Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-01-18

Főpróba az élethez: a szerepjátékok kedvező hatásai a gyermekkorban

Főpróba az élethez: a szerepjátékok kedvező hatásai a gyermekkorban

Melyikünk ne játszott volna gyermekkorában orvososdit, boltosat vagy benzinkutast? A kicsik szeretik utánozni a felnőtteket, a szerepjátékokon keresztül rengeteget tanulnak az életről és a mindennapok működéséről.


Játékos tanulás: ha mi, szülők ezt halljuk, rögtön olyan játékra gondolunk, amely a gyermekünk lexikális tudását fejleszti, a világról alkotott ismereteit gyarapítja. Természetes, hogy erre is szükség van, de nem csak így lehet tanulni, és nem csupán akkor hasznos a játék, ha ilyen értelemben mérhető tudással ruházza fel a gyerekeket.
 
A legegyszerűbb játék is fejleszt

A kicsik leginkább a játékon keresztül sajátítják el a világot, így ismerkednek meg helyzetekkel, így oldanak meg problémákat, ezáltal fejlesztve a gondolkodásukat. A gyerekeknek tehát nemcsak alapeleme a játék, hanem a világhoz vezető csatorna is. Ezért a legegyszerűbb eszközök is legalább annyira hasznosak, mint egy látványos és összetett, csillogó, zenélő fejlesztőjáték.

Hiszen előfordulhat, hogy azt látjuk, hogy gyermekünk séta közben egy botot igyekszik betuszkolni a földön egy sáros lyukba, ekkor számunkra látszólag teljesen értelmetlen dolgot csinál. A valóságban egy ilyen egyszerű mozdulatsorral többféle dolgot valósít meg: a fantáziáját használja, emellett problémát old meg, tanulja a tárgyak fizikai jellemzőit, és persze a finommotorikáját, a szem-kéz koordinációját is fejleszti.
 
Szerepjáték és szocializáció

A szerepjátékok szocializációs és pszichológiai szempontból fontosak. Az utánzó játékokon keresztül tanulják meg a gyerekek a szociális interakciókat, így ismernek meg és gyakorolnak különböző helyzeteket. Az ilyen játékok arra is jók, hogy rajtuk keresztül feldolgozhassák az élményeiket. Megtanulják tudatosítani az érzelmeiket, sőt, azok kimutatásáról is sokat tanulnak ezekben a helyzetekben.

A traumák feldolgozásában vagy bizonyos helyzetekre való felkészülésben is segítenek ezek a játékok. Gondoljunk bele például az orvosi táska és a közelgő fogorvosi látogatás összefüggéseire. Mennyire hatékonyan fel tudjuk így készíteni őt a rá váró vizsgálatra, amely egyébként új és ijesztő lehet számára!
 
A szerepjáték egyfajta főpróba az élethez. Az ilyen játékok során elsajátított kompetenciák az érzelmi intelligencia növeléséhez, valamint a jó kommunikációs készség kialakulásához vezetnek. Mindemellett, vagyis mindettől egyáltalán nem függetlenül a beszédkészség is fejlődik az ilyen jellegű játékok során.
 
A Manubaba kedvenc szerepjátékai

Ranschburg Jenő gyerekpszichológus szerint a szerepjátékok során a szerepek komplett hálózatát ismerik meg és sajátítják el a gyermekek. Ezért a játékkonyha, a babaház, a szupermarket vagy az orvosi készlet olyan játék, amely nagy segítséget nyújthat a szülőknek és a gyerekeknek. De idesorolhatjuk a történetmesélés eszközeit is: a bábokat, a bábszínházat vagy az olyan kreatív eszközt, mint az árnyékszínház. 

Főzőcskézés – játékkonyha és kiegészítői

A játékkonyha a gyerekek kedvence, kortól és nemtől függetlenül. A fiúk és a lányok körében egyaránt népszerű, általában ez az első komolyabb játék, és sokszor az utolsó darab, ami kikerül a gyerekszobából. A Little Duch játékkonyha tartozékokkal kapható: az edények, a fakanalak, a só- és borsszóró, a kis kesztyű mind a szett része. Forgatható gombjait, nyitható sütőajtaját, forgatható óramutatóját és kihúzható fiókjait a gyerekek örömmel használják. Kiegészítőként fából készült kapszulás kávéfőzőt, kenyérpirítót, szeletelhető zöldségeket és gyümölcsöket, teáskészletet is beszerezhetünk hozzá.

Boltos játék, piacozás

Ki ne szeretett volna gyerekkorában eladósat játszani? A fából készült játékpiaccal igazi élelmiszerpult alakítható ki. A faládák, a krétával feliratozható tábla, a textilzöldségek és -gyümölcsök olyanok, akárcsak az igaziak! A hagyományos mérleg és a pénztárgép – utóbbihoz játékpénzek, bankkártyaolvasó és bankkártya is tartozik – ideális kiegészítői a játékpiacnak. 

Orvososdi

A gyerekek a szerepjáték segítségével könnyebben feldolgozzák a mindennapokban átélt helyzeteket. Szívesen bújnak a doktor néni vagy bácsi bőrébe, és játsszák el a velük történteket. A Manubabában nem csak a klasszikus orvosi játékok közül válogathatunk: megvásárolhatjuk a PlanToys sebész- vagy fogorvosi szettjét is. Ezek igazán különleges játékok, amelyek segítségével a gyerekek alaposabban megismerhetik az emberi testet, és beszélgethetünk velük a fogápolás fontosságáról is.

Babázás 

Tévhit, hogy babázni csak a lányok szeretnek. A babák által a kicsik könnyebben megismerkednek a saját testükkel, a babázás segíti az önképük kialakulását. A nagyobb gyerekek könnyebben dolgozzák fel az élményeiket, és ha szülőként velük együtt játsszunk, sok mindent megtudhatunk a bennük zajló folyamatokról, érzésekről. A Rosalies kollekció a Moulin Rotytól gyönyörűen kidolgozott, igazán különleges és puha babákat tartalmaz. Kiegészítőként babaházat, babakocsit is választhatunk hozzájuk.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...