Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-12-07

Életkornak megfelelő szórakozás – bábszínházi előadások kicsiknek a Hegyvidéken

Életkornak megfelelő szórakozás – bábszínházi előadások kicsiknek a Hegyvidéken

A bábjátékot a színjátszás egyik legősibb formájának tartják, amely a mai napig sok kisgyerek kedvenc szórakozásai közé tartozik. A gyerekeknek tartott előadásoknak a szórakoztatás mellett fontos nevelési, oktatási jelentősége és több jótékony hatása is van.


Szülőként érdemes elgondolkodnunk azon, hogy a mai, impulzusokkal teli világban a bábszínházban a gyermekek a saját korosztályuknak megfelelő előadásokkal találkozhatnak és az azokban feldolgozott témákon keresztül tanulhatnak. 

A történetek, a díszletek és a bábok hozzájárulnak a kicsik esztétikai érzékének fejlődéséhez, amely kisgyermekkortól fontos szerepet kap a későbbi ízlés kialakulásában. Az előadásokon látható darabok színesek, vidámságot sugároznak, általában kedves dalokkal átszőttek, amelyek szintén jó hatással vannak a gyerekek fejlődésére és elősegítik a ritmusérzékük fejlődését is. 

Decemberben két helyszínen, a Lóvasúton és a Cinema MOM-ban is lehetőségünk van a Hegyvidéken bábszínházi előadásokat megnézni a kicsikkel.

Mazsola

Bálint Ágnes, a Mazsola sorozat írója elmondása szerint Bródy Vera duzzogó malac rajza ihlette meg a történet megírására. A televízióban is sikerrel vetített bábjátékban a malac mellett feltűnő Manócska türelmes felnőtt figurájának kialakításában pedig saját tapasztalatait használta fel. A sorozatot a humora, a szeretni való bábok és a hétköznapi gyerek-felnőtt kapcsolatokra megoldásokat kínáló történetek nagyon hamar sikeressé tették. 

A december 11-én, vasárnap 11 órától kezdődő 50 perces zenés bábjáték a Fabula Bábszínház előadásában látható a Cinema MOM-ban. Szereplői Mazsola, Manócska, Egérke, Fülöpke, Varjú bácsi és a Kismadarak.

Mazsola, a gazdájától elkergetett induri-pinduri malac és a melegszívű Manócska felejthetetlen történetei elevenednek meg a bábszínpadon. Az előadás Bálint Ágnes eredeti meséjéből íródott, és nagy sikerét a kedves bábfigurák garantálják.

A bábszínházi előadásra jegyek kaphatók a Cinema MOM jegypénztárában és honlapján. Az élő színpadi produkciókra előzetes jegyfoglalás nem lehetséges.

Régi karácsony

A karácsonyi készülődésben, lótás-futásban, sürgés-forgásban jó néha megpihenni, és gondolatban, lélekben készülni az ünnepre. A lelkünket pedig mi is nyitná meg könnyebben, mint a mesék, különösen, ha azok lélektől lélekig hatók. A Csodakalács című népmese és Fekete István Éjféli látogatók című novellája épp ilyen. 

December 18-án, vasárnap 10.30-tól az Aranyszamár Bábszínház épp ezért mondja, meséli, mutogatja, énekli és játssza el őket, megidézve ezzel rég volt karácsonyokat. A körülbelül 45 perces előadást jó szívvel ajánlják gyerekeknek és felnőtteknek is.

A Lóvasúton látható Régi karácsony bábszínházi darabot előadja Baranyai Anita és Érsek- Csanádi Gyöngyi, a zenés kíséretet pedig Honyecz Ferenc szolgáltatja.

Az előadásra jegyek kaphatók online a lovasut.jegy.hu oldalon, személyesen a MOMkult jegypénztárában és az előadás előtt a helyszínen.

Kippkopp a hóban

Marék Veronikának olyan meséket köszönhetünk, mint Laci és az oroszlán, a Kippkopp és Boribon, de a Kockásfülű nyúl több televíziós epizódjának forgatókönyve is az ő munkáját dicséri. Az író elmondása szerint kiskorától fogva szerette a meséket, a történeteket, és már négyéves korában megtanult olvasni, később pedig rátalált a rajzolás örömére. Tizenhét éves korában ismerkedett meg a bábuk varázslatos világával, és ekkor rajzolta meg első mesekönyvét is.

A december 27-én, vasárnap 11 órától a Nefelejcs Bábszínház előadásában látható 50 perces, Kippkopp a hóban darab az azonos című könyv történetére épül, a rendezője Erdélyi Erika. A történetben a behavazott réten bandukol Kippkopp, amikor egy dermedt madárkára bukkan. Beviszi a kamrájába és élesztgetni kezdi. A madárka két dióval kalandos útra indítja.

„A barátaim bajban vannak! Ha te nem segítesz rajtuk, ők is könnyen úgy járhatnak, mint én!” – kérlelte az átfázott madárka Kippkoppot.

Kippkopp pedig nem gondolkodott sokat: felmarkolta a diókat, s elindult a téli hidegben, hogy segítsen az éhes madarakon.

Valódi bábmusical elevenedik meg a gyerekek előtt, akik a mese végére szinte harsogják: „Kippkopp a hóban, igazi hős valóban…”

A bábszínházi előadásra jegyek kaphatók a Cinema MOM jegypénztárában és honlapján. Az élő színpadi produkciókra előzetes jegyfoglalás nem lehetséges.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...