Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-02-08

A báb nem baba – bábelőadások felnőtteknek a Lóvasúton

A báb nem baba – bábelőadások felnőtteknek a Lóvasúton

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy a bábelőadások milyen jó hatással vannak a kisebb gyermekekre, azonban vannak kifejezetten a felnőtt közönségnek szánt előadások is. Most azt nézzük meg, hogy milyen művészi kifejezést tesznek lehetővé a bábok egy felnőtteknek szánt előadásban.


Februárban és márciusban egy-egy előadás erejéig a felnőtteket szólítja meg két különböző bábelőadás a Lóvasúton. Nézzük, hogy miről szólnak, és kik keltik életre a bábfigurákat.

Egy nehéz téma feldolgozása

A február 24-én látható Alaine – Ideje a meghalásnak előadás Polcz Alaine pszichológust, a magyarországi hospice-mozgalom, illetve alapítvány elindítóját idézi meg. A kerületünkben élt, eredetileg kolozsvári születésű pszichológus, író a saját traumatikus élményei hatására fordult a halál és a gyászkutatás felé.

Nem csupán a halál pszichológiájával foglalkozott behatóbban, hanem egy olyan területtel is, amiben mindennél tisztábban érvényesül az élet elemi ereje, a gyermekpszichológia egyik úttörőjének tartják. Mindenki másnál jobban értette az emberi lélek és az élet csodáit. Idős, tapasztalt emberként is ugyanolyan kíváncsisággal figyelte a világot, mint végzős egyetemista korában.

Az előadásban ezt a látszólagos kettősséget jeleníti meg Markó-Valentyik Anna, egy huszonéves színésznő mint a belső énkép és egy nyolcvanéves báb, maga Polcz Alaine időskori önmaga segítségével. Az eredmény: Polcz Alaine szövegei Karády Katalin dalai segítségével egy különleges művészi forma, a drámai színház, a táncművészet és a bábos műfaj határán.

„Ketten, mégis egyedül – egyedül, mégis ketten. Ötvenpercnyi megrázóan egyszerű közlés az elkerülhetetlenről. Mert mindennek rendelt ideje van. A meghalásnak is.”

A mindennapi élet helyszíne

Március 17-én egy teljesen hétköznapi helyszín, egy pad segítségével pillanthatunk be a hétköznapi emberek hétköznapi drámáiba, amiben Sarkadi Bence bábkészítő és bábjátékos kézzel készített marionettjei lesznek segítségünkre. 

Sarkadi Bence 23 év szakmai tapasztalatával a háta mögött az első és egyetlen magyar bábos, aki a világ legrangosabb bábszínházi találkozója, a Charleville-i Nemzetközi Bábfesztivál versenyprogramjában szerepelhetett két előadásával is 2021-ben, majd a következő évben a fesztivál díszvendégeként léphetett színpadra. Talán nem véletlen, hogy a szöveg nélküli előadás a Pados mesék, amely egy izgalmas, időnként sötét, máskor humoros világot jelenít meg, épp a pandémia idején született. 

„Az előadás középpontjában különböző padok állnak, ahol a szereplők találkoznak, szerelembe esnek, kicsinyes csatáikat vívják, vagy épp gyermekkori emlékeiket idézik meg. A legbanálisabb fiú-lány sztoritól a világklasszis futballedzők összecsapásán át az identitás elvesztéséről szóló történetig a Pados mesék feltárja, hogyan válik egy hétköznapi pad születő kapcsolatok, kibékíthetetlen konfliktusok és teljes élettörténetek színpadává.”

A jegyek megvásárolhatók a lovasut.jegy.hu-n online vagy előadás előtt a helyszínen.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...