Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-09-22

A piros tengeralattjáró – a népszerű könyv után bábjáték formájában

A piros tengeralattjáró – a népszerű könyv után bábjáték formájában

Nem, nem írtuk el a címet, ez a tengeralattjáró valóban piros, nem pedig sárga, mint a Beatles dalában, és az eredeti könyv, valamit az abból készült bábjáték, ami a Lóvasúton látható október 9-én, rajongói köre is inkább a gyerekek közül kerül ki.

A bábszínház már dédszüleink idejében is az egyik népszerű gyerekprogramok közt szerepelt, és szerencsére az azóta megjelent elektronikus szórakoztatás mellett továbbra is nagy népszerűségnek örvend a kicsik körében. Nem véletlen, hogy a Hegyvidéken több helyszínen is találkozhatunk ilyen programokkal, így a Lóvasúton is részt vehetünk havonta egy-egy bábszínházi előadáson. Nézzük, hogy az októberi műsorban mit nézhet meg együtt a család.

A karantén mint múzsa

Az előadás alapjául szolgáló könyv József Attila-díjas írója, Kiss Ottó első gyerekkönyve Csillagszedő Márió címmel 2002-ben jelent meg, és azóta is több felnőtteknek és gyerekeknek szóló könyvet publikált. Több műve elérhető hangoskönyv formájában, és volt, amit színházban, bábszínházban, tévéfilmen is feldolgoztak.

A piros tengeralattjáró 2020-ban, a pandémia időszakában jelent meg, amikor egyrészt utazási korlátozások voltak, másrészt a gyerekeket sem lehetett a korábbi módon közösségbe vinni. A könyvben leírt történet pedig sokat segített a szülőknek abban, hogy legalább a képzelet szárnyain utazhasson a család. 

A moly.hu alapján 94 százalékra értékelt könyv története szerint ugyanis a szereplők, Luca és barátja, Dominik, a kislány nagyszülei, Turbó mama és Beton tata segítségével Cicuskámmal együtt indulnak el a piros tengeralattjáróval való különleges utazásra, hogy megfejtsék a dédpapától örökségbe kapott a titkot. A piros tengeralattjárót ugyan Beton tata készíti el egy hordóból, de ez nem akadályozza meg a szereplőket abban, hogy az egykori bálnakutató dédpapa nyomába egészen az Északi-sarkig jussanak. Az utazás során pedig a szintén a déditől származó varázsszavak és versek segítségével keverednek ki a kalandokból.

Interaktív előadás

A könyv szereplői Orosz Annabella illusztrációiban jelennek meg az oldalakon, és az előadásban szereplő bábfigurákban is ők köszönnek vissza. Az előadás rendezője Székely Andrea, egyszemélyes főszereplője pedig Zugmann Zoltán Cugi, akit a kerületi népszerű szabadtéri, óriásbábos programokból már ismerhet a közönség. Ebben a darabban egyedül játszik az összes figurával, a szemünk előtt építi fel, majd pedig irányítja a különleges piros tengeralattjárót, és intenzíven bevonja a kis nézőket is ebbe a nagy, utazós kalandba.

További bábelőadások

A Lóvasúton idén még a következő bábelőadásokat láthatják:
November 27., 10.30 Danny Mesél: Jack, a megmentő
December 18., 10.30 Aranyszamár Bábszínház: Régi karácsony

Jegyek megvásárolhatók a https://lovasut.jegy.hu/ oldalon online, személyesen a MOMkult jegypénztárában vagy az előadás előtt a helyszínen.

Ajánló
Ajánló
Ringató és Kőketánc – játékos zenei programok kicsiknek és nagyoknak

Ringató és Kőketánc – játékos zenei programok kicsiknek és nagyoknak

A szeptember olyan, akár az évkezdet: a vakáció után újra benépesülnek az óvodák, iskolák,...

In vino veritas – Bordalfesztivál

In vino veritas – Bordalfesztivál

Magyarországon több híres bortermelő terület is található, amelyek közül a legdélebbi fekvésű a...

Csokonaitól Csehovig – izgalmas színművek a Városmajorban

Csokonaitól Csehovig – izgalmas színművek a Városmajorban

Szeptember első hetében az élet legnagyobb kérdéseire próbálnak meg választ adni vígjátékok és...