Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-09-01

A legfontosabb döntés – Válasszuk a boldogságot!

A legfontosabb döntés – Válasszuk a boldogságot!

Csányi Sándor és Tenki Réka színpadra viszi dr. Edith Eva Eger művét a borzalmak túléléséről, a gyógyulásról és az újrakezdésről. A darab csodálatos üzenetet fogalmaz meg azoknak, akik szeretnének kiszabadulni a fájdalom és a szenvedés, vagy éppen a múlt fogságából.


Szeptember 11-én különleges előadásra kerül sor a MOM Kulturális Központ színpadán. A népszerű hazai színészházaspár, Tenki Réka Junior Prima és Jászai Mari-díjas színművésznő, valamint Csányi Sándor Jászai Mari-díjas, érdemes művész első közös színházi munkáját Székely Csaba közreműködésével állítják színpadra. Az előadás különös utazásra invitálja a nézőket.

E kaland nem lesz egészen felhőtlen, mert ellátogathatunk a történelem egyik legsötétebb korszakába és legkegyetlenebb helyszínére: Auschwitzba, a haláltáborba, majd dr. Edith Eva Eger útmutatását követve alászállhatunk az emberi lélek fájdalommal teli részeibe is.

Az előadók és a szerző azonban gondoskodnak arról, hogy a sötétséget minden alkalommal felváltsa a fény, a reménytelenséget elűzze a boldogság iránti vágy, a felszabadulás, a megbocsátás és a gyógyulás.
 
Álmok és rémálmok

Edith Eva Eger 1927-ben, Kassán született. A szülei, Lajos és Ilona magyar anyanyelvű zsidók voltak. Dacára annak, hogy meglehetősen szerény körülmények között éltek, mindent megtettek azért, hogy a három lányuk a lehető legjobb oktatásban részesüljön. A kis Edith tehetséges sportolónak bizonyult. Örömmel balettozott, majd az atlétikával próbálkozott. Hamarosan a város legtehetségesebb sportolónőjének számított.
 
Kis kamaszként volt szemtanúja annak, ahogy a családja körül gyökeresen megváltozik a világ. Németországban Hitler ragadta magához a hatalmat, és a horogkeresztes bombázók nemsokára Csehszlovákia fölött dübörögtek. Az országot felosztották, és Edith szülővárosa, Kassa visszakerült Magyarországhoz.

A sportélet irányítói felfigyeltek a tehetséges lányra. Edith továbbra is sportolhatott, sőt bekerült a magyar olimpiai válogatottba. Nővérei a zenét választották: Klára hegedült, Magda pedig zongorázott. Jó okuk volt arra, hogy a zenében keressenek menedéket. Magyarországon egyre szigorúbb zsidóellenes törvényeket vezettek be, ami miatt Edithet kitették az olimpiai csapatból.
 
Kék Duna a pokolban

1944 márciusában Klára kivételével az egész családot bekényszerítették a kassai gettóba. Itt kaptak először ízelítőt abból, milyen kegyetlenek lehetnek kiszolgáltatott embertársaikkal a hatalom birtokosai. Edithék helyzete áprilisban még szörnyűbb lett. Tizenkétezer társukkal együtt embertelen körülmények között egy téglagyárban zsúfolták őket össze.

A földi pokol minden szörnyűsége májusban tárult fel a kamaszlány előtt. A foglyokat az auschwitzi haláltáborba szállították. Edith itt az egyik legkönyörtelenebb nácival, a brutális kísérletei miatt hírhedté vált Joseph Mengelével is találkozott.

Emlékeit könyvében, A döntésben örökítette meg. Ebből kiderül, hogy kénytelen volt a Kék Duna keringő dallamára táncolni, nem sokkal azután, hogy Mengele gázkamrába küldte a szüleit.
Edith és Magda nővére túlélte Auschwitzot. 1945 tavaszán a nácik már Gunskirchenben őrizték a foglyaikat. A tábort az amerikai hadsereg szabadította fel. Ez volt az a pillanat, amikor igazi csoda történt Edithtel.
 
Indulás a boldogság felé

Az amerikai katonák nem akartak hinni a szemüknek, amikor körbejárták a tábort. Rengeteg temetetlen holttest feküdt a földön. Az egyik katona ekkor észrevette, hogy egy halott megmozdul. Azonnal orvost hívott, majd hordágyra tették az alig harminckét kilós, törött hátú női testet. A holtak közül Edithet emelték ki.

A katonai kórházban megmentették, kigyógyították a tífuszból és a tüdőgyulladásból. Edith itt ismerkedett meg a szintén holokauszt-túlélő Eger Bélával, akivel hazatértek Kassába. Négy éven keresztül nehéz körülmények között, de legalább nem életveszélyben próbáltak újra talpra állni. Edith hozzáment Bélához és megszületett a kislányuk. A fiatal nő nehezen talált önmagára. A haláltáborokban iszonyatos pszichés trauma érte, amit sokáig egyáltalán nem tudott feldolgozni.

Csehszlovákiában egyre nehezebbé vált a család sorsa. Kénytelenek voltak kivándorolni Amerikába. Edith továbbra is sokat szenvedett a múlt emlékei miatt, és úgy döntött, hogy harcba száll az iszonyattal. Pszichológiát tanult, praktizálni kezdett, a nyolcvanas években már tanított is. A döntés című könyve feldolgozta az emlékeit. Ez a mű egyszerre memoár és útmutató, amiben azt tanácsolja, hogy mindenki szabaduljon ki az elméje börtönéből.

Tenki Réka és Csányi Sándor nem csupán bemutatja Edith élettörténetét, de továbbadja a túlélő felemelő üzenetét is. Arra biztatják a nézőiket, hogy az életkörülményeiktől függetlenül mindig a szabadságot és a boldogságot válasszák. Dr. Edith Eva Eger példája útmutatást jelenthet mindannyiunk számára.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...