Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-11-03

Tartalmas hétvége a Hegyvidéki Kulturális Szalonban

Tartalmas hétvége a Hegyvidéki Kulturális Szalonban

Az októberi családi délelőttre sokan eljöttek, de akik esetleg lemaradtak, november 19-én bepótolhatják a szórakozást a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, ráadásul a családi programok mellett az Országos Rajzfilmünnepbe is becsatlakozhatnak.

Családi délelőtt

November 19-én ismét remek programokkal várja a családokat a Hegyvidéki Kulturális Szalon. Délelőtt 10 órától kezdődően a Csicsergő kézműves-foglalkozás során csuhé tündér és toboz manó készítés, illetve kerámia mesefigura festés és mesesarok várja a kicsiket, 11.30-tól a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programjának támogatásával a Zabszalma együttes ad koncertet. A családi délelőttöt a Csicsergő néptáncfoglalkozás, kondásbál zárja.

A kézműves foglalkozásokra és a Zabszalma koncertre jegyek a helyszínen, valamint a kulturalisszalon.jegy.hu oldalon kaphatók.

Két nap a rajzfilmekről

Talán nem is gondolnánk, hogy Magyarországon már a harmincas években készültek a mai rajzfilmek elődjének számító animációs filmek, ám az első igazi magyar rajzjátékfilmnek az 1951-es Macskássy Gyula rendezte Kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesét tartják. Ezt követően az ötvenes évek végén alapított Pannónia Filmstúdióban több, nemzetközi díjakkal is jutalmazott alkotás készült, azonban a sikerek ellenére csak a hetvenes-nyolcvanas években indult el a hazai rajzfilmgyártás.

A tévékészülékek és a tévés szórakoztatás térnyerésével együtt lett népszerű például a Ternowszky, Nepp párostól a Gusztáv, a Mézga család vagy a Dr. Bubó rajzfilm.

Nem kell messzire mennünk a hegyvidéki vonatkozású alkotókért sem, gondoljunk csak Jankovics Marcell Magyar népmesék sorozatára.

A kétnapos rajzfilmünnepen rajzfilmeket láthatunk a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, a klasszikus animációk mellett a MOME végzőseinek vizsgamunkái képviselik az új rajzfilmes alkotókat. 

A vetítések időpontjai:

Nov. 19., szombat
16:00–17:11 Jankovics Marcell: János vitéz (74 perc)
17:15–18:00 Szünet
18:00–19:00 Válogatás a kortárs magyar stúdiók munkáiból 1. – Picture Start, KEDD, Ionart, KGB (60 perc) - 16 éven felüliek számára!

Nov. 20., vasárnap
15:00–16:17 Mesék és mondák – Válogatás a Cigánymesék, a Mesék Mátyás királyról és a Magyar népmesék epizódjaiból – a Kecskemétfilm jóvoltából (77 perc) 
6 éven felüliek számára!

16:20–16: 30 Szünet

16:30–17:35 Reformáció 1. Luther Márton élete I. (1–5.) (65 perc) 
12 éven felüliek számára!

17:35–18:00 Szünet

18:00–18:06 Jankovics Marcell rövidfilmjei: Küzdők, Sisyphus (6 perc) 
12 éven felüliek számára!

18:10–19:03 Új nemzedék 3. – MOME – Új nemzedék a magyar animációban I. – MOME – Összeállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs tanszékének vizsga- és diplomafilmjeiből (53 perc) 
16 éven felüliek számára!
 
Az Országos Moziünnep fenti vetítéseire a belépés díjtalan, azonban a Hegyvidéki Kulturális Szalon elérhetőségein keresztül regisztrációhoz kötött!

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...