Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-04-26

A talp mint a testünk tükre

A talp mint a testünk tükre

A kínai reflexológia vagy talpmasszázs tanítása szerint a szerveink összeköttetésben állnak a talp pontjaival. Ezek a pontok a testünkben futó idegpályák kapcsolódásának helyei, és reflexszerűen viselkednek, ami azt jelenti, hogy ingerlésükkel hatást gyakorolhatunk a hozzá kötődő szervre. 


A talpon minden szervnek, testrésznek a helye, úgynevezett reflexzónája van, így a talp tulajdonképpen egy térkép belsőnkről. Általában minden szerv azon a talpon tükröződik, amelyik oldalon elhelyezkedik a testen, kivéve a fej pontjai, mert azok kereszteződnek, illetve a kettős testrészek, mert azok mindkét talpon fellelhetők. Az egyes szervek elhelyezkedését úgy lehet elképzelni, mintha a lábujjaktól a sarok felé a fejtől lefelé haladnánk a testen.

A masszírozás az érintés erejével hat az emberre, az energiaáramlás helyreállításával segítheti az öngyógyító folyamatok beindítását, a talpmasszázs segítségével csökkenteni lehet egyes fájdalmakat, de serkenti a kiválasztást és élénkíti a keringést is. Ha fejfájásunkat szeretnénk csillapítani, próbáljuk meg a nagylábujjat masszírozni, mert ott található a fej reflexzónája.

A módszert bárki elsajátíthatja, azonban érdemes először szakemberrel feltérképeztetni a talpunkat, aki megmondja, hol milyen problémát talál, ugyanis a szervnek megfeleltethető ponton lerakódások, fájdalom jelezheti a bajt, majd ennek ismeretében javasolja a masszírozást.

Vissza a mezítlábhoz

Az emberi talp alapvetően mezítlábas életvitelre lett „kialakítva”, azonban mára a civilizáció elterjedésével szinte egész életünkben cipőben járunk. Pedig a mezítláb járás erősíti az izmokat és hozzásegíti őket ahhoz, hogy újra biztos alapot adjanak a testnek. A természetes, egyenetlen talajon járva testünk automatikusan egyensúlyozni kezd, és ez a természetes instabilitás újra aktivizálja a láb egész izomzatát.

Ha tehetjük, akkor járjunk minél többet cipő nélkül, például a természetben, a fűben vagy akár a több hazai gyógyfürdőben megtalálható speciális Kneipp taposómedencékben.

Áthidaló megoldás

A mindennapokban nagy valószínűséggel kénytelenek vagyunk cipőben járni, azonban ebben az esetben is tehetünk talpunk egészségéért, ha a lábbelinkben megfelelő talpbetétet használunk. A ma kapható talpbetétek több problémára is megoldást kínálnak, legyen az kényelmi vagy épp higiéniai.

A Király Gyógynövénytárban kapható talpbetétek mindegyike kiváló minőségű, hosszú használhatóságra tervezett, a talp anatómiai tulajdonságait figyelembe véve alakították ki azokat. A választékban megtalálhatók a teljes és részleges talpbetétek, valamint van téli változat is. Lássuk, melyek a legnépszerűbbek.

Vitál talpbetét:

Harántemelős lúdtalpbetét. Valódi bőr felsőrészből és rugalmas aktív szenes alsórészből készült. A talpbetét közepén lévő párna megemeli a harántot, ezáltal leveszi a terhelést a haránt csontozatról. Az emelés hatására kiegyenesednek a lábujjak, így a lábujjakat ért dörzsölés megszűnésével megelőzi/csökkenti a kalapácsujj és a bütykök kialakulását. A lúdtalp emelése leveszi a hosszanti izomzatra nehezedő terhelést, enyhíti a derék- és hátfájdalmakat. Az alsó aktív szénréteg semlegesíti a kellemetlen szagokat. Felül puhasága rugalmas, könnyed járást biztosít és csökkenti a bőrkeményedés kialakulását is.
talpbetétű/sportcipőkben javallott. Javasoljuk a talpbetétet félévente, évente cserélni, súlytól függően, hiszen a hordástól ellaposodhatnak az emelések. Először egy-két órai viseléssel kezdje, majd fokozatosan emelje a viselés időtartamát. A cél, hogy egész nap a lábbelijében legyen.

