Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-02-08

Opera plusz – élő opera- és balettközvetítések a Cinema MOM-ban

Opera plusz – élő opera- és balettközvetítések a Cinema MOM-ban

Nemrég adták át a gyönyörűen felújított budapesti Operaházat, és bár nagyon nehéz visszaadni az előadások élőhelyszíni átélésének élményét, a Cinema MOM moziban az idén hat alkalommal megtekinthető közvetítések több szempontból is megközelíthetik azt.


A híres Royal Opera House (ROH) London előadásai mind szakmai, mind pedig színpadképi szempontból lenyűgözők, de ha ez nem lenne elég, akkor két további indok is van rá, hogy miért érdemes az élőben közvetített opera- és balettelőadásokra jegyet vennünk.

Ráhangolódás

A Cinema MOM által szervezett ROH programokra úgy készüljünk, hogy nemcsak egy előadást láthatunk, hanem egy különleges, háromórás zenei és gasztronómiai utazáson vehetünk részt. Minden egyes élő közvetítés előtt érdekfeszítő, interaktív ráhangoló előadáson vehetünk részt, amelyet 18.30–19.30 között az előadástól függően egy-egy remek szakember vezet:

Bősze Ádám műsorvezető, zenei antikvárius, médiaszakember
Megyeri Léna tánckritikus
dr. Hoványi Márton irodalmár
Tóth Márta, a Magyar Rádió Énekkarának nyugalmazott énekese és titkára 

Ezt követően a közvetítés kezdetéig egy igényes, kitűnő, könnyű, természetes alapanyagokból készült, egészségtudatos hidegvacsorát is elfogyaszthatunk.

Páholyélmény

A filmszínház Budapesten egyedülálló kialakításának, a szinte a nappalink kényelmét visszaadó foteleknek és a hatalmas lábtérnek köszönhetően úgy érezhetjük, mintha a miénk lenne a királyi páholy a Royal Opera House-ban, ráadásul a mozivásznon látcső nélkül is jól meg tudjuk figyelni a szereplők arcán és gesztusaiban kifejeződő érzelmeket.

Az előadások

Az angol felirattal megtekinthető előadásokra szóló jegyeket megválthatja online is:

Február 15., 18.30 – A sevillai borbély (opera)

Bevezető előadás: Tóth Márta, a Magyar Rádió nyugalmazott énekese és titkára
Zene: Gioachino Rossini

Amikor Rosina beleszeret a titokzatos fiatal udvarlóba, Lindoróba, minden ravaszságát – és a helyi fodrász segítségét is – be kell vetnie, hogy kijátssza számító gyámját, dr. Bartolót. Szívet melengető szerenádok, nevetséges beöltözések és hiábavaló happy end várás. Gioachino Rossini vígoperája fergetegesen szórakoztató a borbély Figaro belépőjétől kezdve (Largo al factotum, amely a Figaro! felkiáltással zárul) Rosina fergeteges kavatináján (Una voce poco fa) át! Rafael Payare karmester ezúttal debütál az Operaházban, a szereplőgárda pedig parádés: Andrzej Filończyk, Aigul Akhmetshina, Laurence Brownlee, Konu Kim és Bryn Terfel látható a közkedvelt operában.

Március 22., 18.30 – Turandot (opera)

Bevezető előadás: dr. Hoványi Márton irodalmár
Zene: Giacomo Puccini

Turandot császárlány udvarában kegyetlenül kivégzik azokat, akik nem tudják találós kérdéseire a választ. Amikor egy távolról jött, nemes titkot rejtegető tatár herceg helyesen felel rájuk, hirtelen hatalma lesz Turandot felett. Ha élet-halál a tét, van-e létjogosultsága a szerelemnek?
Puccini partitúrája önmagában is zenei csemege (például Kalaf áriája, a Nessun dorma). Andrei Şerban kínai színházi tradíciókra támaszkodó rendezésében azonban még a 19. századi Peking színes, fantáziaszülte tablóját is megelevenedni látjuk. Antonio Pappano vezényli a nagyszerű énekesek sorát: Anna Pirozzit a címszerepben és Yonghoon Leet Kalaféban.

