Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-08-25

In vino veritas – Bordalfesztivál

In vino veritas – Bordalfesztivál

Magyarországon több híres bortermelő terület is található, amelyek közül a legdélebbi fekvésű a Villány-Siklósi borvidék. A szubmediterrán éghajlatú területen közel 2100 hektáron folytatnak szőlőgazdálkodást, és 1993 óta itt rendezik meg az Európai Bordalfesztivált.


A területen már a rómaiak meghonosították a szőlészet és a borászat mesterségét, azonban a vörösborfajták, mint a kadarka és a portugieser (kékoportó) készítésének fogásait a törökök elől menekülő rácok hozták magukkal. Ők alakították ki a pincéket, pincesorokat is. Az 1980-as évek végétől a kistermelők saját bortermelésének bevezetése alapozta meg Villány hírnevét, amely 1987-ben a Szőlő és Bor városa megtisztelő címet is kiérdemelte.
 
Bor és dal

A magyart borivó nemzetnek tartják, és ehhez szorosan kapcsolódik a nedű dicséretére szolgáló bordalok éneklése is. Bordalnak a borozás közben énekelt népi lírát szokás nevezni, éneklési alkalma a lakodalom, a névnapok, a disznótorok, a bálok vagy az egyéb mulatságok, baráti összejövetelek borospincékben. 

A bordalt eredetileg ivás közben énekelték, és a bort, a borivást magasztalták. A hangulatát a bormámor adja, ezért leginkább bortermelő és borfogyasztó országokban fejlődött ki, ahol a mértékletes borfogyasztás közösségi esemény, amely erősíti az együvé tartozás élményét.

Népi, félnépi és irodalmi példái az ókor óta ismertek, és a magyar bordalok esetén is érezhetők irodalmi, félnépi hatások. 
 
Csokonai Szerelemdal a csikóbőrös kulacshoz című versében például kulacsköszöntő formájában:

Kedves édös pintös üvegöm,
Tebenned van mindön reményöm,
Oltárod előtt könyörgöm,
Ojjat iszom, csak úgy nyöszörgőm
 
A bordicsérőt a társaságban az itató- és koccintónóta követi, amelybe néha a jelenlevők, az ünnepeltek nevét is beleszővik vagy mondásokkal biztatják azokat, akik valamiért húzódnak az ivástól, mint ebben a mohácsi gyűjtésű dalban:
 
Adott Isten szekeret,
Szekerembe kereket,
Poharamba feneket,
Abból iszom eleget.
 
A doktor is azt mondja,
Hogy a vizet ne igyam,
Mert a vízben béka van,
Életemnek vége van.
 
XXVI. Európai Bordalfesztivál
 
"Több mint negyedszázada rendezi meg a Pécsi Férfikar Alapítvány és a Villány–Siklósi Borút a sikeres európai bordalfesztiválokat. „A jó borban öröm, barátság és dal van!” – ez a mottó jól jelzi a bordalfesztiválok szellemiségét. E három életérzés nélkül szegény lenne az életünk. Az 1993-ban útjára indított fesztiválokról 38 ország közel négyezer énekese vitte hírét a magyar zenének, a villányi bornak, az itteni vendégszeretetnek. 
 
A szőlő és a bor évezredek óta az emberi civilizációt alakító, formáló növény, illetve nemes ital. A bornak nemcsak gazdasági jelentősége van, hanem érdemi tényezője az európai szellemiségnek is. A 23 európai és három világfesztivál jó példája a kultúrák közötti párbeszédnek. A bordalfesztiválok bizonyítják, hogy a bornak, ennek a csodálatos kultúr- és kultusznedűnek a szellemi képét hogyan lehet kiteljesíteni a zene eszközeivel. A bor szimbólum is egyben: egy közösség, Európa összetartozásának jelképe" – áll a Bordalfesztivál bemutatkozásában.
 
Az idén új struktúra lesz a fesztiválon, hiszen 29 évig csak férfikarok vehettek részt, ám most megnyílt a jelentkezési lehetőség vegyeskarok számára is. A kétszeres Europa Cantat rendezőváros, Pécs mellett Villány is helyszíne lesz a jó bor, az öröm, a barátság és a dal dicséretét zengő kórusok találkozójának.
 
Helyszínek és időpontok
 
A háromnapos fesztivál nyitónapján, szeptember 23 -án 17.30-tól várják az érdeklődőket a
Villányi Rendezvénytéren, a Bock Pincészetben. A második nap 16.30-kor a pécsi Kodály Központban, az utolsón pedig két helyszínen, a Villány-Siklósi Borúton és Pécsen, a Széchenyi téren délelőtt 10-től várják a vendégeket.
 
A XXVI. Európai Bordalfesztivál részletes programját a honlapon és az esemény Facebook-oldalán találják.
 
Szálláslehetőség
 
A környékbeli szálláslehetőségek közül a Villányi-hegység lábánál található harkányi Hegyvidék kártya elfogadóhelyet, a Dráva Hotel Thermal Resort****-ot ajánljuk, amely a város központjában, a harkányi Strand- és Gyógyfürdő mellett, egy hatalmas zöld, ősfás területen, csendes, zöld környezetben várja vendégeit.
 
A szállodáról és szolgáltatásairól több cikket is írtunk, amennyiben mellettük dönt, a kedvezmény igénybevételéhez a szállásfoglalásnál említse meg, hogy van Hegyvidék kártyája.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...