Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-10-20

Hogyan legyünk felelős macskatartók?

Hogyan legyünk felelős macskatartók?

A macskák dorombolásukkal és bújós természetükkel elvarázsolnak minket, ám a tartásuk olykor feladhatja a leckét. Ha egy állatot befogadunk, akkor felelősséggel tartozunk érte. Mind fizikai, mind szellemi egészségére figyelnünk kell, alaposan meg kell ismernünk az igényeit, hogy a lehető legjobban tudjunk gondoskodni róla. 


Ahhoz, hogy jobban megértsük, mire van szüksége az állatnak, amelyet tartunk, fontos tisztában lenni az állatjólét öt alapelvével. Rogert Brambell 1965-ben sorolta fel először a haszonállatok jóllétének öt alapelvét, amely a következő:

1. Az állat nem éhezhet, nem szomjazhat.
2. Számára nem okozhat kényelmetlenséget az élőhelye.
3. Nem érheti fájdalom, sérülés, meg kell előzni a betegségek kialakulását.
4. Legyen lehetősége a fajára jellemző természetes viselkedésre.
5. Ne érje félelmet és stresszt kiváltó inger.
 
Az állat biztonsága a legfontosabb

Az első és legfontosabb szabály, hogy tartsuk a macskánkat biztonságban! A legjobb helye a lakásban vagy a kerten belül van, így megakadályozhatjuk, hogy magára vagy a környezetére veszélyt jelentsen. A kóborló macskát elütheti az autó vagy elkaphatja egy kutya, komoly veszélyt jelent a hazai védett madarakra és hüllőkre, valamint a vadmacskákkal is könnyen összeszűri a levet, így keverék utódokat hozhatnak létre. 

Hogy ne kóboroljon el a macska, a gazdáknak rengeteg megoldás áll rendelkezésre.

Kizárólag lakásban tartás. Ha szeretnénk, hogy friss levegőre menjen a cica, akkor vigyük el hámban pórázon sétálni, ahogy a kutyákat szokás. 

Macskabiztos kerítés létesítése: több lehetőség is adott, például magas, sima felület, tetején a kert irányába ívelt kiugrásgátló szerkezet felszerelése, a kerítés tetején elhelyezett görgők, amelyeken nem tud megkapaszkodni vagy villanypásztor alkalmazása.  

Elkerített kifutó, terasz: egy minden oldalról zárt terület, ahol a macska biztonságosan közlekedhet anélkül, hogy elveszítenénk. 
 
Etetés-itatás

Természetesen mindig biztosítsunk friss vizet és jó minőségű, magas tápértékű száraz vagy nedves tápot kiskedvencünk részére. Ne feledjük, a macskák húsevő állatok, sok proteint, megfelelő mennyiségű és minőségű zsírokat, ásványi anyagokat és vitaminokat, valamint nagyon kevés szénhidrátot igényelnek. Alkalmanként viszont előszeretettel rágcsálnak füvet, így a beltéri macskánk számára ültethetünk fűmagot. A mérgező szobanövényeket azonban helyezzük biztonságos távolságra!

Alom

A legtöbb macska már kölyökként eltanulja az anyjától, hogyan ássa el az ürüléket az almostálcában, de felnőttként is gyorsan belejönnek. Fontos, hogy mindig tartsuk tisztán az almot, hiszen a macskák kényesen ügyelnek a tisztaságukra. A macska illemhelye lehetőleg a lakás egy nyugodt pontjára kerüljön, távol az etetés helyétől. 

Az alábbi alomtípusok közül választhatunk: agyag, kőzúzalék (pl. bentonit), kristályos szerkezetű (pl. szilikát), biológiailag lebomló (pl. papír, cellulóz, fűrészpor alapú).
 
Játék

A legtöbb macska előszeretettel kémlel egy magaslati pontról (pl. könyvespolc teteje), és kedveli a nyugodt, szűk, sötét helyeket is (pl. ágy alatti kuckó). Az ideális búvóhely biztonságos, csendes, nyugodt helyen található, kényelmes és könnyen takarítható (pl. mosható a huzata). Helyezzünk el kis kedvencünk számára kaparófát, ahol élesítheti a karmait, így nem a szőnyeget, a függönyt vagy a kanapét fogja választani.

A játékokról se feledkezzünk meg: labdák, papírgurigák, csörgős-zörgős tárgyak, játékegerek, tollak, különféle pecabotok, jutalomfalattal tölthető labdák, macskamentás párnák mind jó választás. Közös játéknál, de akár simogatásnál és kézbevételnél is hagyjuk, hogy a macska döntsön. Ha valamihez nincs kedve, azt ne erőltessük.

Tegyünk macskánk egészségéért!

A legjobb barátainkra érdemes vigyázni: ahogy a kutyák, úgy a macskák azonosítását is megkönnyíti a mikrocsip. Ennek a kis eszköznek a behelyezését és regisztrációját az állatorvos végzi, és a benne található kódhoz hozzárendeli az összes fontosabb adatot (gazda neve, telefonszáma, címe stb.). Így, ha valaki megtalálja elveszett kedvencünket, könnyen értesíthet minket.  

Emellett hasznos lehet egy önkioldós, csengővel és bilétával felszerelt nyakörv is. 

Szintén az alapvető teendők közé tartozik az éves veszettség elleni és kombinált oltás beadása, amit további oltásokkal (FIP, FeLV, FIV stb.) is kiegészíthetünk. 

Továbbá fontos védelmet biztosítani a macska számára a külső (bolha, kullancs, atka) és belső (férgek) élősködők ellen, amiben a segítségünkre lehetnek a különböző cseppek és tabletták. Ilyen módon megelőzhetjük a fertőző betegségeket, és hosszú, boldog életet biztosíthatunk kiskedvencünk számára.

A felesleges szaporulat és a daganatos megbetegedések elkerülése érdekében ivartalanítsuk kedvtelésből tartott macskánkat, így ő nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lesz, kevesebbet fog kóborolni vagy jelölni. 
 
Így segít a Budakeszi Vadaspark

A felelős állattartás témaköre a Budakeszi Vadasparkban mindig is kiemelt fontosságú volt: hasznos információkkal nemcsak a közösségi oldalaikon, de a vadaspark Állati felelősség című előadásain is sokat tanulhatunk, ha háziállat-vásárláson vagy örökbefogadáson gondolkodunk. 

A Vadmacska Fajmegőrzési Program* elindításával pedig a házi macska tartására is kiemelt figyelmet fordítanak. A 2021 tavaszán elindított tudományos kutatási program célja a hazánkban veszélyeztetett besorolású tisztavérű európai vadmacska fajmegőrzése, amely nem lehet eredményes a felelős macskatartási szabályok betartása nélkül. Ugyanis a vadmacska és a házi macska szerelméből világra jövő hibrid egyedek felhígítják a genetikailag tisztavérű vadmacskaállományt, ezért utóbbi fajt a kihalás fenyegeti. A vadmacskák ügyéért tehát azzal tehetünk a legtöbbet, ha megismerjük és betartjuk a felelős macskatartás szabályait.

* Fotó: Budakeszi Vadaspark, Burányi Virág

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...