Harántemelős lúdtalpbetét, amelynek tulajdonságai megegyeznek a Vitál talpbetéttel.
 
Active talpbetét:

Vászon felsőrészből és aktívszén alsó részből készült. Perforációin keresztül jól szellőzik, ezáltal a cipőben a láb kevésbé izzad. Az aktív szénréteg semlegesíti a kellemetlen lábszagot. Puhasága csökkenti a bőrkeményedés kialakulását és tehermentesíti az ízületeket. A talpbetét 30 fokon kézi mosással mosható.
 

Hossz- és harántboltozatot jól korrigáló talpbetét, amely a talp körvonalát követi.

A haránt- és hosszboltozat emelése, valamint öblös sarokágya megelőzi a lúdtalp kialakulását, vagy a már kialakult lúdtalpat kezeli oly módon, hogy a megereszkedett boltozatokat megemeli az anatómiailag helyes magasságba. Viselése széles fazonú, illetve kivehető.
 
Pig memory:

A talpbetét speciális rezgéscsillapító funkcióval ellátott, amely jelentős mértékben nyeli el az ízületeket ért ütődéseket. A nyomás-ellennyomás hatásának köszönhetően a hab alsórész minden lépésnél a levegő több irányú áramlását teszi lehetővé. Az anyag egyedülálló, nyitott összekapcsolású cellakialakítása nagymértékű szellőzöttséget eredményez. A talpbetét intelligens anyaga képes „emlékezni” a láb pontos formájára, így egy lábnyomatot készít a talpbetéten. 

A nyomás elosztás mellett serkenti a vérkeringést, valamint az oxigénellátást. Javítja a közérzetet és fokozza a teljesítőképességet. A cipőből való kivétel után a talpbetét visszanyeri eredeti vastagságát. Légmozgásos cellaszerkezetének köszönhetően az anyag megelőzi a nyirkosság kialakulását, így szárazon és frissen tartja a lábat. A felsőrésze valódi bőrből készült. Optimális haránt- és lúdtalpemeléssel, rugalmas sarokággyal ellátott. Anatómiai emelései stabilitást adnak a lábnak, ezáltal viselője megoldást talál a harántsüllyedésre, lúdtalpra, kalapácsujjra, a lábujjakon keletkezett bütykökre, valamint leveszi a terhelést a térden és a gerincoszlopon elhelyezkedő ízületi pontokról.

Ladies:

Valódi juh bőr 3/4-es hosszúságú, harántemelős talpbetét, mely alátámasztja a talpközép-boltozatot. A talpbetét közepén lévő párna megemeli a harántot, ezáltal leveszi a terhelést a harántcsontozatról. Az emelés hatására kiegyenesednek a lábujjak, így a lábujjakat ért dörzsölés megszünésével, megelőzi/csökkenti a kalapácsujj és bütykök kialakulását. Minden női cipőbe illeszkedik, akár nyitott cipőkben is biztonsággal hordható! Megakadályozza a láb elcsúszását a cipőben. 

Ajánló
Ajánló
Szabadtéri játékok: a fejlesztés eszközei

Szabadtéri játékok: a fejlesztés eszközei

Sokszor előkerül a gyermekek fejlődésével kapcsolatban, hogy a felnőtteknek olykor triviálisnak...

Leonardo 500 – egy zseni élete a Várkert Bazárban

Leonardo 500 – egy zseni élete a Várkert Bazárban

Hála a Leonardo da Vinci munkásságáról az elmúlt évtizedek során készült könyveknek és filmeknek,...

Nyári táborok 2023

Nyári táborok 2023

Lehet, hogy az időjárás még csak most fordult melegebbre, de már csupán néhány hét választ el...