Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-09-01

Ringató és Kőketánc – játékos zenei programok kicsiknek és nagyoknak

Ringató és Kőketánc – játékos zenei programok kicsiknek és nagyoknak

A szeptember olyan, akár az évkezdet: a vakáció után újra benépesülnek az óvodák, iskolák, élettel és gyerekzsivajjal telnek meg az addig csendes épületek. A színházakban pedig elkezdődnek azok a programok, amelyek sok örömet szerezve, játékosan fejlesztik a gyerekeket.


A zenei nevelés a legapróbbaktól a kamaszokig nagyon fontos a gyermekek számára. Azonkívül, hogy segít az önkifejezésben, a kora gyermekkorban kezdődő zenetanulás nagymértékben fejleszti a kicsi agyának azon részét, amely a nyelvérzék kialakulásáért, valamint a logikus gondolkodásért felelős. A legújabb kutatások szerint a zeneoktatás jó hatással van a bal agyfélteke fejlődésére (ez felelős a nyelvi készségekért is), illetve a rendszeres muzsikálás elősegíti más tantárgyak tanulását.

A zene fejleszti a gyermek kreativitását, és erősíti a közösséghez való tartozás élményét. Ha a kicsi zenét tanul, bepillantást nyer más kultúrák világába, megtanulja megérteni és értékelni azokat, akiknek a szokásai, hagyományai eltérnek az övétől.

Érthető, hogy a legkisebbek nem kényszeríthetők olyan rendbe, amelyre csak az idősebb, érettebb korosztály képes, ezért számukra a szülőkkel, nagyszülőkkel együtt megélt foglalkozások az igazán örömöt adók, ahol játékosan, mozogva, táncolva lehet énekelni, mondókázni és kipróbálni a hangszereket.

A Nemzeti Táncszínházban szeptembertől rendszeresen szerveznek olyan programokat, amelyekre elvihetjük a kicsiket és a nagyobbacskákat is. A Ringató foglalkozás a legfiatalabb korosztálynak, a Kőketánc gyermektáncház az 1–7 éveseknek ajánlott.
 
Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!
 
A Ringató programokon Gáll Viktória Emese foglalkozásvezető megismerteti a kisgyermekes családokkal a zenei nevelés lehetőségeit. A cél, hogy a szülők és a gyerekek átéljék a közös éneklés és játék élményét. A foglalkozásokra szeretettel várnak mindenkit, aki úgy érzi, fontos, hogy a művészet eszközeivel neveljünk, aki szívesen énekel, bővíti a dalkincsét vagy éppen bátortalan az éneklésben. A foglalkozásokon énekszóval, ölbéli játékokkal, hangszerjátékkal veszik körül a gyerekeket. A Ringatón nincs szándékos fejlesztés, de a fejlődés garantált. A határainkon túl is ismert, népszerű módszer kidolgozója Gróh Ilona zenepedagógus.
 
Időpontok: szeptember  9., 16., 23., 10 és 10.45
 
Kőketánc – moldvai és gyimesi gyermektáncház és kézműves-foglalkozás Sándor Ildikó vezetésével
 
Gyermektáncházba várják az érdeklődőket vasárnaponként 10-től 12 óráig. A programban moldvai és gyimesi népzene, néptáncok, énekes népi játékok, népmesék, a legkisebbek számára ölbeli játékok szerepelnek. A programon rendszeresen résztvevők az esztendő menetét mondókákkal, a népszokások megelevenítésével követik. Budapest egyik legrégebbóta működő gyermektáncháza várja a táncoslábú, daloskedvű kicsinyeket szüleikkel, nagyszüleikkel. 
 
Ajánlott életkor: 1–7 évesek
 
Közreműködők: Sándor Ildikó, Kiss Blanka, Mályi Bori táncos-játékos foglalkozásvezetők, Kerényi Róbert (furulya), Horváth Gyula (koboz), Nyíri László (hegedű)
 
Időpontok: szeptember 11., 18., 10 óra

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...