Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-01-26

Medve-les: meglátja-e a medve az árnyékát?

Medve-les: meglátja-e a medve az árnyékát?

A népi hagyomány szerint február 2-án kiderülhet, hogy milyen hosszú lesz a tél. A megfigyelések szerint ugyanis, ha a téli álmából ébredő medve a barlangjából előbújva meglátja az árnyékát, akkor hosszúnak ígérkezik a tél, ha viszont nem, akkor hamarosan beköszönt a tavasz. 


Azt senkinek sem javasoljuk, hogy egyedül vágjon neki az erdőnek, hogy meglesse a medvét, azonban a Budakeszi Vadaspark február 2-án és 3-án várja azokat az érdeklődő iskolás és óvodás csoportokat, amelyek szeretnének többet megtudni a téli álomról, a medvékről, Magyarország nagyragadozóiról.

A természet megfigyelése

A hosszú távú megfigyelések alapján sok állatról tartják, hogy kiváló időjós, és nemcsak az időjárás előrejelzésére használható, hanem a földrengéseket, a természeti katasztrófákat is megérzi. Mivel a „beszédüket” nem értjük, meglepő viselkedésük vagy váratlan hangjuk hívhatja fel az emberek figyelmét a változásra. 

Ilyen például, amikor eső előtt a kakasok napnyugta után is kukorékolnak, vagy a szelesre forduló idő előtt a keresztespókok új hálót készítenek, de a befőttesüveg vízébe tett piócát tartják az egyik legkiválóbb időjósnak. Ha a pióca az üveg alján marad, akkor derült, napos vagy fagyos idő várható, ha a víz tetejére megy, akkor pedig erős szél vagy havazás.

Várva várt tavasz

A tavasz eljövetelét egyes állatok viselkedése már ősszel előre jelezheti, úgy tartják, hogy az alábbi viselkedés lehet a hosszú, kemény hideg tél előjele:

- a hangyák magas bolyokat építenek;
- a vándormadarak korán elköltöznek;
- a cinkék lakott helyre húzódnak;
a verebek csendben vannak;
- a hörcsögök sok gabonát gyűjtenek be;
- a mókusok sok fenyőtobozt tartalékolnak;
- a téli álmot alvó állatok mély fészket készítenek;
- a házi pókok meleg helyen szőnek hálót.

Ha figyeljük a környezetünket, a tél végét jelzik a megszólaló pacsirták, a csiripelő verebek, a kertekből a mezőkre költöző varjak, a vidáman játszó vadnyulak és a barlangjaikat elhagyó medvék.

Hatalmas tavaszjós

A Budakeszi Vadaspark által az iskolás és óvodás csoportoknak tartott "Medve-les" szakvezetés keretein belül a gyerekek információt kapnak a téli álomról, a medvékről, megtudhatják azt is, hogy mely állatok hibernálják magukat ténylegesen a hideg hónapokra, és melyek azok, akik csak „blöffölnek”. 

Az interaktív játékos nyomkeresések, fejtörők, állomások vezetik el a csoportot a végső céljukhoz, Romulushoz, a barna medvéhez, amikor is a medvekifutónál meglesik, hogy vajon kibújik-e a barlangjából, és meglátja-e az árnyékát. Így együtt kideríthetik, hogy korán jön-e a tavasz az idén, vagy még hosszú lesz tél.

Jelentkezés

A külön díjas szakvezetésekre a helyek limitáltak, ezért jelentkezési sorrendben tudják fogadni a csoportokat. A jelentkezés a visszaigazoló válasz e-maillel válik véglegessé.

A program maximális létszáma 30 fő vagy egyosztálynyi gyerek, az időtartama 1 óra. A két dátumon naponta 4 csoportot indítanak, az iskolás és óvodás csoportok jelentkezését a szakvezetes@bkvp.hu e-mail-címen várják.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...