Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-03-06

Szabad és kreatív alkotójáték – Furagura Alkotóműhely

Szabad és kreatív alkotójáték – Furagura Alkotóműhely

Az alkotás öröme és felszabadult játék vár mindazokra, akik ellátogatnak a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontba, ahol Kormos Mercedes művésztanár vezetésével másfél órán keresztül szórakozva kísérletezhetnek, és kipróbálhatják a nagy alkotók, mesterek műhelytitkait.


A Furagura Alkotóműhely vezetője, Kormos Mercedes jól ismert vendég a Hegyvidéken. Kreatív programjaival találkozhattunk már a Barabás Villában, és most a Zugligeti úton várja azokat, akik azt szeretnék, hogy szabadon szárnyalhasson az alkotói fantáziájuk. 

Ha a világhálón rákeresünk erre a programpontra, akkor azt látjuk, hogy a március 13-i rendezvényt Paul Signac alkotásával vezetik fel. A harmónia kora egy olyan aranykornak állít emléket, ami nem múlt el, hanem most jön el. Kormos Mercedes nem véletlenül választotta ezt a remekművet. A hétfő délutáni programnak ezúttal a vörös szín áll a középpontjában. A Furagura Alkotóműhely március 20-án visszatér. Azon a délutánon a zöld szín hoz ihletet, lehetővé téve, hogy folyamatos párbeszédet folytassunk a környezetünkkel és fejleszthessük a tudatosságunkat.
 
De mi az a Furagura?

Napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek a különféle fejlesztő programok és az olyan egyéni vagy csoportos játékok, amelyek a résztvevők kreativitásának fejlesztésére összpontosítanak. A jól ismert művésztanár egy olyan módszert fejlesztett ki, amely újszerű módon ad lehetőséget egy izgalmas közösségi élményre, kötetlen alkotásra, valamint arra, hogy megszabaduljunk a sablonos gondolkodástól.

A Furagura módszer igazi érdekessége, hogy nincs korhoz kötve. Gyermekek ugyanúgy részt vehetnek a csoportos, rajzos játékban, mint a felnőttek. A jó hangulatú közös alkotómunkát a négyéveseknek ugyanúgy ajánlják, mint a kilencvenkilenc esztendősöknek. A kicsik számára elsősorban a rajzolás öröme lehet vonzó, az idősebbek emellett kalandos utazásra indulhatnak önmaguk felé. A guraívek nonfiguratív alakzatai kiindulási pontot jelentenek, ahonnan tovább lépve a résztvevők – akiket nyugodtan tekinthetünk játékosoknak – szabadon megvalósíthatják a saját ötleteiket.

Minél újszerűbbek, minél kreatívabbak az alkotásaik, annál jobb!

Az alkotás folyamata nagyszerű kaland. Lehetőséget kapunk arra is, hogy a saját vizuális világunkban kifejlesszük önmagunk markáns, egyedi, senki máséval össze nem téveszthető nyelvezetét. Miközben ily módon megismerjük saját magunkat, megtanuljuk, miként lehet megmutatni környezetünknek, hogy hogyan látjuk a világot.
 
Lássunk és érzékeljünk!

Önmagunk megismerése legalább olyan fontos, mint a valóság értelmezése. Ha elsajátítjuk a megfigyelés tudományát, azzal olyan értékes eszközt kapunk a kezünkbe, ami megkönnyíti a mindennapi életünket. Az az ember ugyanis, aki átlátja, hogy milyen szabályszerűségek, összefüggések működtetik a valóságot, képes lesz lendületesen és kiegyensúlyozottan járni a saját útján.

Kormos Mercedes mindig is arra törekedett, hogy a tanítványai megfontoltan és alaposan szemléljék a környezetüket. Olyan tudást ad át nekik a kilencvenperces művészeti foglalkozásokon, amelyek révén megoldásokat kereshetnek és nagyobb empátiával tudják megoldani azokat a kihívásokat, amelyeket belső utazásuk során eléjük sodor a sors.

A március 13-i program középpontjában épp egy ilyen kihívás áll. A vörös ugyanis minden szín közül a legmegosztóbb, ugyanakkor kétség sem férhet ahhoz, hogy az egyik legélénkebb, legerőteljesebb árnyalat. Az alapszínek között nincs még egy ennyire merész, dinamikus, adott esetben lelkesítő vagy éppenséggel figyelmeztető.

A Furagura kreatív társasjáték megalkotója is több alkalommal használta fel e figyelemfelkeltő színt saját művészeti projektjeiben, valamint a dizájn területén is. Pedagógusként az önálló alkotás boldogságát akarja megosztani a tanítványaival. Egyedül az alkotók képzelőerején múlik, hogy a kiindulási pontként szolgáló guraívekből merre haladnak tovább, milyen alakzatokat, képeket hoznak létre. 

E készség- és kreativitásfejlesztő módszer társasjáték formájában is megvásárolható. Nagyszerű ajándék is lehet, ráadásul a mellékelt angol, német és francia játékszabályok révén a külföldi barátainkat is meglephetjük vele. Minden tudnivaló magyarul is megvan az alapkészletben, akárcsak a kötetlen alkotások kivitelezéséhez szükséges valamennyi eszköz. A játékosoknak csupán a fantáziájukkal és a kreativitásukkal kell hozzájárulniuk a sikerhez.

A művésztanár irányításával a kilencvenperces foglalkozás résztvevői igazi különlegességeket hozhatnak létre. Ezeket a műveket a nagyközönség elé is tárhatják, mivel a Furagura Alkotóműhely közreműködésével készült alkotásokat évente három alkalommal – ősszel, télen és tavasszal – tárlatokon állítják ki.

Ezt a programot – és március 20-i folytatását, amelynek a középpontjában a zöld szín áll – azoknak ajánlják, akik az alkotás örömére vágynak, és szeretnének hozzájuk hasonló módon gondolkodó, kreatív emberek társaságában, a képzelőerejük szárnyalását lehetővé téve önmagukat fejleszteni és új művészeti technikákat elsajátítani.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...