Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-12-06

Tegyük szebbé a lakásunkat! – nem varázslat, csak egy kis ezermesterkedés

Tegyük szebbé a lakásunkat! – nem varázslat, csak egy kis ezermesterkedés

Az ünnepek közeledtével sokan alaposabban is szemügyre veszik az otthonukat, és ilyenkor előfordulhat, hogy rádöbbennek arra, hogy karácsony előtt érdemes lenne még szebbé, még meghittebbé varázsolni a lakókörnyezetünket. Az apróbb munkák, felújítások elvégzéséhez nincs szükség egy szuperhős képességeire, csak némi gondolkodásra, tervezésre és felkészülésre. Az apró munkák elvégzése felér egy kisebb önismereti teszttel is.

Sokunk kedves gyermekkori emléke, ahogy ott állunk a nagyapánk vagy édesapánk mellett, és azt nézzük, milyen ügyesen hozza rendbe az elromlott dolgokat. Csöpög a csap? Nem világít a csillár? Kilazult az asztal egyik lába? Ferdén áll egy karnis? Egyfolytában folyik a víz a vécétartályból? A mai világban nem kevesen vagyunk, akik számára az ilyen apró kellemetlenségek legyőzhetetlen akadálynak tűnnek, miközben érdemes lenne visszaemlékezni szüleink és a nagyszüleink példájára.
 
Az otthonunk „feldobásához”, szebbé tételéhez talán bennünk is megvan minden szükséges készség és képesség. Ráadásul a mai világban olyan korszerű eszközök állnak a rendelkezésünkre, amelyekkel szinte mindenki képes könnyedén valóra váltani elképzeléseit, lakberendezési és karbantartási álmait. A nagy bútoráruházakban és a barkácsszaküzletekben körülnézve szembeötlő, hogy az ilyesfajta munkák elvégzése már nem csupán a férfiak kiváltsága. A szaküzletek előadói teljesen természetesnek tartják, hogy ma már a hölgyek is ügyesen kijavítják az elromlott apróságokat, szebbé teszik régi, jó, de mára már kissé megfakult dolgaikat.
 
Kis lépések, nagy eredmény

Az előbb említett szaküzletekben 2020 után tapasztalták először azt, hogy nagymértékben megnőtt az igény a lakások, házak, nyaralók saját kezű karbantartásához, felújításához szükséges eszközök iránt. A járvány idején ugyanis sok időt töltöttünk otthon, a négy fal között. Világszerte sok száz millió családban álltak át az otthoni munkavégzésre, és az is előfordult, hogy meg kellett oldani a gyerekek „tanulószobájának” kialakítását, hiszen a legkisebbek is otthonról tanultak.

Mindez egyrészt azzal járt, hogy óhatatlanul is felfigyeltünk azokra az apróságokra, szépséghibákra, repedésekre, gyanús foltokra, amelyek addig elkerülték a figyelmünket. Másrészt az otthonunkat a korábbiaknál jobban igénybe vette, hogy a család minden tagja napi huszonnégy órán keresztül e meghitt, de időnként kissé szűkösnek tűnő környezetben élt, dolgozott. Ezek miatt nem meglepő, hogy egyre többen döntöttek úgy, hogy saját kezűleg teszik rendbe, javítják fel, tartják karban legszűkebb lakókörnyezetüket.

A rossz idő beköszöntével hasonló helyzetben találjuk magunkat. Amikor kint esik az eső és hideg van, az embernek nincs kedve a városban sétálni vagy a közeli erdőben túrázni. Ilyenkor óhatatlanul is körülnéz, és arra gondol, hogy karácsony előtt esetleg újjávarázsolhatna maga körül pár dolgot. Ez hasznos döntés, a barkácsolás ugyanis remek hobbi.
 
Legyünk bátrak, de megfontoltak

Mielőtt belevágnánk a lakásfelújításba, vagy akár egy olyan, viszonylag kisebb feladatba, mint egy vécétartály javítása, a karnis kicserélése vagy az új polcok felfúrása, érdemes tisztában lennünk azzal, hogy senki sem született ezermesternek. Azok, akik képesek egy átlagos családi házban minden kisebb-nagyobb hibát könnyedén és gyorsan elhárítani, maguk is kezdők voltak. Sok gyakorlással, odafigyeléssel és tanulással lett belőlük az, aki ügyesen elhárít minden nehézséget. Az ilyen szakember aranyat ér, és ennek megfelelően ritka kincs, de már Hegyvidék kártya elfogadóhely partnereink közt is található.

Gyakran halljuk azt, hogy a szakemberek egy része egyáltalán nem hajlandó elvállalni kisebb javítások elvégzését. Teljes körű szerelés, tetőfelújítás, vagy az egész lakás kifestése esetén hajlandók árajánlatot tenni, de ha csak egy apróság miatt hívnánk őket, többnyire udvariasan, de nemet mondanak. Ha nem akarunk az idők végezetéig várni egy kellemetlenség elhárításával, akkor érdemes átvenni a kezdeményezést, és elindulni a barkácsolás ösvényén.

Mielőtt belevágnánk a munkákba, tervezzünk meg mindent, mert a felújítás nem terheli meg sem a pénztárcánkat, sem az idegrendszerünket, ha átgondoljuk, pontosan mit szeretnénk elérni, és erre mennyi pénzünk, időnk van. Az interneten rengeteg tanácsot találhatunk, segítőkész szakemberek mutatják meg lépésről lépésre, mi a teendő.

Van még egy, amire oda kell figyelnünk: tudjuk, hogy meddig mehetünk el! A villany-, a gázszerelés, a komolyabb vízszerelés jelentős szaktudást és drága szerszámokat igényel, nem beszélve a szereléssel járó veszélyekről és nem utolsósorban a jogszabályi előírásokról, ezért ezek elvégzéséhez csak megbízható szakembereket vegyen igénybe.

Alapvetően azonban legyünk bátrak és magabiztosak. Tájékozódás és tervezés után váltsuk valóra az álmainkat, hogy még szebb környezetben ünnepelhessük a karácsonyt.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...