Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-11-17

Babajátékok: melyik mit fejleszt?

Babajátékok: melyik mit fejleszt?

Mi, szülők büszkén figyeljük, ahogy kisbabánk a születése után hétről hétre újabb és újabb készségeket sajátít el. Ezeknek a begyakorlását, ezáltal gyermekünk fejlődését támogathatjuk egy-egy jól megválasztott, egyszerű babajátékkal.


A babáknak szánt játékoknak nem csak az a feladata, hogy feldobjuk velük a babakocsit vagy a gyerekszobát. Ami a mi szemünkben egy egyszerű, puha labda, az egy pár hónapos babának összetett eszköz, amely ingerek sokaságát nyújtja számára. Ilyenkor feladatot kap a szeme, a füle, a keze, a végtagjai, az izmai és nem utolsósorban az idegrendszere, amely összehangolja mindezen feladatok végrehajtásának a sokaságát.
 
A fejlődés menete

A kisbaba az első hónapban még csak pár másodpercig figyel a mozgó, meg-megcsillanó tárgyakra, és csak a közvetlenül a szeme előtt lévő játékokat észleli. A következő hónapban már szemeivel követi kezeinek és a környezetében lévő tárgyaknak a mozgását. Amikor hangot hall, a fejét a hang forrása felé fordítja. A harmadik hónap körül már a figyelmét felkeltő tárgyak felé hadonászik, idővel, kb. 4 hónapos korára tudatossá válik ez a mozdulat: a kisbaba elkezd a tárgyak után nyúlni. Féléves korban pedig már két kézzel fogja meg a tárgyakat. 

A legelső játék a kontrasztkártya

A látás fejlődéséhez az idegrendszer stimulációjára van szükség.  Az első néhány hónapban csak fekete és fehér színeket látnak a babák, és a színek kontrasztja nagyon jól stimulálja őket. Ezért fejlesztették ki a kontrasztos, fekete-fehér babakártyákat. Már 1-2 hetes korban el lehet kezdeni a kártyák használatát, amelyek 3 hónapos korig nagyon jó hatással vannak a látás, az idegrendszer és a figyelem fejlődésére. A strapabíró, kartonból készült kártyák stimulálják a baba agyát, fejlesztik a koncentrációt, fókuszálják, erősítik a szem izmait, valamint segítenek a vizuális és térbeli tudatosság kialakításában.

Többféle készséget fejleszt a kiságyforgó

A babák fejlődésének folyamatában segíthet a kiságyforgó, amely szellemileg is elfoglalja a fejlődésben lévő kicsit. A Manubabánál minden játék alapos választás eredménye. Így a kiságyforgó szerepére a Moulin Roty tukános készségfejlesztő játékát ajánlják, mert ez a kiságy fölé függeszthető vagy autós üléshez, babahordozóhoz is rögzíthető színes kis csoda tényleg igazi babajáték, amelyet a legkisebbekre terveztek. Izgalmas formáival, élénk, harmonizáló színeivel és a játékon elhelyezett tükörrel sokáig leköti a kicsik figyelmét.

Puha labdák, plüssök

Egy kisbaba, sőt, még egy kisgyerek is mindent megfog, meggyömöszöl, sőt, meg is kóstol. A tapintás, azaz a taktilis érzékelés fontos eleme a fejlődésnek. Ennek a fejlesztése nem túl bonyolult, nem kell összetett babajátékokra vagy bonyolult gyakorlatokra gondolnunk. A legjobb, amit tehetünk, ha már kisbabakorában hagyjuk gyermekünket megismerkedni a különböző formákkal, anyagokkal, a különböző puhaságú és keménységű tárgyakkal. Erre nagyon jók a puha fejlesztőlabdák, amelyek különböző anyagból készült felületűek, könnyű rajtuk fogást találni, ráadásul zenélnek, csengenek, így több érzékre is hatnak. 

A legnépszerűbb a játszószőnyeg

A 2-3 hónapos baba már követi a tárgyakat a szemével, ezért a játszószőnyegeket már ettől a kortól használhatjuk. A kicsik hanyatt fekhetnek rajtuk, nézegetik a játszószőnyeg ívére függesztett színes játékokat, fényes és csilingelő kiegészítőket. A hang követését is megtanulják, és ebben a korban már oda figyelnek, ahonnan számukra kedves hangokat hallanak. Így napközben kivehetjük őket a gyerekágyból, és a közelünkbe rakhatjuk őket. Ilyenkor könnyen elláthatjuk a feladatunkat, és a kicsire is figyelni tudunk, aki a játszószőnyegnek köszönhetően megfelelő ingereket kap, hiszen a környezetváltozás nagyon jó hatással van rá.

A játszószőnyegen erősíti az izmait: a játékok után nyúlva, rugdosódva, hanyatt fekve ilyenkor arra készül a teste, hogy megugorja a következő nagy lépést, az átfordulást. Átfordulás után a játszószőnyeg újabb meglepetéseket tartogat. A rávarrt anyagok, a piszkálható, húzogatható kiegészítők a taktilis érzékelést támogatják, ezáltal stimulálva az idegrendszert, erősítve a fejlődését. Tehát a játszószőnyeg egy igazi aduász, all in one babajáték. A Little Dutch gúnáros és tengerész játszószőnyege átfordulás után nagyon hasznos, a játékhidas darabok pedig hanyatt fekve szórakoztatják a kicsit.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...