Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-10-20

Füst – Pokorny Lia különleges előadóestje

Füst – Pokorny Lia különleges előadóestje

Egy ragyogó szempár, légies szépség és a jellegzetes füstös hang. November harmadikán a színpadról és a televízió képernyőjéről ismert előadóművész, Pokorny Lia várja a szép dallamokra vágyó zenebarátokat. Többek között felcsendülnek Ella Fitzgerald, Cserháti Zsuzsa, Edith Piaf, G. Dénes György, Gershwin és Nat King Cole legemlékezetesebb dalai.

Pokorny Lia visszatérő vendég a Hegyvidéken. Gyakran találkozhattunk vele, hallhattuk különleges hangját, és szinte személyes jóbarátként köszönthetik őt azok is, akik korábban csak a színpadon vagy a televízióban láthatták. Őszi hegyvidéki előadásán egy különös kettősséget vizsgál meg.

A MOM Kulturális Központban Grósz Zsuzsanna zongorakíséretével megszólaló dalok a füstöt járják körbe. A tűz fölött táncoló fekete gomolygás a maga szépségével és kecsességével a szemünket gyönyörködteti, ám ha felénk fordul a széljárás, könnyezni kezdünk, és megérezzük a füst karcosságát, torokkaparó erejét. A színésznő olyan számokat válogatott, amelyekre ugyanez a kettősség a jellemző.
 
Tehetség és kemény munka

Pokorny Aurélia – akit a közvélemény Liaként ismer – a hetvenes években született Hatvanban, de élt Dömösön, Mátraházán, Esztergomban, Salgótarjánban és Visegrádon is.
Miközben a családja új helyre költözött, Lia folyamatosan csiszolta a képességeit, és az új iskoláiban rengeteg érdekes emberrel, tanárral, gyerekkel ismerkedett meg. Mindez felkészítette arra, hogy felnőtté válva mindennapos útitársa lehet a változás, az elengedés és az elbúcsúzás. Már fiatalon megismerte azokat az érzelmeket, amelyek központi szerepet kapnak Cserháti Zsuzsa vagy Ella Fitzgerald megható dalaiban. Megtanulta, hogyan kell az élet szép dolgaira figyelni.

Felnőtt fejjel rádöbbent arra, hogy az addigi élete egy folyamatos, embertől emberig, albérlettől albérletig tartó vándorút volt. A közönség a kilencvenes évek derekán a Pinceszínházban találkozhatott először Liával, akinek mindenért keményen meg kellett dolgoznia.

A környezete gyorsan felfigyelt a tehetségére. Segítőkészségéről és szolgalmáról ma is rengeteg történet kering. Az életét jelentette a színház. Ha a szükség úgy hozta, segített takarítani, de megvarrta az elszakadt függönyt is. Az igazi nagy siker a Bárka Színház társulatában mosolygott rá. A Lila Ákác bemutatója után immár már nem a színészi mesterség tanulójának, hanem valódi előadóművésznek számított. Az elismertség gyorsan újabb szerepeket hozott. Láthattuk Arthur Miller, Csehov, Csányi János, Füst Milán, Dosztojevszkij, Szép Ernő, Shakespeare, Závada Pál darabjaiban.
 
A képernyő sztárja

Az új évezred hajnalán Pokorny Lia meghódította a televízió képernyőjét és a mozit is. 2000-ben szerepelt a Kisváros című televíziós sorozatban, a moziban pedig a Nexxt stáblistáján láthattuk a nevét. Játszott az I Love Budapestben, a Szent Iván Napjában, A miskolci boniésklájdban. 2010 után párhuzamosan lépett fel tévésorozatokban és mozifilmekben. Emlékezetest alakított a Társasjátékban, A mi kis falunkban, és a Segítség! Itthon vagyok!-ban. A Valami Amerika 3. nagy sikere után tavaly Tiszeker Dániel romantikus alkotásában, a Nagykarácsonyban láthattuk. Zsűritagként közreműködött a Csillag születikben, és jelmezbe bújva meglepte hallgatóságát az Álarcos énekesben.

Bár mind a mai napig a színház jelenti a legnagyobb szerelmét, az életében fontos szerepet játszik a család és a gyermek. Sikerült egyensúlyt teremtenie a munkája és a magánélete között. Hangját a kicsik is jól ismerik. Több mesekönyv feldolgozásában vett részt. Pokorny Lia hangja csendül fel a Paddington mackó kalandjait bemutató CD-ken és hangoskönyveken, valamint őt hallhatjuk a kis Mukk történetében, Lázár Ervin egyik meséjében, vagy amikor Gerald Durrell ifjú hősei léghajóval bejárják a világot.

Munkásságát jó néhány díjjal ismerték el. Többször is kiérdemelte a Paulay Ede-díjat, a Story-Érték díjat, a Centrál Színház Közönségdíját, de megválasztották legjobb színésznőnek is. Jól ismeri azon előadóművészek munkásságát, akiknek a dalaiból az eredetileg november 3-ra tervezett koncert helyett, ÚJ IDŐPONTBAN, december 23-án válogat.

Az előadás érdekessége, ahogy Lia a maga eredeti, derűs humorával és barátságos megközelítésével felvezeti az érzelmes sanzonokat, a lelkünket megszólító, finom dallamokat.
Nem véletlenül sorolják a legnépszerűbb hazai előadóművészek közé: a munkatársai ugyanúgy odavannak Liáért, mint a közönsége.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...