Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-09-21

Zeneszó füleinknek – Nemzeti Filharmonikusok

Zeneszó füleinknek – Nemzeti Filharmonikusok

A görög filosz (barát) és a harmonia (harmónia) szó összetételéből eredő filharmónia szó jelentése: komolyzenét előadó és népszerűsítő zenekar a zenei műveltség terjesztésének céljával, amely tökéletesen fedi a Nemzeti Filharmonikusok égisze alatt működő 106 tagú szimfonikus zenekar és a 80 tagú Nemzeti Énekkar tevékenységét.


Nagy örömünkre szolgál, hogy egy magas színvonalú, közel százéves, kiemelt nemzeti kulturális alapintézményt is a Hegyvidék kártya elfogadóhelyek közt üdvözölhetünk, és szeretnénk, ha olvasóink is közelebbről megismernék munkásságukat.

A kezdetek

A magyar zenei kultúra méltán híres a határainkon kívül is, és hazánk sok nemzetközileg elismert zenei tehetséget adott a világnak. A Nemzeti Filharmonikusok neve itthon azoknak is ismerősen cseng, akik nem komolyzene-rajongók. 

A Filharmonikusok részét képző zenekar története még az első világháború után, 1923-ban kezdődött a Székesfővárosi Zenekar nevet viselő együttes megalakulásával. 1952-ben kormányrendelet hozta létre az Országos Filharmóniát, amelynek feladata: „az ország hangversenyéletének megszervezése, az ifjúság iskolán kívüli nevelése, a klasszikus zeneirodalom, a magyar és kortárs szerzők műveinek magas szintű tolmácsolása.” A feladat ellátásához az akkor már Magyar Állami Hangversenyzenekar néven működő intézmény élére Ferencsik János karmestert nevezték ki, aki egészen haláláig, több mint harminc éven keresztül látta el a zeneigazgatói posztot.

A zenekar életében lezárult korszak után 1987-től tíz éven keresztül a japán Kobayashi Ken-Ichiro állt a zenekar élén, majd 1997-ben Kocsis Zoltán főzeneigazgatói kinevezésével ismét új fejezet kezdődött. Az ő vezetése alatt a zenekar megújult, sokoldalúan látta el a nemzeti szimfonikus együttes feladatait, amikor a megszokott repertoárról hiányzó fontos alkotásokat szólaltatott meg a klasszikus művek mellett, így ismertetve meg a közönséggel a közelmúlt és jelen magyar zenéjét. 

A zenekar működésének egyik pillérét jelenti a kiemelkedő pályakezdő magyar muzsikusok meghívása, akik közül az utóbbi esztendőkben többen futottak be nemzetközi karriert, emellett népszerűek a zenekar kamarazenei és ifjúsági koncertsorozatai.

A Nemzeti Filharmonikusok része a Kottatár, és 1986-tól a korábbi Állami Énekkar, ma Nemzeti Énekkar is. A repertoárban hangsúlyosan jelen levő 19. századi oratóriumok mellett az együttes kiemelt fontosságot tulajdonít a kortárs művek előadásának.

Az együttes művészeti vezetője 2016-tól Somos Csaba, akinek a munkássága alatt az együttes a hazai koncertek mellett nemzetközi felkéréseknek is rendszeresen eleget tesz Európa több országában, Izraelben és Japánban, valamint rendszeresen koncertezik a magyarok által is lakott határon túli településeken.

A jelen

A Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatói posztját 2017 márciusától 2020 augusztusáig a korábban éveken át első állandó karmesterként közreműködő, komoly nemzetközi karriert maga mögött tudó, Liszt Ferenc-díjas Hamar Zsolt töltötte be, azonban a zenekar főzeneigazgatója csak a nemrég kinevezett, és 2022 októberétől munkába álló Vashegyi György személyében lett.

„A Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar összesen 107 koncertet tervez a most induló évadra: 76 saját rendezésű esemény mellett 31 külső felkérésnek is eleget tesznek majd, valamint még ebben az évadban egy lemezfelvétel is lesz, ahol Massenet Werther című operáját rögzítik, emellett egy pozsonyi fellépésre, illetve olaszországi, belgiumi és japán turnéra is sor kerül” – mondta el az együttes budapesti sajtótájékoztatóján Herboly Domonkos főigazgató.

Szeptember 25-én a Müpában Dohnányi Olivér vezényli az évadnyitó hangversenyt, október 5-én ugyanitt lesz hallható Hovhannesz Ajvazjannal a címszerepben, Carlo Montanaro vezényletével Verdi Trubadúrjának koncertszerű előadása. Novemberben Kocsis Zoltán emlékére ad hangversenyt a Nemzeti Filharmonikusok Zenekara, a karácsonyi koncerten pedig Bach Karácsonyi oratóriumát hallhatja a közönség.

Az évadnyitó hangverseny hagyománya

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar hagyományosan egy nappal Bartók Béla halálának évfordulója előtt, szeptember 25-én tartja évadnyitó hangversenyét. Az időpont önmagán túlmutató jelentésű, célja a magyar zenei hagyományok értékeinek ápolására való ösztönzés.

Az idei koncerten három magyar művet is hallhatunk, Erkel Ferenc Ünnepi nyitányát, Bartók Béla II. hegedűverseny, Sz. 112, BB 117 és Dohnányi Ernő Amerikai rapszódia, op. 47 szerzeményét, majd az est a 20. század egy nemzetközi klasszikusával, Igor Stravinsky Tűzmadár-szvitjével fejeződik be. 

A szólista Banda Ádám a fiatal hazai hegedűsnemzedék kiemelkedő tehetségű tagja, és a karmester sem véletlenül viseli a Dohnányi nevet. „Szívet melengető egybeesés, hogy a koncertet, amelyen Dohnányi-művet is hallunk, a Jekatyerinburgi Opera főzeneigazgatója, Dohnányi Oliver vezényli, akinek az ükapja, Dohnányi Ernő nagyapjának testvére volt, és akit a Magyar Televízió 1983-as Nemzetközi Karmesterversenyén aratott sikere óta szeret a magyar közönség” – áll a Nemzeti Filharmonikusok sajtóközleményében.

Kedvezményes jegyárak

A Hegyvidék kártyára járó kedvezményt személyes vásárlás esetén, a kártya felmutatásával a Nemzeti Filharmonikusok előadásaira szóló koncertjegy vásárlásánál lehet érvényesíteni az Allee Bevásárlóközpont II. emeletén, a mozi mellett (Kultúrsziget) található jegypénztárban.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...