Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-05-03

A szabad akarat csodái – Orvos-Tóth Noémi előadása

A szabad akarat csodái – Orvos-Tóth Noémi előadása

Orvos-Tóth Noémi napjainkban a legnépszerűbb hazai szakpszichológusok közé tartozik. A sikerét azzal magyarázzák, hogy fontos, igen aktuális témákról ír közérthető, világos módon. Legújabb előadása során az egészségünket, a sikerünket és a párválasztásunk eredményességét meghatározó szabad akarat kérdéseivel foglalkozik.
 
Orvos-Tóth Noémi öt évvel ezelőtt robbant be a köztudatba az Örökölt sors című művével. Nem csupán a könyv aratott óriási sikert, attól kezdve országszerte rengeteg helyre hívták a klinikai szakpszichológust, hogy előadásokat tartson és válaszoljon az érdeklődők kérdéseire. Érdeklődésből pedig nem volt hiány.
 
Ugyanis olyan kérdéseket jár körül, amelyek rengeteg embert foglalkoztatnak. Megvizsgálta és közérthetően elmagyarázta, hogy a családi sebek miért okozhatnak évtizedeken, sőt nemzedékeken át komoly bajokat. Nem csupán azt mutatta meg, hogy milyen veszélyekkel járnak az ilyen transzgenerációs átadások, de útmutatást nyújtott azzal kapcsolatban is, miként küzdhetjük le a traumák hatásait, és hogyan indulhatunk el a gyógyulás útján.

Május 10-én este egy újabb témát jár körbe a MOM Kulturális Központban. Ismét fontos kérdésekre keres választ. Lehetséges-e a saját kezünkbe venni a sorsunk formálását? Hol kezdődik a szabad akarat?
 
A magunk urai vagyunk-e?

Orvos-Tóth Noémi nagy fába vágta a fejszéjét, amikor legújabb ismeretterjesztő könyvében a szabad akarat szempontjából vizsgálta meg az őseinktől kapott lelki sebeket, kötődési zavarokat, viselkedési, életvezetési példákat. Sorra vette mindazokat, amelyek egy felnőtt ember esetén is befolyásolhatják a lelki, sőt a testi egészségét. Tudni akarja, magunk dönthetünk-e arról, hogy milyen párt választunk, vagy ezt is a transzgenerációs örökség határozza-e meg.

Az előadása során olyan témákat is szemügyre vesz, mint az egyén és a siker viszonya, vagy azt, hogy a szüleink, nagyszüleink példáját követve miként irányítjuk a pénzügyeinket. Egy célt tűzött ki maga elé. Arra szeretné megtanítani a hallgatóságát, hogy mindenki legyen képes a neki leginkább megfelelő életvitel kialakítására.

Átlapozva egy könyvtár katalógusát, gyorsan kiderül, hogy a szabad akarat izgalmas témájával évszázadok óta foglalkoznak a teológusok, a filozófusok, az etika és a pszichológia szakemberei. Már Arisztotelész, a sztoikus filozófusok, az egyházatya Szent-Ágoston, a racionalista filozófus Spinoza, a német idealizmust megteremtő Immanuel Kant, sőt a pesszimizmus filozófusának tartott Arthur Schopenhauer metafizikus is foglalkozott azzal, hogy létezhet-e egyáltalán szabad akarat.

A mindennapi élet során a legtöbbünktől távol áll az elmélyült filozofálgatás, ám valamennyiünknek érdekes lehet, hogy mi mozgatja a cselekedeteinket, a gondolatainkat. Mi döntünk a saját sorsunk alakulásáról vagy egy külső erő határozza meg a létezésünket? Ezek a kérdések ugyanúgy foglalkoztatják a pszichológusokat, mint a különféle világvallások híveit, sőt az ateistákat is. Aki ugyanis a szabad akarat kérdésével foglalkozik, az valójában az élet értelmét vizsgálja.
 
Érdemes gondolkodnunk

Orvos-Tóth Noémi népszerűségét jól mutatja, hogy alig lehet jegyet kapni az előadásaira. Telt ház előtt szokott fellépni, és a könyvtárakban is elő kell jegyeztetni a műveit, ha szeretnénk elolvasni, mit gondol a családi sebhelyekről, az érzelmileg bántalmazó kapcsolatokról vagy a szabad akaratról. Túl azon, hogy a legjobb egyetemi szakemberektől tanult, az életútja során első kézből találkozhatott embertársai problémájával. 1987-ben kamaszlányként élte át, hogy a családja távozott Magyarországról, és meghatározó élménye lehetett, hogy serdülőként és fiatal felnőttként évekig egy menekülttáborban kellett élnie.

A családjával együtt 1990-ben tért haza. Közgazdasági tanulmányokat folytatott, majd a családjuk vállalkozásában dolgozott. Ahogy teltek az évek, egyre nagyobb érdeklődést mutatott a lélektan iránt. Az ezredfordulót követően beiratkozott az ELTE-re, hogy pszichológiai tanulmányokat folytasson. Elmélyítette tudását a különféle traumákkal, nemzedékeken átívelő kötődésekkel, sebekkel, valamint a gyógyulás lehetőségeivel kapcsolatban.

A közönség lelkesedéssel fogadta a könyveit. Megszerették bölcsessége és jól érthető stílusa miatt. Jó néhány témát dolgozott fel oly módon, hogy az olvasói és később az előadásainak a hallgatósága fontos kapcsolódási pontokat találhatott. Ez azzal járhat, hogy új ajtók és korábban nem sejtett lehetőségek tárulhatnak fel előttünk.
 
Minden mindennel összefügg

Fontos felismerés, hogy nem vagyunk egyedül, a környezetünk alapvető módon meghatározza az életünket. Különösen igaz ez a fel nem dolgozott érzelmekkel, problémákkal kapcsolatban. Orvos-Tóth Noémi tudása éppen azért képes eljutni olyan sok befogadóhoz, mert hasznos témákat jár körbe világos és logikus módon. Aki meghallgatja az előadásait, az utána valószínűleg jobban meg tudja oldani a saját válságait és az egyéni traumáit.
 
Megtanulja, hogy önálló, előremutató válaszokat adjon a nagyszülei vagy a szülei életét megnehezítő, örökségként ráhagyott traumákkal kapcsolatban is. Az előadáson izgalmas dolgokat tudhatunk meg a bizalomról, a szeretetről és ezek hiányáról. A szabad akarat korlátain elgondolkozva képessé válhatunk változások előidézésére, és felfigyelhetünk arra, hogyan lépnek működésbe a saját sorsformáló erőink. Május 10-én este ilyen témákról hallgathatjuk meg a népszerű szakpszichológust.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...