Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-10-27

Ének, zene – novemberi koncertek a Lóvasúton

Ének, zene – novemberi koncertek a Lóvasúton

A rádió és a televízió elterjedése előtti időkben népszerű szórakozásnak számított az akár csak műkedvelői szinten való közös éneklés, zenélés. Előbbinél rendszeres elfoglaltságot jelentett a jellemzően templomi kórusba járás, a zenélésnél pedig a házi kamarazene.


November első felében két eseményen is részt vehetünk, ahol ízelítőt kaphatunk ezekből a még ma is közösségteremtő elfoglaltságokból a Lóvasúton, az Oriolus kórus, illetve a Surján Kamaraegyüttes jóvoltából.
 
A zene hatalma

November 8-án 19 órától egy egyórás műsor keretein belül a világi zene nagyjai közül hallgathatunk műveket a késő reneszánsztól kezdve a 20. századig az Oriolus kórus előadásában.

A 2008 óta működő amatőr kórust az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola végzős növendékei és barátaik alapították Weiszburg Zsuzsanna és Mészáros Péter vezetésével, és ma nagyjából 40 főt számlál. Évente több önálló műsorral is fellépnek, amelyek mindig egy-egy jól meghatározott tematika mentén épülnek fel (Kelet-Nyugat, Észak-Dél zenéje, Madarak, Dowland-dalok stb.).

A kórus repertoárját a létszámából fakadóan főként régi zene, a cappella romantikus kórusdarabok, 20. századi és kortárs művek jellemzik, valamint az utóbbi években oratorikus művek előadásában és több album felvételében is közreműködtek. Legutóbb az Oriolus fennállásának 10. évfordulója alkalmából egy saját lemezt készítettek.

A koncertek között az együttes életét rendszeres próbák és aktív közösségi élet jellemzi. A kórus több nemzetközi versenyen is részt vett, aranyfokozattal és különdíjjal jutalmazták többek között az Ohridban szervezett nemzetközi kórusversenyen és a tóruni Per Musicam ad Astra Nemzetközi Kórusversenyen. 2018-ban a Budapesten szervezett Laurea Mundi Nemzetközi Kórusversenyen énekeltek a Nagydíjas kórusok Grand Prix-jén.

A rendezvényre díjtalan a belépés!

Zene komolyan mindenkinek

Az Omnibus-koncerteket sokan ismerik a Hegyvidéken, de azoknak, akiknek még be kell mutatni, érdemes tudniuk, hogy a koncerteket adó Surján Kamaraegyüttes tagjainak célkitűzése örömet és feltöltődést nyújtani a zenebarátoknak. A klasszikus kamarazene olyan népszerű és jól ismert darabjait adják elő, amelyeket a legkisebbek ugyanolyan könnyedén befogadnak, mint az idősebbek. 

Surján Katalin, Péter és Eszter itt nőtt fel a kerületünkben, Zugligetben. A sokgyermekes zenészcsalád leszármazottai tudják, hogy a muzsika ereje milyen sokat segíthet abban, hogy a legkisebbekből nyitott, a kultúra minden formája iránt érdeklődő felnőtt lehessen. Gondolnak a gyerekekre is, hiszen a házimuzsikálás hagyományát felelevenítő koncertre a felnőtteket a kicsik is elkísérhetik, mivel a gyerekekkel zenepedagógus foglalkozik, hogy a szülők zavartalanul élvezhessék az előadást.

Az idei utolsó koncert november 13-án, vasárnap 17 órakor kezdődik. Jegyek kaphatók a lovasut.jegy.hu oldalon, személyesen a MOMkult jegypénztárában és a koncertek előtt a helyszínen.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...