Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-11-24

Az élet szerelmese – Frida Kahlo A művészet templomaiban

Az élet szerelmese – Frida Kahlo A művészet templomaiban

December 3-án egy igazi különlegességgel várják a képzőművészetek és a kultúrtörténet szerelmeseit a Várkert Bazárban. Az olasz filmrendező, Giovanni Troilo egy sokszínű művész, Frida Kahlo életét mutatja be tudományos igényű, de mégis szórakoztató és meglepő újdonságokat is feltáró alkotásában.


Frida Kahlo arcát azok is ismerik, akiknek esetleg ismeretlenül cseng a neve. Alkotásaival a világ legnevesebb múzeumaiban találkozhatunk, és képei hazánkba is eljutottak. Ez a fantasztikus mexikói művész mai napig hatással van és vitára készteti az utókort, közöttük azokat, akiket érdekel az Európán kívüli országok kultúrája, művészeti élete. E markáns arcú, átható tekintetű, mexikói nő mindenkit megszólít.
 
A művészet templomaiban

A Várkert Bazárban már jó ideje nagy sikerrel fut az egyetemes emberi történelem legkiemelkedőbb alkotóit és alkotásait bemutató filmsorozat, A művészet templomai. A Testőrpalotában december 3-án Giovanni Troilo dokumentumfilmjét tekinthetjük meg. A filmes szakember nehéz feladatra vállalkozott, amikor úgy döntött, hogy alaposan körbejárja és bemutatja nézőinek Frida Kahlót, az élete során oly sokat szenvedő, de saját hitvallása és nézetei mellett mindhalálig kitartó festőművészt, írót, vésnököt. 

Tisztában volt azzal, hogy Frida életét jól ismerik, épp ezért olyan újszerű módon akarta feldolgozni e páratlan életutat, amivel lenyűgözheti a szélesebb közönséget és a szakértőket is. Giovanni Troilo viszonylag fiatal kora ellenére több mint negyedszázados, filmes szakmai múltra tekinthet vissza, és az elmúlt évek során filmjei és sorozatai miatt közel kéttucatnyi rangos díjjal ismerték el a munkásságát.

Bár a Frida Kahlo – Viva La Vida című film a nehéz sorsú művésznő személyes vallomásain, levelein és a naplóján alapul, az eredeti dokumentumokat látványos, a nézők szívét megszólító átvezetések, magyarázó hangulati elemek teszik látványosabbá. Troilo ügyesen megválogatta a segítőit, miközben betekintést nyújtott Kahlo küzdelmes életútjába, a híres művész mindennapjaiba és feltárta előttünk Frida pályájának tragédiáit és diadalait. 

Nem kell egyedül útra kelnünk ahhoz, hogy elmerüljünk a 20. század elejének Mexikójában és átélhessük a legfontosabb történelmi eseményeket. Útitársnőnk a szintén olasz Asia Argento lesz. A David di Donatello-díjas művész vezeti fel a Frida alkotásait legjobban ismerő szakértők elemzéseit, részletekbe menő magyarázatait.

Ez és a filmben bemutatandó eredeti dokumentumok hozzájárulnak ahhoz, hogy kristálytiszta kép alakulhasson ki bennünk Mexikó „leghíresebb leányáról”. Most sem kell lemondanunk A művészet templomai sorozatra jellemző virtuális múzeumi látogatásokról. Mintha ott állnánk Frida legszebb, legerőteljesebb képei előtt, és miközben megcsodáljuk azokat, meghallgathatjuk a hozzáértők elemzéseit.
 
Egy legendás alkotó

Frida Kahlo műveit már a második világháború előtt is ismerték Magyarországon, ám csak a 20. század második felében lett népszerű. Érdekes, hogy nemcsak ő volt nagy hatással ránk, de mi, magyarok is megmozgattuk a képzelőerejét. Olyannyira izgalmasnak talált minket, hogy azt állította, a családja innen származik. Sokáig biztosra vették, hogy Frida nagyszülei Magyarországról vándoroltak ki először Németországba, majd Mexikóba. Bár a szakértők egy része szerint ez nem felel meg a valóságnak, Frida később is erősen vonzódott a honfitársainkhoz. Intim viszony fűzte a szegedi Muray Miklóshoz. 

A húszas évek végén New Yorkban Muray a leghíresebb fényképészek közé tartozott. Műterme előtt sorban álltak Hollywood hírességei, mert lenyűgözte őket képeivel. A magyar bevándorló sokoldalúságát jól mutatja, hogy két olimpián is elindult kardvívásban, amerikai színekben. Fridával egymásba szerettek, viharos kapcsolatuk több mint egy évtizeden át tartott. Muray nevéhez fűződnek a Fridáról készült legismertebb portréfotók.

Frida a viszonyuk tetőpontján mutatta meg festményeit a közönségnek. Egészen addig leginkább magának festett. A nevét és a képeit hamarosan világszerte ismerték. A háborút követően elismert művészként sem lehetett felhőtlen boldogságban része. Fiatalkori balesete miatt megrendült az egészsége, folyamatosan fájdalomcsillapítókra szorult, és végül le kellett vágni a jobb lábát. A boldogságért vívott küzdelmet azonban egy pillanatig sem adta fel.

A szülőföldjén napjainkban őt tartják a közép-amerikai ország legfontosabb, legnagyobb hatású alkotójának, és a Giovanni Troilo filmjében bemutatott alkotásai a múlt századi mexikói kulturális örökség legfontosabb részének számítanak.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...