Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-02-06

Megtörhetetlen szabadságvágy – Verdi Nabuccója a Hegyvidéki Kulturális Szalonban

Megtörhetetlen szabadságvágy – Verdi Nabuccója a Hegyvidéki Kulturális Szalonban

Az 1848-as forradalmunkat megelőző évtizedekben Itália népei is küzdöttek a maguk szabadságáért, valamint azért, hogy a sok kis államból létrejöhessen az egységes Olaszország. E küzdelem részét jelentette a Nabucco bemutatása. A darabot – napjaink neves művészeinek közreműködésével – egy interaktív zenés operakalauz révén kerületünkben is megtekinthetjük.


1847 elején, bő egy esztendővel szabadságharcunk kirobbanása előtt egy izgalmas operát akartak megnézni honfitársaink a Nemzeti Színházban. Giuseppe Verdi öt évvel korábban mutatta be Milánóban a Nabucco című művét. A Bibliából ismert ókori történet azonban ugyanolyan erővel szólította meg a függetlenségi harcuk lázában égő olaszokat, mint a Nemzeti Színház nézőit.

Amikor Itáliában is fellobbant a forradalom lángja, a Nabucco dalai az idegen elnyomás ellen küzdő hazafiak kedvencei lettek. Jól ismerték őket a magyarok és a színházi világban otthonosan mozgó fiatalok, például Petőfi Sándor és társai.
 
Fájdalom és elszántság

A Biblia történetei több félelmetes uralkodó nevét őrizték meg. Közéjük tartozik II. Nabukodonozor vagy az Újbabiloni Birodalom leghíresebb uralkodója. A keménykezű fejedelem seregei elpusztították Jeruzsálem városát. A hódítók győzelmével vette kezdetét a babiloni fogság. Ilyen előzmények után nincs miért csodálkozni azon, hogy az uralkodó, akit Verdi az operájában Nabucco néven örökített meg, évezredeken át nem tartozott a népszerű történelmi alakok közé.

Az olasz operaszerző 1840-ben kezdett komolyabban foglalkozni azzal, hogy felidézze a babiloniak kegyetlen zsarnokságát, és bemutassa, hogy a zsidók bár veszítettek, a szabadságvágyukat nem tudták megtörni. A milánói hazafiak lelkesen követték a darab eseményeit, és felfogták, hogy a bibliai történet valójában róluk és nekik is szól.
 
Egy korszak legnagyobb alakja

Giuseppe Verdi 1813-ban született, így tíz évvel volt idősebb Petőfi Sándornál. Érdekesség, hogy mindkét, a maga területén forradalmian újszerűen gondolkodónak kocsmáros volt az apja. A gyermekkoruk hasonló körülmények között telt el, mind a ketten kivették a részüket a Habsburgok elleni küzdelemből.

A környezete már egész korán felfigyelt Verdi tehetségére, ennek dacára nehezen indult el a pályafutása. Egészen 1838-ig kellett várnia, hogy színpadra állítsák az első darabját. Sok tragédia érte: gyors egymásutánban meghaltak a gyermekei és a felesége is. Ezt követően fordult a korábbi vidám témái helyett a sötét titkokat rejtő múlt felé. A Nabucco sikere után több történelmi eseményt is feldolgozott. Hősei között ott találjuk Attila hun királyt, Macbethet és Otellót is. Leghíresebb darabjának az Egyiptomban játszódó Aida számít.

Az utókor szerint Verdi legalább olyan fontos szerepet játszott az opera fejlődésében, mint Wagner. Sokat tanult elődjeitől, Rossinitől, Bellinitől, valamint Donizettitől, és az olasz hagyományokat sikeresen megismertette az egész világ zeneszerető közvéleményével. A későbbi nemzedékek operaszerzői is erősen támaszkodtak a munkásságára. A sikere ma is tetten érhető, mivel a darabjait telt ház előtt játsszák szerte a nagyvilágban, és egyes dalai az egyetemes könnyűzenei kultúra részévé váltak.

Élete utolsó évtizedében a legtekintélyesebb olasz mesternek számított. Támogatta a korszak zenészeit, mindenekelőtt azokat az idős tehetségeket, akikkel évtizedeken keresztül dolgozott együtt a különféle színházakban. A 20. század hajnalán, 1901-ben hunyt el. Temetésekor Olaszországban átmenetileg megállt az élet.
 
Hagyományos téma – korszerű előadás

A Nabucco alapján készült vetítést és interaktív zenés operakalauzt a zenerajongók február 16-án délután élvezhetik a Hegyvidéki Kulturális Szalon Tamási Áron termében. A közreműködő Veronika Berger Mezei nevét és arcát nemcsak a kulturális központ látogatói ismerik, de azok is, akik figyelemmel követték, hogy a hatvanas évek óta milyen fejlődésen ment keresztül a magyar könnyűzene. Veronika jó néhány együttessel lépett már fel.

Részt vett a legelső televíziós táncdalfesztiválon, majd olyan zenészek mellett állt színpadra, mint Orszáczky Jackie és Pásztor László. Olaszországban élve vette fel a Veronika Berger nevet. Énekesként, gitárosként és táncosként is meghódította a közönséget. Később kidolgozta a zenés pszichomotorika módszerét, és tanfolyamokat tartott gyerekeknek, óvónőknek és iskolai pedagógusoknak. Kiválóan ismeri a magyar zenei életet és az olasz kulturális hagyományokat.

Verdi Nabuccója zenerajongók nemzedékeit nyűgözte le, akárhol is mutatták be a darabot. Valószínűleg ugyanolyan hatással lesz az interaktív, zenés operakalauz nézőire is, mintha Milánóban, a Scalában néznék meg az idegen elnyomók ellen küzdő hazafiak megpróbáltatásainak krónikáját.
 
Jegyinformáció

A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a Szalon elérhetőségein lehet:
info@kulturalisszalon.hu
061 202 25 09

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...