Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-03-14

Játszva is tanul a gyerek – Kreatív játékok kicsiknek

Játszva is tanul a gyerek – Kreatív játékok kicsiknek

A kreativitás az élet nagy ajándéka. Mi, szülők, a saját tapasztalatunkból is tudjuk, hogy a kreatív ember jobban boldogul a világban, mint a többiek. Az alkotó gondolkodás, amely gyors asszociációkat, okos megoldásokat eredményez, az élet minden területén hasznos. 

Talán épp ezért népszerűek a szülők körében a gyermekek alkotását támogató, arra serkentő játékok is. Ezekkel a játékokkal segíthetjük a kicsik kreativitásának szárba szökkenését és fejleszthetjük a fantáziájukat. Az alkotással a gyermekek önbizalma ugyanúgy nő, mint a kognitív képességeik, hiszen a problémamegoldó gondolkodáshoz is szükség van a gazdag fantáziára.

Nem kell nagyon bonyolult játékokra gondolni: egy tapicskolós festékszett, egy színezőkönyv, egy pillegyurmakészlet vagy egy foglalkoztató füzet is remek kreatív játék a gyermekek számára.

Miért jók a kreatív játékok? 

Nézzük, hogy milyen készségeket fejlesztenek:

Grafomotoros készség: A finommotoros mozgások azon része, amely segíti a rajzolás és az írás elsajátítását.

Taktilis érzékelés: A taktilis érzékelés a tapintás útján való tapasztalás, a bőrben lévő idegvégződések feladata a nyomás és a hőmérséklet érzékelése, a külvilág érintéssel történő tapasztalása. Ennek elsajátítása szükséges a megfelelő testtudat kialakulásához. Emellett a különböző anyagok érzékelése az idegrendszert is stimulálja. Ezért értékelődik fel az olyan egyszerű tevékenység is, mint a homokozás. A kreatív játékok között a gyurmázás, de minden olyan kézműves-tevékenység is fejlesztő ilyen értelemben, ahol sokféle anyaggal találkozhatnak a gyerekek. 

Idegrendszer: A taktilis érzékelés fejlesztő hatása az idegrendszer stimulálásában is megnyilvánul. Ez azért jó, mert az idegrendszer fejlődésével a gondolkodási műveletek, a feladatmegoldás, a figyelem, a memória is fejlődik. Ugyanígy nem maradnak ki a verbális készségek és a kognitív funkciók, azaz a gondolkodás mindhárom típusa.

Finommotorika: A rajzolás és a színezés van talán a legjobb hatással a finommotorikára, de az alkotás és a játék minden olyan területe, ahol apró, finom mozdulatokat kell alkalmazni. 

Szem-kéz koordináció: A szem és a kéz munkájának összehangolása, ez később a hatékony írástanulás alapja, de az idegrendszerre is hatnak az olyan jellegű mozgások, amelyek két terület összehangolására kényszerítik a testet. Ezért minden olyan játéknak örülünk, ami apró és pontos mozdulatokkal feladatok megoldására készteti a kicsit. 

A kéz és a csukló izmai: Ezek fejlesztése a kézügyességre is hatással van.

Térlátás: A kreatív játékokhoz, legalábbis a kreativitást serkentő játékokhoz sorolhatjuk az építőjátékokat, amelyek a fantázia mellett a térlátást is nagyon jól fejleszthetik. 
 
A kreatív játékok pszichés hatásai

Fantázia és kreativitás: A már sokat emlegetett fantázia és kreativitás az innovatív gondolkodás, az egyedi megoldások keresésének, de közvetve az analitikus és a problémamegoldó gondolkodásnak is az alapja. Az egyszerű rajzolás és az összetettebb alkotások, a vágás, a ragasztás, a gyurmázás, egyszóval az alkotás minden módja segít gazdagítani a gyerekek belső világát. A montessori játékoknak, amelyeket a Manubaba üzletében és webshopjában is beszerezhetünk, kifejezetten az a célja, hogy a játék a kreatív gondolkodás és problémamegoldás fejlesztésén keresztül hasson a gyermek kognitív képességeire. Ezek a játékok éppen attól kreatívak, hogy a gyermekek a saját tanulási útjukon keresztül, a saját fantáziájukat használva fejlődnek. Ilyen például a sokoldalúan felhasználható montessori szivárvány, amelynek nyolc szivárványíve egymásba illeszthető, építhető belőle alagút, torony vagy bármilyen építmény.

Kitartás: Az alkotással kapcsolatos motiváció a teljesítményre is kihat, és a személyiséget is fejleszti.

Feladattudat: A feladattudat azt jelenti, hogy megszakítás nélkül végzi el a kicsi a rá szabott feladatot, az elejétől a végéig. 

Koncentráció, figyelem: Ehhez koncentrációra és tudatos, érett gondolkodásra van szükség. 

Élményfeldolgozás: A pszichológusok szerint a rajzolás az élmények feldolgozását, kommunikálását is segíti.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...