Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-02-15

Farsang takarékosan

Farsang takarékosan

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó télbúcsúztató időszakot valamilyen formában az egész világon ünneplik. Magyarországon a legismertebb ezek közül a busójárás, és a szalagos fánk is ehhez az ünnepkörhöz kapcsolódik, de ahogy szétnézünk a világban, egy közös jellemző mindig akad, ez pedig a jelmezbe öltözés.


A húsvét előtti negyvennapos böjtöt megelőző időszaknak, amelyre a mulatozás, az evés-ivás a jellemző, a népi hagyományok alapozták meg, hiszen a hideg időszakban kevesebb volt a munka a gazdaságokban, ezért régen ilyenkor voltak a lakodalmak és az állatvágások. 

A magyar farsang szavunkat a német Faste (böjt) és Ausschank (kimérés) szóösszetételből eredeztetik, amely eredetileg a böjt (előtt)i italok kimérését jelentette. A farsang tehát a farsangi időszak utolsó napjára, azaz húshagyó keddre utalt. A másnap kezdődő nagyböjt előtt ezen a napon lehetett utoljára alkoholt fogyasztani.

Az év három legszebb napja

A bázeli farsang Svájc legnagyobb népünnepélye, amely hamvazószerdát követő hétfőn, pontban hajnali 4-kor veszi kezdetét, mégpedig úgy, hogy az egész városban kialszanak a fények, és a hagyományos reggeli zenebonával megkezdődik az „év három legszebb napja”. A teljes sötétséget csak a saját zenéjüket előadó, különböző farsangi jelmezbe öltözött csoportok, az úgynevezett clique-ek papírlámpásai törik meg. Ezek a lámpások három méter magasak is lehetnek, a kisebbeket felvonulók hordozzák a fejükön, a nagyobbakat pedig kocsin gurítják.

A gonosz szellemek elijesztése

Ami a magyaroknak a busójárás, az a bolgároknak a kukeri, amelynek a jelentése kapucni, és a maszkokban, jelmezekben végzett rituálék, folklór és szokások együttesére utal. A népi rituálé célja a gonosz szellemek és a rossz energiák elűzése. Ezt a hagyományok szerint az ijesztő jelmezekbe öltözött férfiak felvonulásával és táncával érik el.

Színpompás jelmezek

Van, ahol nem ijesztő, inkább feltűnő, színpompás, csillogó jelmezekkel és már-már akrobatikus elemekkel tarkított táncokkal próbálják elűzni a telet.

Gondoljunk csak a híres riói karneválra vagy a hozzánk közelebbi, a világ második legnépszerűbb farsangi felvonulásának tartott Santa Cruz de Tenerife-i karneválra. Ezek jellemzői az akár száz kilós ruhaköltemények, a karneválkirálynő-választás vagy a szambaiskolák versenye.

Egyszerű jelmezötletek

Néhány tipp segítségével nekünk nem muszáj ekkora költségekkel számolnunk, ha meghívást kapunk egy farsangi mulatságra. Az egyik legnépszerűbb téma, ha farsangi jelmezekben gondolkozunk, a különböző korszakok, például a 20-as 30-as, a 60-as vagy a 70-es évek divatját idéző jelmez, és ilyen ruhadarabokat könnyen találhatunk a használtruha-üzletekben.

Nézzünk szét a Swappis üzletekben, és keressünk a Gatsby-korszakra jellemző egyenes vonalú, legfeljebb térdig érő ruhát, amelyhez kiegészítőként felvehetünk hosszú, többsoros gyöngy nyakláncot, tollal díszített fejpántot, hosszú kesztyűt és tollboát.

Vagy nézzünk szét a flower power korszak jegyében, amelyre a harsány színek, a virág- és pszichedelikus minták, a nagyon rövid miniruhák és a lefelé bővülő szárú nadrágok voltak jellemzők.

Gyerekjelmezek

A Manubaba kínálatában DIY (do it yourself) farsangi jelmezek készítése fejleszti a gyermekek kreativitását és kézügyességét, ráadásul a termék környezetbarát anyagokból készült, felelős erdőgazdaságból származó papírból. A jelmez elkészítéséhez csak ollóra és ragasztóra van szükség, a többi tartozék megtalálható a dobozban, amely részletes elkészítési instrukciókat tartalmaz, de a bolt oldalán videón is megnézhető a folyamat. A maszkok belsejében található állítható fejpántnak köszönhetően bármilyen fejre állítható a méret, így akár felnőttek is viselhetik az űrhajós, a tündér-, az unikornis- és a T-rex-jelmezt.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...