Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-02-16

A film mint közösségi élmény – pénteki mozidélutánok a Lóvasúton

A film mint közösségi élmény – pénteki mozidélutánok a Lóvasúton

Az X generáció tagjai, azaz az 1965–1979 között születettek még emlékeznek arra, hogy milyen volt, amikor hétfőnként nem volt tévéadás, és nem minden családban volt tévékészülék. Akkoriban gyakori volt, hogy egy-egy film vagy sorozat megnézésére több szomszéd is összegyűlt.


Persze előfordult, hogy nem volt elég ülőhely, és egy kényelmetlenebb széken kellett végigülni a műsort. Azonban mindenért kárpótolt a közösségi élmény: az, hogy a film után meg lehetett beszélni a látottakat, sorozat esetén pedig latolgatni a következő rész tartalmát.

Nagyvárosi elmagányosodás

Az utóbbi években, a pandémia miatti kényszerű elszigetelődés hatására, még inkább megnövekedett a már korábban is érzékelhetővé vált, a nagyvárosokra jellemző elmagányosodás. Az Eurofound 2016-os Európai Életminőség-felmérésének (EQLS) kimutatásai alapján az EU lakosainak körülbelül 12 százaléka gyakran érezte magát magányosnak, és ez a szám 2020-ban 25 százalékra nőtt.

A Hegyvidéki Önkormányzat januártól március végéig tartó, A kultúra melegít című nappali programsorozatának célja, hogy teret adjon azoknak, akik a téli hónapokban társaságban, közösségben, tartalmasan szeretnék eltölteni az idejüket.

Ennek segítésére a Lóvasúton játszósarokkal, képzőművészeti és művészettörténeti foglalkozásokkal, előadásokkal, irodalmi és ismeretterjesztő beszélgetésekkel, filmvetítésekkel és programokkal várják a betérőket.

Mint a nappaliban

A program részéként pénteken délutánonként Jó kis film címmel az MTVA Archívumából származó filmeket nézhetnek meg az érdeklődők, és a film után nem kell azonnal elhagyni a termet, mint egy mozielőadásnál, hanem egymás között meg is beszélhetik a látottakat.

Az alábbi felsorolásból azt is megtudhatják, hogy mikor melyik film látható:

Február 17., péntek, 14.00
A merénylet (2018)

magyar film, 50 perc
12 éven felülieknek!
 
„Őfelsége Erzsébet, Ausztria császárnéja, Magyarország apostoli királynéja és számos cím és rang birtokosa 1898. szeptember 10-én merénylet áldozata lett Genfben. A merényletet Luigi Lucheni olasz anarchista követte el, aki egy élesre fent reszelővel szíven szúrta Erzsébetet. Sisit ekkor is egy magyar társalkodónő kísérte, Sztáray Irma. Az ő visszaemlékezéseként mutatják be az alkotók ennek a tragikus eseménynek a történéseit.”
 
Szereplők:
Kováts Adél, Csőre Gábor, Timkó Eszter, Cserna Antal, Schnell Ádám, 
Szalma Tamás, Sághy Tamás, Bordán Irén, Lux Ádám
Rendezte: Pajer Róbert
 
Február 24., péntek, 14.00
Az én XX. századom (1989)

magyar film, 99 perc
12 éven felülieknek!
 
„Enyedi Ildikó Cannes-ban a Legjobb első filmnek járó Arany Kamera díjával elismert, trendekbe nem illeszthető, ironikus »fényfilmje«. A drámai és komikus elemeket vegyítő szimbolikus történetben a 20. század szilveszterén két ikerlány, az anarchista Lili, a léha erkölcsű luxusnő, Dóra, valamint az őket egységként szerető Z. úr egyszerre érnek az Orient expresszen a magyar országhatárra. Edison találmányainak igézetében pergő történetük speciális boldogságkutatás, a tömeggyilkos század visszaperlése az állandóan változó világ, a létezés csodájától.”
 
Szereplők: Dorotha Segda, Andorai Péter, Oleg Jankovszkij, Máté Gábor, 
Kovács Eszter
Rendezte: Enyedi Ildikó
 
Március 3., péntek, 14.00
Kodály Zoltán: Háry János (1983)

magyar animációs film, 62 perc
 
„A Háry János daljáték új alakban jelenik meg a televíziónézők számára a jól ismert alapfigurák megszületése óta. A rajzfilm jól példázza az animáció azon képességeit, hogy egy korábban kitalált mesét és hőseit hogyan lehet a mába újraálmodni.”
 
A film zenéjében közreműködtek: Nagy Ferenc karigazgató, a Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekara, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, a Magyar Rádió és Televízió Gyermekkórusa, vezényel: Csányi László
A film szinkronjában közreműködtek: Szabó Gyula, Császár Angela, Haumann Péter, Balázs Péter
Rendezte: Richly Zsolt
 
A Lóvasút a műsorváltozás jogát fenntartja.
A filmeket a Magyar Televízió nyilvános, szabad archívumaiból tekintik meg (MTVA archívum, nava.hu)
 
A programok ingyen látogathatók. 
Információ: 0670 324 7667, Wittmann Ildikó.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...