Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-03-24

Kívül csillogás, belül kemény munka – A szinkronúszás titkai

Kívül csillogás, belül kemény munka – A szinkronúszás titkai

A látványos szinkronúszásról a külső szemlélő talán nem is sejti, milyen komoly edzettséget igényel. A csillogó felszín alatt kemény munka zajlik, ez a sport ötvözi a torna és az úszás jótékony hatásait, kíméli az ízületeket, fejleszti a koncentrációs képességet, a csapatszellemet. 


Ha a szinkronúszásra gondolunk, a lelki szemeink előtt a vízben zenére egyszerre mozgó, látványos alakzatokat kialakító, erősen sminkelt nőket látunk. Pedig a szinkronúszás kialakulásának kezdetén, a múlt század fordulóján az első versenyeket még férfiak részére tartották: 1891-ben Berlinben, majd 1892-ben Londonban.

A sport kezdeti technikája az életmentő mozgásformákból és az úszástechnikákból alakult ki. A brit Royal Life Saving Society 1891-ben kiadott kézikönyvében már szerepelnek szinkronúszó elemek, bátorítva az úszókat azok használatára. A művészi vagy díszes úszás, illetve vízi balett, ahogy akkoriban nevezték, hamarosan női versennyé vált.
 
Művészetből sportág

A sport népszerűvé válásában mérföldkőnek bizonyult az ausztrál Anette Kellerman 1907-ben New Yorkban bemutatott vízibalett-előadása. Hivatalosan ő számít a szinkronúszás első jelentős képviselőjének. A következő 30 évben egyre több országban ismerték meg a sportágat, szinkronúszó-egyesületek alakultak Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Államokban is. A német nemzeti úszóbajnokságot 1921-ben Lipcsében már műúszó hölgyek egy csapata nyitotta meg. Egy Münchenben rendezett versenyen 1934-ben Kaethe Jacobi mutatott be lebegő formációkat egyesületével.

A világon elsőként az 1924-ben rendezett montreali tartományi úszóbajnokságon szerepelt önálló versenyszámként, amelyen már kizárólag nők vehettek részt. A bajnok Margaret Peg Seller később a kanadai nemzeti bajnokságokat is megnyerte. Ő kulcsszerepet játszott a szinkronúszás sportággá válásának minden fázisában azáltal, hogy kidolgozta a sport szabályait, a bírói szabványokat és nemzetközi szinten segítette a sportág elismerését. 
 
Vízi balettből szinkronúszás

Az Egyesült Államokban Katherine Kay Curtis a chicagói egyetemen alapított egy vízibalett-egyesületet a húszas évek elején, majd 60 műúszóval mutatkozott be a chicagói világkiállításon 1934-ben. Norman Ross olimpiai bajnok gyorsúszó ekkor, a felkonferálás során használta először a szinkronúszás elnevezést. A 40-es és 50-es években készült hollywoodi filmekben Esther Williams amerikai gyorsúszóbajnok filmsztárként tette igazán ismertté és népszerűvé a szinkronúszást.  
 
Újra jöhetnek a férfiak is!

A szinkronúszást a FINA 1968-ban ismerte el hivatalosan mint negyedik vízi sportágat az úszás, a műugrás és a vízilabda mellett. Szinkronúszásban az első világbajnokságot 1973-ban rendezték Belgrádban az Egyesült Államok, Kanada és Japán részvételével. Elég sokat kellett várni a férfiak újbóli felbukkanására, csak 2014-ben engedélyezte a FINA az indulásukat a versenyein. A 2015-ös úszó-világbajnokságon megrendezték a vegyes párosok versenyét.
 
Így értékelik a sportolókat

A szinkronúszók a zenével kísért koreográfiákat, vagyis kűröket szólóban, duóban vagy csapatban versenyezve mutatják be. A kűrök időtartama kettőtől négy és fél percig terjed, attól függően, hogy egyedül vagy csapatban adják azt elő. A koreográfia tartalmazza a szinkronúszás alappozícióit is. A kűrök körülbelül kétharmadát a víz alatt töltik a sportolók. A bírók ezeket a végrehajtás, a művészi hatás és a nehézségi fok alapján pontozzák.
 
Az összhatás nagyon fontos

A szinkronúszás egy színházi produkció, ahol nemcsak a bemutatott gyakorlatsor a fontos, hanem annak minden apró kelléke, a zene, a kűrruha és a smink harmóniája. 

A szinkronúszók számára a kűrdressz nemcsak egy szép fürdőruha, hanem egy kifejező eszköz, amely díszítése, mintázata révén segíti a zenére bemutatott kűr megértését. Ezek a fellépőruhák felhívják a figyelmet, hangsúlyozzák a zenét, segítenek az összhatás elérésében. 

A kűrdresszt a kontyra rögzített fejdísz egészíti ki, amely harmonizál a fürdőruha szín- és mintavilágával. 

A fejdísz rögzítése előtt a hajfonatokból kontyot készítenek, a hajat alaposan letűzik és bekenik zselatinnal. Ehhez étkezési zselatint használnak, mert az nem oldódik le a hideg vízben, kűr közben a haj nem bomlik ki. Ez az előkészületek leghosszabb folyamata, amelyet először az edzők mutatnak meg a gyerekeknek és a szülőknek. 

A szinkronúszók erős sminket viselnek, kiemelve a szinkronúszó szemét, az arcvonásait, így a bíróknak könnyebb értelmezni az arckifejezésüket. Fontos, hogy a smink legyen kifejező, viszont nem lehet túlzó arcfestést használni.
 
A MOM Sport tanfolyamai

A szinkronúszás izgalmas művészi elegye az úszásnak és a táncnak, megtűzdelve akrobatikus elemekkel. Sokféle készség szükséges hozzá, ezért a MOM Sport gyerekeknek indított tanfolyamain a szinkronúszásra jelentkezők szintfelmérő teszten vesznek részt, amely a sportághoz elengedhetetlen alapképességek felméréséből áll. Ez alapján a tudásuknak megfelelő csoportba kerülnek, ahonnan a későbbiek során van lehetőség továbblépni.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...