Április 12., 18.30 – Hamupipőke (balett)

Bevezető előadás: Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám műsorvezető, zenei antikvárius, médiaszakember
Koreográfus: Frederick Ashton, Marius Petipa nyomán
Zene: Pjotr Iljics Csajkovszkij

A Hamupipőke különleges helyet foglal el a Royal Ballet repertoárjában, a táncosok szívében és a tánc történetében. Ez volt a társulat első darabja a Covent Gardenben a II. világháborút követő, 1946-os újranyitás alkalmával. 2006-ban az eredeti rendezést felújították, amely azóta is elbűvöli a nézőket. Frederick Ashton Marius Petipa 19. századi balettjének színtiszta klasszicizmusát gyakran a koreográfus mesterség atmoszférateremtő mesterkurzusának titulálta.

A Hamupipőkét vadonatúj rendezésben színpadra állító kreatív csapat a színház-, film-, tánc- és operaművészet házasságának világába repít minket ennek a tündérmesének az éteriségén keresztül, amelyben cseppet sem meglepő a tündér keresztanya, a sütőtök hintó és a vonzó herceg felbukkanása, hogy Hamupipőke megtalálhassa szíve választottját!

Április 27., 18.30 – Figaro házassága (opera)

Bevezető előadás: dr. Hoványi Márton irodalmár
Zeneszerző: W. A. Mozart
David McVicar pazar kiállítású produkciója Mozart egyik legnépszerűbb vígoperájából, Antonio Pappano vezényletével.

Figaro komornyik és Susanna komorna repes a boldogságtól, hiszen ma van esküvőjük napja! Azonban van egy kis bökkenő: Almaviva grófnak alantas szándékai vannak a menyasszonnyal. Mozart vígoperájának fordulatos cselekménye meglepő és szórakoztató, akárhányszor látjuk is. Jöjjön el a halhatatlan zene kedvéért, és szórakozzon az elátkozott, zűrzavaros nap során öltött nevetséges álöltözetek és az Almaviva gróf birtokán lassanként kibogozódó konfliktuson.
Antonio Pappano igazán nemzetközi szereplőgárdát vezényel David McVicar örökérvényű produkciójában. A mozikban látható előadást 2022 januárjában rögzítették.

Május 24., 18.30 – Csipkerózsika (balett)

Bevezető előadás: Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám műsorvezető, zenei antikvárius, médiaszakember
Koreográfus: Frederick Ashton, Marius Petipa nyomán
Zene: Prokofjev

A Royal Ballet alapító koreográfusa, Frederick Ashton megálmodta Csipkerózsika ebben az évadban ünnepli 75. születésnapját.

Az 1948-as premier alkalmával a Moira Shearer és Michael Somes táncolta párost ünnepelte a közönség. Miután egy évtizedre eltűnt a Covent Garden színpadáról, Ashton időtlen koreográfiájának felújítása, Charles Perrault mesegyűjtő híres története ismét itt tündököl, bizonyságul a koreográfus elvitathatatlan muzikalitására és Prokofjev partitúrájának nem e világi szépségére.
 
Június 13., 18.30 – A trubadúr (opera)

Bevezető előadás: dr. Hoványi Márton irodalmár
Zene: Giuseppe Verdi

Tomboló szenvedélyek szabadulnak el, miközben Manrico, a trubadúr és Luna gróf Leonóra kegyeiért verseng. Nagyon kevesen tudják, hogy Manrico anyja, Azucena szörnyű titkot rejteget immár több évtizede. Hamarosan egy réges-régi, szőnyeg alá söpört átok is megfogan, tragikus kimenetelűvé változtatva a baljós cselekményt. Rachel Willis-Sørensen, Yusif Eyvazov, Gregory Kunde, Ludovic Tézier és Jamie Barton alakítja a főbb szerepeket.

Energikus rendezésében Adele Thomas Verdi meséjét a Hieronymus Bosch ihlette középkori babonák univerzumába helyezi. A karmesteri emelvényen Antonio Pappano vezényli Verdi drámai partitúráját, benne a híres Cigánykórust.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...