Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-02-22

Az év színe 2023

Az év színe 2023

Ahogyan arról korábban is írtunk, a Pantone cég, amely eredetileg festékgyártással foglalkozik, ma már a divatirányzatokra is nagy hatással van, amelyet úgy ért el, hogy 1999 óta minden évben nyilvánosságra hozza a következő év színét.


Ezt persze nemcsak hasraütésszerűen teszik, hanem trendeket, közízlést, divatot, reklámokat, filmeket, műalkotásokat vesznek figyelembe, és arra is figyelnek, hogy az év színének a társadalom felé is legyen üzenete. Ez lehet olyan, ami az adott évet határozta meg vagy éppen a következőt befolyásolja.

A pandémia hatása a döntésre

A 2021-et megelőző évek extrém kihívásainak hatását próbálták ellensúlyozni, amikor nem egy, hanem két színt választottak az év színének. Az egyik a szilárd és biztos szürke, a másik pedig a nagyon vidám és energikus sárga, amely egy kis optimizmust volt hivatott csempészni a kilátástalannak tűnő hétköznapokba.

A 2022-es év színe a Very Peri fantázianevű árnyalat lett, amely egy főként Közép- és Dél-Európában, illetve Ázsia néhány részén honos kicsi virágú, aprócska, törékeny növényről kapta nevét. Ezt a színt sokan lilának vagy levendulaszínnek látják, azonban inkább a kékek családjába tartozik, magában hordozva az árnyalat megnyugtató hatását, de a lilás-vöröses beütés miatt az izgalmat és játékosságot is. 

Itt az idő a változásra

Biztosan nem véletlen, hogy a visszafogottabb árnyalatok után 2023-ban a Viva Magenta árnyalatot választották az év színének. A cég közleménye szerint „a Viva Magenta bátor és nem ismer félelmet, lüktető szín, amelynek túláradó ereje optimizmust és örömöt sugároz.

Erőteljes és erőt adó, élénkvörös, amely korlátok nélküli kísérletezésre és önkifejezésre ösztönöz. Ez a határtalan árnyalat mindenkit felráz”.
 
Azt is elmondták erről az árnyalatról, hogy a bíbortetűből nyert kármin ihlette, amely a természetes festékcsalád egyik legértékesebb színezéke, valamint az egyik legerőteljesebb és legragyogóbb szín, amit a világ ismer. A kiválasztott Viva Magenta újra összekapcsol minket a természettel.

Hogyan alkalmazzuk

Akár a lakberendezésben, akár a saját ruhatárunkban szeretnénk becsempészni ezt a színt, érdemes inkább egyes részleteket kiemelnünk vele. Ha például a nappalinkban lévő kanapén Viva Magenta árnyalatúra cseréljük a díszpárnahuzatokat vagy néhány növény kaspójának mintájában köszön vissza a szín, akkor harmonikusabb, de mégis divatos összhatást érhetünk el. Talán nem gondolunk rá, de a növények minden helyiséget feldobnak, azonban csak a ténylegesen szép, egészséges cserepesek. 

Az öltözködésben pedig a ruhadarabokon kívül a  kiegészítőkbe tudjuk becsempészni ezt a merész árnyalatot, vegyünk egy sálat, kalapot, övet, a férfiak pedig választhatnak ilyen árnyalatú nyakkendőt. Ahogy arról már korábbi cikkünkben is írtunk, nemcsak a pénztárcánk, hanem a környezet is megsínyli, ha felesleges ruhákat halmozunk fel. Ezért az ilyen divatos kiegészítők esetén is érdemes szétnéznünk a Swappisban, és megunt kiegészítőink leadása után új darabokat felkutatnunk.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...