Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-03-22

Kisbabáktól nagyszülőkig – rendszeres aktív programok a Hegyvidéken

Kisbabáktól nagyszülőkig – rendszeres aktív programok a Hegyvidéken

A 2011 óta működő, 2018-ban a korszerű új Törpe utcai épületbe költözött Hegyvidéki Kulturális Szalon nemcsak a nevében szereplő kulturális eseményeknek ad otthont, hanem a kerület idősebb és legifjabb tagjait rendszeres aktív programokkal várja. Valamint tavaly elindult az Önkormányzat kezdeményezésében a Zöld recept program is.


Amíg a babáknak és a kisgyermekeknek a játékos mozgásfejlesztés és a közösséghez való szoktatás, addig a nyugdíjasoknak a rendszeres egészségmegőrző tevékenységet és a közösséghez tartozás élményét adják a Hegyvidéki Kulturális Szalon programjai, amelyeket most bemutatunk.

A legkisebbek is elkezdhetik

Sok szó esik arról, hogy milyen fontos a rendszeres mozgást beiktatni a felnőttek és időskorúak életébe, viszont ezt annál könnyebb megvalósítani, minél hamarabb elkezdjük megszerettetni a kisgyerekekkel az aktív programokat. A szülők ehhez kapnak segítséget, mert a Hegyvidéki Kulturális Szalon több programjával egész kicsi kortól átélhető és élvezhető mozgásos programokat kínál a babáknak és mamáknak.

Csütörtökönként 10-től a Tücsök zene foglalkozás várja hat hónapostól négyéves korig a gyerekeket és szüleiket, ahol közös mondókázáson, énekelgetésen, zenélésen keresztül a legkisebb korosztály számára válogatott dalok, játékok, ritmushangszerek észrevétlenül fejlesztik a zenei hallást, ritmusérzéket, a mozgást, az összpontosítást, a memóriát. Majd 10.40-től szintén László-Pergel Tamara vezetésével Iciri Piciri Tücsöktánc néven játékos néptánctanítás kezdődik, az egy és négy év közöttieknek, akik szüleikkel, kísérőikkel közösen kísérletezhetnek a tánclépések elsajátításában, miközben átitatódnak a népzene, a néptánc hangulatával.

Péntekenként 10-től Dóczi-Gyumbier Tímea vezetésével a Kerekítő Mondókázó programban először ismét a legkisebbek mondókázhatnak, énekelhetnek, mozoghatnak együtt szüleikkel, majd 10.40-től a kicsit nagyobbakat, vagyis a 1–4 éves korosztályt várja a Kerekítő Manó Torna.

Idősebbek is folytathatják

A nyugdíjas korú hegyvidéki lakosok a hét minden napján részt vehetnek valamilyen aktív, mozgásos programon. Legyen szó természetjárásról vagy örömtáncról, mindenki megtalálja a neki tetsző foglalkozást.

Hétfőn és szerdán 11 órától Tóth Krisztina vezetésével a Szenior örömtánc várja a zenés mozgás kedvelőit. A tánc jótékonyan hat testre és lélekre, a táncolás öröme kortalan, oldja a feszültséget, életenergiát ad, kiegyensúlyozottá, boldoggá tesz.

Az elmenytanc.hu oldalon szereplő leírás szerint a Szenior örömtánc egyedülálló módon segíti a demencia megelőzését:
- Az új tánclépések megtanulása elősegíti az idegpályák „olajozását”,
- az alaplépések kíméletesek az izmok, ízületek számára,
- fejleszti a koncentrálóképességet,
- összehangolja a két agyféltekét,
- javítja a memóriát, az egyensúlyérzéket és a koordinációt,
- beindítja az öngyógyító folyamatokat,
- a zenei memória segítségével régi emlékek hívhatók elő.

Keddenként 9 órától a Monspart Sarolta által alapított Gyalogló klub keretein belül a Normafánál vagy a Margit-szigeten van lehetőség a Hegyvidéki Kulturális Egyesület jóvoltából a XII. kerületi lakosoknak térítésmentesen biztosított Nordic-botokkal együtt tenni az egészségünkért. 

Csütörtökön 9.30-tól pedig a Gesztenyés kertben Mészáros Lászlóné Vali gyógytornász, az MGYFT Geniátriai Munkacsoportjának vezetője, Nordic Walking-tréner vezetésével Nordic klub várja az érdeklődőket. Péntekenként 9 és 10 órai kezdettel a Törpe utcai intézmény Tamási Áron termében Latin Anikó tart nyugdíjastornát.

Ahogyan azt egy korábbi cikkünkben is említettük, az erdőjárást szinte receptre kellene felírni a városlakók számára. Ezért is jó hír, hogy a hegyvidéki nyugdíjasok és hozzátartozóik a Hegyvidéki Kulturális Szalon égisze alatt heti három alkalommal, 9.30-as kezdéssel szerdán, szombaton és vasárnap is részt vehetnek az Egészségmegőrző erdőjárás elnevezésű programon. Az erdőjárás helyszíne a Normafa, nehézségi foka a résztvevőkhöz igazodik.
 
Zöld recept

A Hegyvidéki Önkormányzat tavaly indult kezdeményezésének köszönhetően a Zöld recepten a kerületi háziorvosok pácienseik állapotának és egészségi szükségleteinek megfelelően „receptre írják fel” a különféle mozgásformákat. A recept mind kinézetében, mind funkciójában nagyban hasonlít - az orvos felkeresésekor kapott - orvosi vényre.

Számos aktivitást fel lehet írni, így például közösségi sportokat, pl. séta, futóklubokban való részvétel, úszás, jóga, - amelyeket az Önkormányzat kerületi partnerei biztosítanak. A mozgásformákkal kapcsolatban információkat ezen az oldalon találnak: https://hegyvideksport.hu/zold-recept/

A programok XII. kerületi lakcímkártyával ingyenesen látogathatók, azonban egyes programokon jelképes összegű, un. regisztrációs díj megfizetése felmerülhet.

Hogyan működik?
 
Az orvosi vizsgálat során a szokásos gyógyszerek mellett a háziorvos a Zöld recepten bepipálja azokat a kategóriákat (mozgásformákat), amelyek szerinte hasznosak lehetnek a beteg egészsége számára. Ezután a páciens ellátogat a zöld recept honlapjára vagy felhívja az Aktív Hegyvidéket, ahol tájékozódhat arról, hogy az orvos által bejelölt kategóriákon belül mi a választék. 

A programhoz az önkormányzat külön tanácsadói telefonvonalat is létrehozott, ahol a felírt, javasolt mozgásformákról, sportolási lehetőségekről kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők. A tanácsadói vonal további feladata, hogy a programban résztvevőket pár hét után visszahívják, a páciens tapasztaltairól érdeklődve, hiszen az életmódváltásnak hosszútávú hatása lehet akár egyes gyógyszerek mennyiségének csökkentésében vagy azok teljes elhagyásában is.

A tanácsadói vanal telefonszáma: +36 70 442 2135

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...