Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-10-20

Önbecsülés és magabiztosság – Napfonat koncert a Hegyvidéken

Önbecsülés és magabiztosság – Napfonat koncert a Hegyvidéken

Október 28-án este egészen különleges fellépőkkel találkozhatunk a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. A hazai világzene egyik legizgalmasabb formációja, a Napfonat lép fel, mégpedig a Hangfoglaló Program keretében. Tavaly a Szent István-bazilikában és Ferenc pápa záró miséje előtt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson találkozhattunk velük, de az öt gyönyörű és tehetséges énekesnőt jól ismeri a Duna Televízió közönsége itthon és a határokon túl egyaránt.


A Napfonat együttes 2018 óta népszerű szereplő a magyar koncerttermekben és a különféle fesztiválokon. Felléptek már a Bánki-tó partján, Orfűn és a Művészetek Völgyében is. Csodálatos, magával ragadó érzelemmel és lelkesedéssel teli a muzsikájuk. Éneküket hallva úgy érzi az ember, mintha egy kellemesen meleg, nyári estén egy szép, erdei tisztáson véletlenül megleshetné az önfeledt tündérek táncát.

Farkas Kriszti (Volkova), Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter és Tóth Orsi egy a capella, vagyis színtiszta vokális hangzású produkcióval áll a közönség elé. Már közös pályafutásuk elején megértették, hogy a gyógyító erejű énekhang mellett érdemes lesz a legősibb népek elemi erejű zenei örökségére, a különféle ütős hangszerekre támaszkodniuk.
Rendkívül széles az előadott dalok palettája.

Ugyanúgy merítenek a páratlanul izgalmas, magyar népdalkincs tiszta forrásából, mint más nemzetek népdalaiból, ráadásul pedig saját szerzeményeikkel is megörvendeztetik a hallgatóságukat.
 
A női lélek csodái

Dalaik gyakran szólnak a szerelemről, a boldogságról, és előszeretettel dolgoznak fel olyan átfogóbb témákat is, mint melyek mindenekelőtt a nők szívét dobogtatják meg. Alaposan megvizsgálják a párkapcsolatok kérdéseit, az egymásra találást és a gyermek meg az édesanya varázslatos mikroközösségében rejlő, élettel teli, megható csodákat. A színpadon magabiztosan viselkednek, és erőt sugároz a fellépésük.

Nyilvánvaló, hogy ezek a teljesen eltérő hátterű, fiatal nők tudatában vannak különleges mivoltuknak és mindazoknak az értékeknek, melyeket a fellépéseik során megmutatnak a hallgatóságukhoz. Ezen igazából nincs is miért csodálkoznunk, ha alaposabban is szemügyre vesszük a népzene és a világzene területén egyformán autentikus magabiztossággal mozgó, tiszta élményeket nyújtó együttes nevét.

A napfonat ugyanis nem más, mint a magabiztosságot, az erőt és az önmagunk megbecsülését jelképező harmadik csakra. A köldök környékén helyezkedik el, vagyis pontosan azon a helyen, ahol a honfoglaló magyarok ősi hite szerint a lélek lakozik. Az ilyen fajta spiritualitás szép összhangban áll az együttesre jellemző lágysággal, sokszínűséggel, érzelemgazdagsággal és persze a tagadhatatlan nőiességgel.
 
A patakokból folyó lesz

A csapat első lemeze, a Szól a Világ az elmúlt évben jelent meg. Szépen tetten érhető benne a megalakulásuk óta eltelt időszak minden eredménye, a közös munka elmélyült élménye, egy nehézségektől nem mentes, de kitartó és sikeres időszak minden gyümölcse. A dalok hol kacérok, máskor táncolásra csábítanak, de az is előfordul, hogy a szívünket akarják megszólítani és a hallgatóság lelkét simogatják.

A koncertek közönségét lenyűgözte a felszabadító erejű és gyógyító énekhang. Tökéletes egység alakult ki a különféle népek ősi zenéjéből átvett elemekből. Ebben szerepet játszott az is, hogy Farkas Kriszti Napkelet felől, Szarka Anita Erdélyből, Szalay Heni pedig a Felvidék hófödte bérceinek tövéből jutott el a legnagyobb hazai világzenei fesztiválok színpadára. Mindannyian jól ismerik a környező népek szép hagyományait, ezért nagy örömmel keresik meg a kapcsolódási pontokat, a magyar népdalok páratlanul tiszta világa felé vezető összekötő utakat. Gyakran adnak elő egészen egyedi módon feldolgozott hazai népzenét is.

Fellépéseiken nem fog csalódni az sem, akit az indiai, a spanyol vagy éppen a lengyel népzene érdekel. Első, saját dalukat, a Kaliét ráadásul nem csak dobok kísérték, hanem a magyar szívnek annyira kedves citera hangja is.
 
Különleges élmény

A Népzene ünnepén a MÜPA-ban számos hagyományos együttes társaságában léphettek fel. Jóleső érzés lehetett azt látni, hogy a közönség elfogadta sajátos dallamaikat, egyéni hangzásukat, mint a többi ünnepelt és elismert zenekarét. Mivel a csapat pontosan olyan értékeket és ősi hagyományokat képvisel, mint amilyeneket a Nemzeti Kulturális Alap is teljes mellszélességgel támogat, ezért kézenfekvő volt, hogy a Napfonat tehetséges lányai is bekapcsolódjanak a Hangfoglaló Programba. Kerületünkben a magyar könnyűzenét népszerűsítő, színvonalas fellépési lehetőségeket biztosító kulturális program legfőbb fellegvárának a Hegyvidéki Kulturális Szalon számít. Idén ősszel számos alkalommal léphettek, illetve léphetnek itt fel tehetséges hazai csapatok.

Október 28-án a Tamási Áron teremben hallgathatjuk meg a Napfonat előadásában a Szól a Világ nagylemez legszebb dalait. A világzene legjobb hazai képviselői közé tartozó csapat neve a garancia arra, hogy kellemes kikapcsolódásban, kristálytiszta hangzású dallamokban lehet része mindazoknak, akik ezen az estén ellátogatnak a Törpe utcába.
 
Jegyinformációk:
Jegyek kaphatók a kulturalisszalon.jegy.hu oldalon, valamint a Kulturális Szalon jegypénztárában és elérhetőségein.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...