésünk lehet, mintha ott ülnénk lovunk hátán, valahol a végtelen vadnyugati síkságon.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...